Çok et yiyenin ömrü az oluyor


Çok et yiyenin ömrü az oluyor
Anasayfa > Tarım


Çalışmalarını Cleveland Clinic’de sürdüren kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Murat Tuzcu, et ağırlıklı beslenenlerin daha kısa ömürlü olduğunu söyledi.

Tek bir besin çeşidine ağırlık veren beslenme modellerinin artık önerilmediğini hatırlatan Prof. Dr. Tuzcu, “Gerek sağlıklı insanlarda gerekse kalp ve damar hastalarında kalp krizleri ve inme riskini azalttığı, ömrü uzattığı kanıtlanan tek program Akdeniz tarzı beslenme” dedi.

Antalya’da düzenlenen 30’uncu Kardiyoloji Kongresi’ne katılan Prof. Dr. Tuzcu, tek bir besin ürününe yoğunlaşarak yapılan tavsiyelerin yerine hayat boyu sürdürülebilir beslenme modellerinin önerildiğini söyledi.

Kırmızı et ağırlıklı beslenmenin uzun vadede yararlı olduğunu gösteren hiçbir verinin bulunmadığını, buna karşılık çok yemenin olumsuz etkileri olduğunu gösteren çok sayıda araştırma yapıldığını belirten Prof. Dr. Tuzcu, “Sağlıklı ve uzun bir yaşam için sebze, meyve ve baklagillerden zengin, beyaz un ve şekerin en aza indirildiği, balığın kırmızı ete tercih edildiği, yağ olarak çoğunlukla zeytinyağı kullanılan Akdeniz beslenme tarzında, paketlenmiş besinlere, hızlı tüketilen yemeklere ve fazla tuza yer yok” dedi.

KIRMIZI ET MİKTARI ARTTIKÇA KALP VE KANSERDEN ÖLÜMLER DE ARTIYOR

Besinlerle ilgili kafa karışıklığını gidermek için veri ve kanıtların değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Tuzcu, ABD’de de yapılan iki araştırmanın önemli bulguları ortaya koyduğunu söyledi. Araştırmalardan birinde 1976’dan beri yaklaşık 122 bin kadın, diğerinde ise 1986’dan beri yaklaşık 52 bin erkek izleniyor. ABD devletinin desteği ve Harvard Üniversitesi Halk Sağlığı Fakültesi’nin bilimsel organizatörlüğüyle yürütülen bu iki araştırmayla katılımcıların sağlık ve beslenme bilgileri inceleniyor. Araştırmalarla yanıtı aranan sorulardan biri de “Kırmızı et yiyenlerde kalp damar hastalıkları ve kansere bağlı ölümler daha fazla mı?”

Araştırmalar gösterdi ki yenilen kırmızı et miktarı arttıkça hem kalp hem de kanserden ölümler de artıyor. Prof. Dr. Tuzcu, “Şişmanlık, harekesiz yaşam, sigara gibi sağlığı olumsuz etkileyen faktörleri de göz önüne alınarak yapılan hesaplamalarla sonucun değişmediği görüldü. Çok et yiyenlerde kalp hastalığından ölüm riski, az yiyenler veya hiç yemeyenlere göre yüzde 40 daha fazla bulundu. Aslında bu bilimsel çalışma, benzer sonuçlar veren bir dizi başka araştırmadan sadece biri. Buna karşılık çok et yiyenlerin uzun dönemde daha sağlıklı olduğunu destekleyen benzer büyük, birtek bilimsel araştırma yok” dedi.

KIRMIZI ET DAMARI NASIL TIKIYOR?

Prof. Dr. Tuzcu kırmızı kalp ve damarları nasıl bozduğunu gösteren ilginç bir araştırmadana söz ediyor. Sık kırmızı et yiyenlerin bağırsağındaki etobur mikropların eti parçalayıp ortaya çıkardıkları ham maddeler, karaciğer hücrelerinde kısa adı TMAO olan moleküle dönüşüyor. TMAO damar sertliği oluşumunu kışkırtarak kalp krizi, inme ve damar daralmasına yol açıyor. Sadece bitkiyle beslenenlerin bağırsağında etobur mikroplar aç kaldıkları için yerlerini otobur mikroplara bırakıyor. Bu kişiler arada sırada et yediklerinde, bağırsaklarında eti parçalayıp küçücük maddeleri açığa çıkaracak mikroplar olmadığı için, karaciğer TMAO imal etmek için gereken hammaddeyi bulamıyor.

