Damızlık düve olarak, Angus mu Şarole mi¿?


Merhaba;
Ekstansif olarak besleyeceğim Damızlık düvelerden alacağım yavruları açık besiye alarak kestireceğim. Düvelerden Angus mu yoksa Şarole mi tercih etmeliyim. Pazar ve yetiştiricilik bakımından avantaj ve dezavantajları nelerdir? Tecrübelerinizi paylaşır mısınız ?
Angus hastalık bakımından kuvvetli, en kaliteli ete sahip ve yavrulamayı kendisi kolaylıkla yapıyor. Ama eti kasaplar tarafından erken siyahlaştığı için tercih edilmiyormuş. Bu ne derece doğru.
Şarole daha sakin ve uysal. Et randımanı yüksek. Pazar talebi yüksek ve kolay satılabilir.
Siz olsanız hangisini tercih ederdiniz. Angus mu Şarole mi¿?
Teşekkürler...
 
Merhaba;
Ekstansif olarak besleyeceğim Damızlık düvelerden alacağım yavruları açık besiye alarak kestireceğim. Düvelerden Angus mu yoksa Şarole mi tercih etmeliyim. Pazar ve yetiştiricilik bakımından avantaj ve dezavantajları nelerdir? Tecrübelerinizi paylaşır mısınız ?
Angus hastalık bakımından kuvvetli, en kaliteli ete sahip ve yavrulamayı kendisi kolaylıkla yapıyor. Ama eti kasaplar tarafından erken siyahlaştığı için tercih edilmiyormuş. Bu ne derece doğru.
Şarole daha sakin ve uysal. Et randımanı yüksek. Pazar talebi yüksek ve kolay satılabilir.
Siz olsanız hangisini tercih ederdiniz. Angus mu Şarole mi¿?
Teşekkürler...

Şarole daha iri ve daha yüksek kilolara ulaşır. Angus zayıf mera koşullarında daha başarılı. Angusun eti daha değerli, anlayana.
Angusun doğum kolaylığı süper. Şarole iri doğumlu ve bu konuda sorunlu.
Şarole ilk boğasaklığını 20 aylıkken gösterir ve ilk doğumunu 3 yaşına doğru yapar. Ama Angus ilk boğasaklığını 13-14 aylıkken gösterip, 2 yaş civarında ilk doğumunu yapar.
Bir de Şarole yüksek rakımlarda verimli olmaz. Fransa'da fuarda öyle demişlerdi.
Hadi bakalım çık işin içinden. :)
 
Şarole daha iri ve daha yüksek kilolara ulaşır. Angus zayıf mera koşullarında daha başarılı. Angusun eti daha değerli, anlayana.
Angusun doğum kolaylığı süper. Şarole iri doğumlu ve bu konuda sorunlu.
Şarole ilk boğasaklığını 20 aylıkken gösterir ve ilk doğumunu 3 yaşına doğru yapar. Ama Angus ilk boğasaklığını 13-14 aylıkken gösterip, 2 yaş civarında ilk doğumunu yapar.
Bir de Şarole yüksek rakımlarda verimli olmaz. Fransa'da fuarda öyle demişlerdi.
Hadi bakalım çık işin içinden. :)
Taşlar yerine yavaş yavaş oturuyor [emoji4] teşekkür ederim.
 
Üstadlar gerekli cevapları vermişler. Bir de şu açıdan bakın. Angus veya şarole düveleri aldınız. İlk buzağılarınız doğduğunda, bir buzağı maliyeti kaç lira olacak? Buna göre bir başlangıç yapabilirsiniz. Ekstantif derken, koyun gibi güdecekseniz, yani bu imkanlarınız varsa, Angus ön plana çıkar. Başlangıç maliyeti önemlidir. Elinizde başka ırklar varsa ya da daha ucuza bu düveleri alabilecekseniz, illa da Angus ya da Şaroleyle başlamaya gerek yok. Mesela burusella, rahim hastalıkları vb. olmayan ucuz başka ırk düve alırsınız. Zamanla bu ırklardan birine geçersiniz. Böylece maliyeti düşürürsünüz. Bunlara suni tohumlama yaparsınız. Hatta yarı angus yarı şarole tohumlayarak, karşılaştırma imkanınız da olur. Eti pazarlamaya gelince, iyi kaliteli Angus etini üretin, bu kaliteli et yokluğunda onun alıcıları taa İstanbuldan gelir sizi bulur.
Allah kolaylık versin.
 

