Genetik potansiyel çok daha fazladır.Bitki için her daim ortam şartları uygun olmadığı için belli bir noktayı geçmek genelde mümkün olmuyor.Bilinçli bir tarım yapılırsa yeni zelandadaki 1600 kg/da verime yaklaşılabilir(toprak hazırlığı,sulama,tohumluk miktarı vs nokta atışı yaparak).Diğer konuda size katılıyorum tek bir ürünle bu denli yüksek verim artışı sağlamak bencede mümkün değil.Bu artış ancak minarel içeren gübrelerde olabilir.Bununda olabilmesi için normal olmayan toprak koşullarının olması lazım.Doğanbey anlattıklarınız iyi güzel lakin verimde 25-500 kg fark nasıl oluyor yani bi çeşit ürünün belli bir verim potansiyeli vardır örneğin 500 kg veren bir buğday sizin ürününüzü kullanım sonucu nasıl 1000 kg verime çıkacak. Yanı bu çelişkileri ortadan kaldırmak gerekli ukrayna orjinli bir buğday çeşidinin ukraynada maximum 900 kg verim potansiyeli varmış bizim ülkemize bu tohumu getiren tohum firması iddasına göre 980 kg verim almış peki bunu nasıl başarmış? Ekiliste 18 kg tohum 12 kg dap 10 kg üre birde ot ilacı başka birşey yapmamışlar diyorum pas ilacı falan yaptınızmı hayir diyor yani verilen gübre miktarlarına bakıyorum (tabi onuda benim ısrarım üzerine açıkladılar) çok düşük miktarlar yani bu bakım beslemeyle hemde tohumun anavatanindan daha fazla verim almak çok gülünç, şimdi hal böyle iken binlerce liralık gübre almak yerine sizin ürününüzü kullanıp direk 500 kg lık verimi 800,900,1000 kg çıkarbilecegimizin garantisi varmı?
Örnek
Arazinin birinde buğday yetişmediğini görüyorlar.Dekara verimi atılan tohumluk miktarı kadar olduğunu hatırlıyorum.Bitkiler gelişimini tamamlayamadan ölüyor.Toprağın hemen hemen hiç çinko içermediğini öğrenip çinko kaynağı veriyorlar.Daha sonraki ekimlerde bitkiler hasata ulaştığı için ortalama bir verim alınıyor.Burdaki verim artışına bakılırsa %300-500 gibi uçuk ama doğru bir sayı ortaya çıkar.Buda çinkonun çok büyük verim arttırdığı sonucunun yayılmasına sebeb oluyor.Eğer ortamda yeterince çinko varsa ek ilavenin zararı bile olabilir.Bu yüzden minarel gübreler verim artışına değil verimin azalmamasina sebeb olur desek daha doğru olur.Bunuda not düşeyim dedim.Çünkü çiftçilerimiz bazen yapraktan attığı çinkonun fark yaratmadığını söylüyor.Bitkide eksik değilse faydasının olmaması normaldir.