Prof. Dr. Tuzcu şunları anlattı:
“Son 10 yılda yapılan hayvan çalışmaları sindirim sistemindeki mikrop topluluklarının şişmanlık, insüline direnç gibi olumsuzluklarla da ilgisi olabileceğini gösterdi. Cleveland Clinic’de meslektaşım Dr. Stanley Hazen, 5 yıldır sürdürdüğü, Amerikan devletinin desteklediği araştırmalarıyla bağırsaklardaki mikroplarla kalp hastalıkları arasındaki bir ilişki olabileceğini düşündüren sonuçlara ulaştı. Bu çalışmada antibiyotik verilerek bağırsak mikropları temizlendiğinde TMAO’nun düşmesi ve damar sertliği belirtilerinin oluşmaması bağırsaklarla kalp arasında yepyeni bir ilişki olduğunu haber verdi. Dr. Hazen ve ekibi hayvan araştırmalarına devam ederken insanlar üstünde de TMAO’nun benzer etkileri olduğunu düşündüren sonuçlara ulaştılar.”

ET YEMEYİ KESELİM Mİ?

Peki eti hayatımızdan tamamen çıkarılım mı? Buna karşılık Prof. Dr. Tuzcu, “Hayır. Bu araştırmalardan ‘et yemeyelim’ sonucu çıkmıyor. Et önemli bir protein kaynağı. Ayrıca çinko, demir gibi vücuda çok gerekli maddelerden zengin. İşlenmemiş ve çok yağlı kırmızı eti makul miktarda yemek gerekiyor. Her öğün ve ya hergün bolca et yemenin yararlı olduğunu gösteren hiçbir katın yok. Ama zararlı olabileceğini gösteren birçok bilimsel veri var. İşlenmiş etin (salam, sosis, sucuk vs.) çok aza indirilmesinde yarar var. Elimizdeki bilgiler etin ve hayvani yağların bolca yenmesinin tavsiye edildiği Atkins, Dukan ve benzeri diyetlerin kısa vadede kilo kaybettirse de uzun vadede sağlıklı sonuçlar doğurmayacağını gösteriyor” yanıtını verdi.
 
Ynt: Çok et yiyenin ömrü az oluyor

sağlıklı kırmızı et.. kemiğiyle yağıyla ilaçtır ilaç:)


Prof dr KENAN DEMİRKOL derki;

Tarım Bakanlığı SAĞLIK BAKANLIĞI, Sağlık Bakanlığı TEDAVİ BAKANLIĞI olarak yeniden düzenlenmelidir!

KRONİK hastalıkların %60 kökeni kötü beslenme kalanı sigara ve hareketsizliktir..

sadece sahte gıda yemediklerinden ve çok hareket ettiklerinden dolayı kırsalda 100 yaşını deviren bu yüzden çoktur..
 
Ynt: Çok et yiyenin ömrü az oluyor

arkadaşlar hemen bodoslama atlamaya gerek yok hoca et zararlı demiş dogru fakat çok et tüketilirse demiş
hangimiz çok et tüketiyoruz :)
o zaman sıkıntı yok
birde umut dostumunda dedigi gibi dogal hilesiz ve saglıklı etden dogru yöntemlerle pişirilip yenildiginde ve olay abartılmadıgında zararlı sonuçlar dogurmaz
ama sen git eti mangalda kömür gibi pişir onuda ye sonuç kanser
herşeyin fazlası zarar
bu et de olsa ot da olsa durum bu

haşlamasını ye sulu yemeklerde kullan illa mangalda pişmesi gibi bir kural kanun yok
yani nasıl pişirip asıl yiyecegini de billmek gerekiyor

malesef hayat pahalılıgı maddi yetersizlikler vs insanımızın eti lüks tüketim olarak görmesine neden oluyor ve butür yazılara açıklamalara öcü gözüyle bakmasına neden oluyor
ve ülkemizde malesef birçok insan bayramdan bayrama görüyor eti

