Selamünelayküm öncelikle son bi kaç gündür yoğunlaştığım çizel konusunu hakkında görüşlerinizi almak hepimize faydalı olur sanırım. Çizel ne dir ne amaçla traktörümüzü canı pahasına zorlayarak işlemimizi tarlamız da gerçekleştiririz. Öncelikle üretici firmalar olsun bayiler olsun hepsi adeta aynı ezberlenmiş cümlelerle açıklama yaparlar. Toprağı havalandırmak pulluk tabanını kırmak için çizel çekmeliyiz bi Nevi hepsi de bunu söyler. Toprak bi yıl boyunca üzerin de yapılan işlemler sonucu yeteri kadar sıkışır ve havalandırmak yer değiştirmek verimi artırır bunda hepimiz hemfikirizdir diye düşünüyorum . İşin diğer boyutuna bakarsak tarımda ileri boyutta olan Avrupa Ülkelerin de neden devasa traktörler arkasına sadece 2 pulluk veya 3 pulluk takarak tabi pulluk normal pulluk değil sürüyorlar da bizim gibi 4 5 tane Demiri toprağın altına saplayıp sadece bir çizgi açarak eee neymiş efendim topragı havalandırdım toprak daha iyi su alacak gibi ifadelere yer vermiyorlar. Ben çizel kullanımının amaçsız olduğunu düşünüyorum toprağın yerini değiştiremedikten sonra gevşetip hava almasını sağlayamadıktan sonra saatlerce mazot yakmak mantıksız bence onun yerine bir pulluklu daha derin sürüm yapabilen aletler hepimize faydalı olur diye düşünüyorum saygılarımla...