Üstadlar gerekli cevapları vermişler. Bir de şu açıdan bakın. Angus veya şarole düveleri aldınız. İlk buzağılarınız doğduğunda, bir buzağı maliyeti kaç lira olacak? Buna göre bir başlangıç yapabilirsiniz. Ekstantif derken, koyun gibi güdecekseniz, yani bu imkanlarınız varsa, Angus ön plana çıkar. Başlangıç maliyeti önemlidir. Elinizde başka ırklar varsa ya da daha ucuza bu düveleri alabilecekseniz, illa da Angus ya da Şaroleyle başlamaya gerek yok. Mesela burusella, rahim hastalıkları vb. olmayan ucuz başka ırk düve alırsınız. Zamanla bu ırklardan birine geçersiniz. Böylece maliyeti düşürürsünüz. Bunlara suni tohumlama yaparsınız. Hatta yarı angus yarı şarole tohumlayarak, karşılaştırma imkanınız da olur. Eti pazarlamaya gelince, iyi kaliteli Angus etini üretin, bu kaliteli et yokluğunda onun alıcıları taa İstanbuldan gelir sizi bulur.
Allah kolaylık versin.
Teşekkür ederim. Köyümüzde baraj etkisinden dolayı kar yağışı yok. Sıcaklık min. -5°C (15-20 gün). Koyun gibi güdülecek. Daha doğrusu çoğu gün gece gündüz çevrili arazide otlayacak. Taşlık arazi yok.
 
Şuan elimde simental melezi 36 tane besi hayvanı var. Dana fiyatları çok yüksek olduğu için ham maddemi kendim üretmek istedim. Bu nedenle elimdeki hayvanları kestikten sonra Damızlık düve alacağım. Damızlık düve alınca canlı paraya erken çevirmem gerekiyor. Bu nedenle angus erken yavrular ve doğan dişilerde erken bogğaya gelir diye düşünüyorum. Ama Şarole de aklımı karıştırıyor [emoji4]
 
Angus İskoç meralarının etçi ırkı karkas randıman fazla mera koşullarını çok ii değerlendirir kısa sürede Ergin olgunluğa erişir. Et kalitesi Avrupa ABD de bir markadır
Charoles de çok süper bi etçi ırk iri ve sağlam vücut yapısı ile yüksek canlı ağırlığa sahiptir geç Ergin'leşir merada ılıman kuşakta ii semirir et kaliteside çok ii

Türkiye pazarında şarole yer buldu tutulmaya başlandı ama angus pek hoş karşılanmadı çok tepki aldı bence şarole al bizim Erzurum gibi yayla havası gibi değildir burda bile gayet ii et tutuyor orada süper olur çok aşırı sıcak değil Elazığ zaten
 
  • Beğen
Tepkiler: aladar
Elazığ ilinin tabiat şartları ve topografik özellikleri dikkate alındığında,
ayrıca besi çekip kestireceğin için yani besilik düşündüğün için,
bence Angus iyi olur.
Angus tabiat şartlarına çok iyi adepte olur, serbest besiye uygundur, uysaldır.
eti çok çok kalitelidir, yağı etin içinde hapseder, yağ görünmez, bu yüzden kasaplar çok tercih eder.
alırken yağsız kesim deyip ucuza alırlar, satarken yağ gözükmediği için yağsız veriyorum deyip pahalı satarlar.
kestirirken dikkat edin, yağ firesi düşürtmeyin.

yağı içinde hapsettiği için eti çok lezzetlidir. tabi memleket maalesef her yönüyle cahillerden müteşekkil olduğu için, yağsız et talep eder, ama tüm dünyada et ne kadar yağlıysa fiyatı o kadar pahalıdır, çünkü yağsız et lezzetsiz olur, ne kadar yağlıysa o kadar lezzet verir... tabi bizim halkımız bunu bilmez, anlamaz, yağsız yerinden ister, sonra da kupkuru olunca vıdı vıdı söylenir...
 
Angus İskoç meralarının etçi ırkı karkas randıman fazla mera koşullarını çok ii değerlendirir kısa sürede Ergin olgunluğa erişir. Et kalitesi Avrupa ABD de bir markadır
Charoles de çok süper bi etçi ırk iri ve sağlam vücut yapısı ile yüksek canlı ağırlığa sahiptir geç Ergin'leşir merada ılıman kuşakta ii semirir et kaliteside çok ii

Türkiye pazarında şarole yer buldu tutulmaya başlandı ama angus pek hoş karşılanmadı çok tepki aldı bence şarole al bizim Erzurum gibi yayla havası gibi değildir burda bile gayet ii et tutuyor orada süper olur çok aşırı sıcak değil Elazığ zaten
Aberdeen (iskoç) angus düveler ile ABD angus düveler arasında fark var mı? Hangisi tercih edilmeli.
 