ayrıca et yiyen daha dogrusu sık aralıkla et yiyen insan ve hayvanlar hırçın agresif saldırgan ve de kısa ömürlü oluyor tarihte et tüketimi aşırı olan toplumlar vardır ve ortalama insan ömrü kısadır erkekler savaşıp ölüyordu diyebilirsiniz peki ya kadınlar :)
buna bir örnek sık sık et yedigimizde o anda sanki ekstra bir enerji yani bir güç hisssiyoruz kendimizde fakat birkaç saat sonrada sanki 1 gün tarlada çalışmış gibi yorgun hissediyoruz kendimizi
bunun sebebi ne
bildigin doping etkisi
dopingde böyledir anlık güç ve enerji verir daha sonra yorgunluk halsizlik başlar
ve bu şekilde tüketime devam edilirse vücut birsüre sonra yıpranıp bazı organlar yaşlanmaya hastalıklara karşı zayıflamaya başlar
ayrıca evinizde hayvan besliyorsanz kedi veya köpek onlar üzerindede bunu deneyebilirsiniz
un ve su ile yapılan yal yiyen köpekler ve yemek artıkları yiyen köpekler ve bayat ekmek yiyen köpeklerler bakın bir
bunlar et ve kemikle beslenen köpeklerden daha sakindir ılımlıdır ve işin garibi daha çok yaşarlar
bazı istisnalar vardır
mesela domuz eti
nekadar yersen ye agresif hırçın ve saldırgan olmazsın aksine paylaşımcı olursun bu domuzların genleriyle alakalı bir durumdur
birçok domuz eti tüketilen ülkede insanların bukadar paylaşımcı olmasının ılımlı olmasının bir sebebide işte bu domuz etidir :)
ülkemizde bazı insanlar için domuz eti yemiş bu
demelerinin sebebide biraz bundan kaynaklanır
 
Ynt: Çok et yiyenin ömrü az oluyor

K. Demirkol diyoki.. tıp profu..

dedelerimiz iç yağı, et yağı yerken aslında zeytinyağı yemiş oluyorlardı.. merada otlamış hayvanın yağını istediğin kadar ye vucüt sıcaklığında HİÇ bi zararı yok hatta faydası ÇOK..

ama merada otlamış!

şu kitapları meraklısına ISRARLA tavsiye derim.. BAŞKA bi tarım/hayvancılık var, çaresiz değiliz!

http://www.trakkulup.net/diger-540/baska-bir-hayvancilik-mumkun/

http://www.trakkulup.net/bilgi-kutusu/organik-tarim-uzerine/
 
Ynt: Çok et yiyenin ömrü az oluyor

Özelden de aynısını yazmıştım.

işin özü:

'ottan hayır gelse, eşek âlim olurdu.'

3, bilemedin 5 sene geçmeyecek, aynı tereyağda olduğu gibi 'çok fena yanılmışız, kırmızı et bırakın zararı, korkunç faydalıymış, bol bol tüketiniz' diye açıklama yapacaklar.

Prof Dr Tuzcu ve ekibinin de suçu yok. Bol marullu tavuk döner yemekten kafa bulanmış. Et yemeyince kafa basmıyo. Yanlış yanlış şeyler buluyorlar :D

Vegan ' ların 'büyük düşünürler hep vegandı' diye kendilerini yırtma nedeni de hep bu yüzden. Yara var, gocunma doğal :)
 
Ynt: Çok et yiyenin ömrü az oluyor

senelerce tereyağını hatta zeytinyağını kötülediler, 2. plana attılar..

yumurtayı aynen..

beyaz etmiş.. bu hızla millet gıdaklamaya, yumurtlamaya başlayacak.. kafes sisteminde yetişen tavuklar 3 gün daha kesilmese zaten hastalıktan ölecek vaziyetteler..

fast foodlarda onlarca değişik sosla-karışımla anca yenebilecek tada zarzor ulaştırılıyo yoksa kimse yemez! ticari tavuğun dönerimi olur kandırmaca hep..


kırmızı etten şaşma.. ama merada otlayacak küçükbaş/büyükbaş ne bulursan yumul..

tereyağı-zeytinyağı hiç affetme..
 

Ynt: Çok et yiyenin ömrü az oluyor

Arkadaşlar bunlar iyice ...... Sıvıyorlar artık yau dalgamı geçiyorsunuz adamMı seçiyorsunuz ortalam Türk vatandaşlarının %60 Sadece Kurban bayramında Kırmızı eti gören bir dönemde siz Kalkıp sağla zararlı derseniz milet size başka bi yeriyle güler.
Etin faydaları sayılmakla bitmez Hele Kemik suyunun ve iç yağların buna benzer binlerce fayda saya biliriz burada asıl konu bence o yetkililer gitsin bi Balık malık yesinlerde akıları belki başlarına gelir.
Daha düne kadar zeytin yağnın zararlarından baseden zihniyet şimdi de etemi başladı saldırmaya yuh artık pess doğrusu diyecek bi laf bulamıyorum.
Bunu söylemek yerine kardeşim biz et üretemez hale geldik biraz azaltın dese aferim dicem ama bu çamur niye.

