Et fiyatlarındaki artışla kendini gösteren besi hayvanı arzındaki azalma, hayvan gübresi fiyatını da artırdı
Et fiyatlarındaki artışla kendini gösteren besi hayvanı arzındaki azalma, besiciliğin ve tarımın merkezi durumundaki Konya’da, tarımsal faaliyetlerde kullanılan hayvan gübresi fiyatını da artırdı.
Konya Kırmızı Et Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut, hayvan yeminin 3 önemli ham maddesi olan tahıl, mısır ve şeker pancarının en çok Konya’da yetiştiğini, bu durumun Konya Ovası’nda besiciliğin gelişmesini sağladığını söyledi.
Karabulut, Konya’daki besicilerin, süt inekçiliğinin yaygın olduğu özellikle Ege ve Karadeniz bölgelerinden getirdikleri 6-9 aylık danaları besi ahırlarına aldıklarını, bu danalara boğa haline gelip kesime kadar baktıklarını söyledi.
Kesim aşamasına gelmiş hayvan sayısının azalmasıyla birlikte yıllardır toptan karkas (kemikli gövde) kilo fiyatını 9 liraya sattıkları etin fiyatının 14-15 liraya yükseldiğini Karabulut, şunları kaydetti:
“Perakende etin kilogram fiyatı da 22-25 seviyelerde bulunuyor. Et fiyatlarındaki artışla kendini gösteren besi hayvanı arzındaki azalma, besiciliğin ve tarımın merkezi durumundaki Konya’da, tarımsal faaliyetlerde kullanılan hayvan gübresi fiyatını da artırdı.
Daha önce ahırlardan neredeyse, ’ahırın çevresinin temizliği’ karşılığı nakliyecilere verilen hayvan gübresinin kamyonu 100 lirayı buldu. Besici ahır önündeki hayvan gübresini, küçük kamyonlara 60-70, büyük tonajlı kamyonlara ise 90-100 liraya kadar satıyor. Bu gübreler son yıllarda artan bir trendle, ahırlardan alınıp uygun düz bir açık alana seriliyor. Kepçeler yardımıyla kurutan hayvan gübreleri, kuru olarak yeniden kamyonlara yüklenip Konya’da belediye parklarına, Konya ve Antalya’daki seralara sevk ediliyor.”
Karabulut, daha önce besicilerin ahırlardan günlük dışarı döktükleri ve fazla değer vermedikleri gübrelerinin, et ve besiye çekilecek genç dana fiyatlarındaki artışla birlikte büyük oranda değer kazandığını ancak, bu durumun zaman içinde hayvan varlığındaki artışla birlikte bir dengeye oturacağını tahmin ettiklerini söyledi.
Et fiyatlarındaki aşırı artışın bittiğini anımsatan Karabulut, halen dana etinin üreticiden 14-15 liraya alınıp perakende 22-25 lira arasında satıldığını, bunun makul bir fiyat olduğunu, bu fiyatlarda aşırı bir oynama beklemediklerini sözlerine ekledi.
Et fiyatlarındaki artışla kendini gösteren besi hayvanı arzındaki azalma, besiciliğin ve tarımın merkezi durumundaki Konya’da, tarımsal faaliyetlerde kullanılan hayvan gübresi fiyatını da artırdı.
Konya Kırmızı Et Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut, hayvan yeminin 3 önemli ham maddesi olan tahıl, mısır ve şeker pancarının en çok Konya’da yetiştiğini, bu durumun Konya Ovası’nda besiciliğin gelişmesini sağladığını söyledi.
Karabulut, Konya’daki besicilerin, süt inekçiliğinin yaygın olduğu özellikle Ege ve Karadeniz bölgelerinden getirdikleri 6-9 aylık danaları besi ahırlarına aldıklarını, bu danalara boğa haline gelip kesime kadar baktıklarını söyledi.
Kesim aşamasına gelmiş hayvan sayısının azalmasıyla birlikte yıllardır toptan karkas (kemikli gövde) kilo fiyatını 9 liraya sattıkları etin fiyatının 14-15 liraya yükseldiğini Karabulut, şunları kaydetti:
“Perakende etin kilogram fiyatı da 22-25 seviyelerde bulunuyor. Et fiyatlarındaki artışla kendini gösteren besi hayvanı arzındaki azalma, besiciliğin ve tarımın merkezi durumundaki Konya’da, tarımsal faaliyetlerde kullanılan hayvan gübresi fiyatını da artırdı.
Daha önce ahırlardan neredeyse, ’ahırın çevresinin temizliği’ karşılığı nakliyecilere verilen hayvan gübresinin kamyonu 100 lirayı buldu. Besici ahır önündeki hayvan gübresini, küçük kamyonlara 60-70, büyük tonajlı kamyonlara ise 90-100 liraya kadar satıyor. Bu gübreler son yıllarda artan bir trendle, ahırlardan alınıp uygun düz bir açık alana seriliyor. Kepçeler yardımıyla kurutan hayvan gübreleri, kuru olarak yeniden kamyonlara yüklenip Konya’da belediye parklarına, Konya ve Antalya’daki seralara sevk ediliyor.”
Karabulut, daha önce besicilerin ahırlardan günlük dışarı döktükleri ve fazla değer vermedikleri gübrelerinin, et ve besiye çekilecek genç dana fiyatlarındaki artışla birlikte büyük oranda değer kazandığını ancak, bu durumun zaman içinde hayvan varlığındaki artışla birlikte bir dengeye oturacağını tahmin ettiklerini söyledi.
Et fiyatlarındaki aşırı artışın bittiğini anımsatan Karabulut, halen dana etinin üreticiden 14-15 liraya alınıp perakende 22-25 lira arasında satıldığını, bunun makul bir fiyat olduğunu, bu fiyatlarda aşırı bir oynama beklemediklerini sözlerine ekledi.