Elazığ ilinin tabiat şartları ve topografik özellikleri dikkate alındığında,
ayrıca besi çekip kestireceğin için yani besilik düşündüğün için,
bence Angus iyi olur.
Angus tabiat şartlarına çok iyi adepte olur, serbest besiye uygundur, uysaldır.
eti çok çok kalitelidir, yağı etin içinde hapseder, yağ görünmez, bu yüzden kasaplar çok tercih eder.
alırken yağsız kesim deyip ucuza alırlar, satarken yağ gözükmediği için yağsız veriyorum deyip pahalı satarlar.
kestirirken dikkat edin, yağ firesi düşürtmeyin.

yağı içinde hapsettiği için eti çok lezzetlidir. tabi memleket maalesef her yönüyle cahillerden müteşekkil olduğu için, yağsız et talep eder, ama tüm dünyada et ne kadar yağlıysa fiyatı o kadar pahalıdır, çünkü yağsız et lezzetsiz olur, ne kadar yağlıysa o kadar lezzet verir... tabi bizim halkımız bunu bilmez, anlamaz, yağsız yerinden ister, sonra da kupkuru olunca vıdı vıdı söylenir...
Red angus hakkında bilginiz varmı¿? Red angus ülkemizde neden yetiştirilmiyor acaba?
 
Aberdeen (iskoç) angus düveler ile ABD angus düveler arasında fark var mı? Hangisi tercih edilmeli.

ABD de brangus mevcut brahman^angus melezi : brangus dur
Et kalitesi düşük adaptasyon çok ii karkas angustan düşük tür asıl amacı sıcak ve kurak meralara dayanıklı paraziter hastalık sinek böceğe vs dayanıklı oluşu
Aberdeen angus ise 1800 lerde İskoçya'da ıslah edilen angusun asıl atasıdır kahve tonludur
Angus şuanki ıslahıdır genelde İskoç ve İngiliz ırkları shorton melezleşmesi ile elde edilmiştir
Angus kaliteli bir etçi ırktır terçihim o yönde
Zooteknist [emoji106]
 
Red angus hakkında bilginiz varmı¿? Red angus ülkemizde neden yetiştirilmiyor acaba?

Red Angus bildiğin Angus'un kırmızısı. Ben besi amaçlı melezlememde Kırmızı Angusu tercih ettim. Tercih etmemdeki birinci sebep Simentalin rengiyle uyumlu olsun ve çirkin hayvanlar olmasın idi. İkinci sebebim ülkemizdeki kırmızı hayranlığı. :) Amerika'da nasıl beside siyah hayranlığı varsa Türkiye'de aynı şey kırmızı için var.
Şu ana kadar 10 civarı SimAngus buzağım oldu.
Kullandığım Red Angus boğanın resmi ve doğan buzağılarımdan biri:
51b5fbbffa970dc9f89061485621f326.jpg

dd8c1093b0a7773799d3866b9cd90ba4.jpg
 

Maşallah abi. Gelişimleri hakkında bilgi ve fotoğraf da paylaşırsın umarım.

Ben de angustan yanayım ancak damızlık üretimi amacıyla yapılmıyorsa çok mantıklı değil. Mantıklı değil dediğim kısım; kadro oluşturma maliyetinin yüksek olması. Daha düşük maliyetli ineklerden bir kadro oluşturup, angus ile tohumlama yapabilirsiniz. Angus melezleri de çok verimli oluyor. Ha maliyeti dert değil, damızlık satışı da yapacağım derseniz angus uygundur. Sadece et odaklı, meraya dayalı bir üretim olacaksa yerli kırma hayvanlardan da bir kadro oluşturabilirsiniz.
 
Maşallah abi. Gelişimleri hakkında bilgi ve fotoğraf da paylaşırsın umarım.

Ben de angustan yanayım ancak damızlık üretimi amacıyla yapılmıyorsa çok mantıklı değil. Mantıklı değil dediğim kısım; kadro oluşturma maliyetinin yüksek olması. Daha düşük maliyetli ineklerden bir kadro oluşturup, angus ile tohumlama yapabilirsiniz. Angus melezleri de çok verimli oluyor. Ha maliyeti dert değil, damızlık satışı da yapacağım derseniz angus uygundur. Sadece et odaklı, meraya dayalı bir üretim olacaksa yerli kırma hayvanlardan da bir kadro oluşturabilirsiniz.

Dediklerine katılıyorum. Ama benim Simentallerim var. Onların bir kısmını Red Angus boğa ile tohumladım, doğanları ayrı bir yerde yetiştiricem. Planım bu. Orada büyütüp hereford ile tohumlayıp yola devam edicem. Şimdi SimAngus'lar doğuyor. Bir yandan da Hereford tohumlamalar yapıyorum. Onlar da yaz sonunda doğacaklar.
Simental x Hereford melezlerini de Red Angus ile tohumlıycam.
Analı-buzağılı otlakta besi yapıcam. 3'lü melezleme uygulayacağım. Simental x Angus x Hereford ve Simental x Hereford x Angus melezlerinden oluşan bir sürü olacak inşallah.
Bakalım. Hayırlısı...
 

Benzer Konular