ARKADAŞLAR YER YÜZÜNDE YETİŞEN VE YAŞIYAN HER UNSURUN + ve - vardır bu tez çok önemlidir ,en güzel örnek vermem gerekirse İçtiğimiz sigaradaki bulunan Nikotin bu bile faydalıdır doktorlar kendileri söylüyor Ayda 1 DAL içmek kaydıyla Nikotinin vucuda faydası vardır Mikroplarla savaşmada diye bildirir doktorlar,Unutmayın insan vucudu savaşmak için önce saldıracak unsurdan bi zarar almadan faliyete geçemez saldırı altında başlar reaksiyon göstermeye ve savaşı kazanırsa düzelirsiniz kazanamassa Allah korusun zararlarını görürsünüz bunu anlatma sebebim yediğimize içtiğimize dikat eden bir miletiz ama herşey bu Adamların anlatığı gibi güllük gülüstanlık deil en güzel örneği biz kendimizden vere biliriz çünkü biz Et üretiyoruz ,Bendeniz ufağından tutunda büyüne kadar her türlü hayvanı azda olsa üretiyorum ama YEME konusuna gelince malesef üretiğim hayvanları yiye bilmem için ya bi sakatlık olacak yada KURBAN BAYRAMI gelecek malesef durum budur ,oyüzden o Pr. arkadaşa bi tavsiyem var gitisn onu Zenginlere söylesin bize sökmez be kardeş,
BİZ HERGÜN PİRZOLA BÜFTEK YİYEMİYORUZ MALESEF ;D zuha-*-s
 
Ynt: Çok et yiyenin ömrü az oluyor

burda sihirli ayrım MERA yada otla beslenme..

bikaç gündür bu konuları okuyom az az..

merada otlamış hayvanın eti-sütü ile sürekli içerde silaj-pancar posası-antibiyotik vs ile yemlenmiş haynanın eti-sütü arasında dağlar-uçurumlar var!

ilk mesajdaki prof.. önce bu ayrımın fart etmeli.. kırmızı et ama hangi kırmızı et..
 
Ynt: Çok et yiyenin ömrü az oluyor

UÖZKAN.77 link=topic=79461.msg940546#msg940546 date=1417207810' Alıntı:
burda sihirli ayrım MERA yada otla beslenme..

bikaç gündür bu konuları okuyom az az..

merada otlamış hayvanın eti-sütü ile sürekli içerde silaj-pancar posası-antibiyotik vs ile yemlenmiş haynanın eti-sütü arasında dağlar-uçurumlar var!

ilk mesajdaki prof.. önce bu ayrımın fart etmeli.. kırmızı et ama hangi kırmızı et..

dostum bu konudada çok sıkıntı var
geçen birkaç video izledim youtubede hani bu il il gezip yemek falan tanıtan kişiler var ya
adam hangi ilde hangi lokantaya girse
şu bölgenin yaylalarındaki kuzu eti şu bölgenin dana eti diyor lokantacı
memlekette herkes yaylada yetişen saglıklı hayvanların etini yiyorsa bukadar ahırdaki besi hayvanlarının etini kim yiyor onuda geçtim yurtdışından gelen hayvanların etlerini kim yiyor :)


sebazios link=topic=79461.msg940532#msg940532 date=1417206229' Alıntı:
Özelden de aynısını yazmıştım.

işin özü:

'ottan hayır gelse, eşek âlim olurdu.'

3, bilemedin 5 sene geçmeyecek, aynı tereyağda olduğu gibi 'çok fena yanılmışız, kırmızı et bırakın zararı, korkunç faydalıymış, bol bol tüketiniz' diye açıklama yapacaklar.

Prof Dr Tuzcu ve ekibinin de suçu yok. Bol marullu tavuk döner yemekten kafa bulanmış. Et yemeyince kafa basmıyo. Yanlış yanlış şeyler buluyorlar :D

Vegan ' ların 'büyük düşünürler hep vegandı' diye kendilerini yırtma nedeni de hep bu yüzden. Yara var, gocunma doğal :)

yılmaz kardeşim senin dediigin ottan fayda gelse mantıgı bence yanlış
ona bakarsan aslanlar kaplanlarda paso et yiyor ama varmı bir faydaları :)
işin özü herşeyi dengeli düzenli ve olması gerektigi gibi tüketmek otda lazım etde lazım
 
Ynt: Çok et yiyenin ömrü az oluyor

UÖZKAN.77 link=topic=79461.msg940546#msg940546 date=1417207810' Alıntı:
burda sihirli ayrım MERA yada otla beslenme..

bikaç gündür bu konuları okuyom az az..

merada otlamış hayvanın eti-sütü ile sürekli içerde silaj-pancar posası-antibiyotik vs ile yemlenmiş haynanın eti-sütü arasında dağlar-uçurumlar var!

ilk mesajdaki prof.. önce bu ayrımın fart etmeli.. kırmızı et ama hangi kırmızı et..

Özkan abi Geçen seneydi galiba İnternette bi belgesel gördüm Amerikada adamlar SADECE MISIR ÜRETİMİNDEN HAYVAN YETİŞDİRİYOR.

o Belgeseli bi bula bilsem sana göstersem aglarsın abii bunlar yatıp kalkıp gene bize şükretsinler hiç olmassa ne yediğinizi göre biliyorsunuz içim ürperdi yau o Amerkidakaki 8 tanemi ne bi et üretiçisi var adamlar resmen ölü diri gözetmeksizin Dişi erkek gözetmeksizin sadece et olarak görüyor yau içim dışıma çıktı abi Hayvanlar ömrünün çoğunda aya bile kalkamıyor abii insanlık dışı bi şeydi yau ağladım resmen.
 
Ynt: Çok et yiyenin ömrü az oluyor

YAVUZ_13 link=topic=79461.msg940556#msg940556 date=1417208775' Alıntı:
dostum bu konudada çok sıkıntı var
geçen birkaç video izledim youtubede hani bu il il gezip yemek falan tanıtan kişiler var ya
adam hangi ilde hangi lokantaya girse
şu bölgenin yaylalarındaki kuzu eti şu bölgenin dana eti diyor lokantacı
memlekette herkes yaylada yetişen saglıklı hayvanların etini yiyorsa bukadar ahırdaki besi hayvanlarının etini kim yiyor onuda geçtim yurtdışından gelen hayvanların etlerini kim yiyor :)


yılmaz kardeşim senin dediigin ottan fayda gelse mantıgı bence yanlış
ona bakarsan aslanlar kaplanlarda paso et yiyor ama varmı bir faydaları :)
işin özü herşeyi dengeli düzenli ve olması gerektigi gibi tüketmek otda lazım etde lazım

Yavuz.

1-) sağlıklı gelişim için hayvansal protein şarttır. Et kafayı çalıştırır.

2-) Etçil her zaman hakimdir.
 
Ynt: Çok et yiyenin ömrü az oluyor

o belgeseli seyrettim galiba..

ABD başta batı FABRİKA TARZI hayvancılık yapıyo 5-10 bin baş hayvan! sadece yiyo.. antibiyotik tüketimi insanların 20 katı..

ABD halkının %30 ' u OBEZ diğerleride obez adayıdır!

İngiltere-Deli dana.. çıkış nedeni.. büyükbaş hayvan yemine küçükbaş hayvanların kadavraları-leşleri öğütülüp YEM-Protein kaynağı diye katıldı..

hayvana hayvan yedirdiler! fıtratın sınırlarını zorlarsan elinde patlar!

şimdi İrlandada öyle yakmışki süt ağızlarını yoğurdu üfleyerek yiyolar... dışardan besleme hepten yasak, kalkmış.. TAMAMEN merada otluyo hayvanlar..
 

Ynt: Çok et yiyenin ömrü az oluyor

maygun10 link=topic=79461.msg940627#msg940627 date=1417255252' Alıntı:
Uzun yaşayanların kan grubu B ve ondan sonra O grubu kanlılarmış.Dedenin kan grubunu biliyormusunuz.
B kan grubuyum eti çok severim çok yerim ne düşünüyosun abi bu durum için :D
 
Ynt: Çok et yiyenin ömrü az oluyor

Ahmet çok yaşayacan çok çocuğun ve malın mülkün olcak, et yemeye devam:)

dedemin biri rahmetli 90 küsür yaşında 'başım çok ağrıyo hele bi hastaneye gidim' derken son nefesini verdi.. ne kronik hastalık ne yatak gördü..

diğeri yine 90 yaşlarında.. hala başımızda hamd olsun..

2 ' side eski toprak adamlar...


bu arada bende 0 pozitifim.. inşallah dedelerimin rekorunu kırcam :)
 

Benzer Konular