Çizelin gerçek yüzü patlatma

11.10.2017
477
323
27
Yozgat

Selamünelayküm öncelikle son bi kaç gündür yoğunlaştığım çizel konusunu hakkında görüşlerinizi almak hepimize faydalı olur sanırım. Çizel ne dir ne amaçla traktörümüzü canı pahasına zorlayarak işlemimizi tarlamız da gerçekleştiririz. Öncelikle üretici firmalar olsun bayiler olsun hepsi adeta aynı ezberlenmiş cümlelerle açıklama yaparlar. Toprağı havalandırmak pulluk tabanını kırmak için çizel çekmeliyiz bi Nevi hepsi de bunu söyler. Toprak bi yıl boyunca üzerin de yapılan işlemler sonucu yeteri kadar sıkışır ve havalandırmak yer değiştirmek verimi artırır bunda hepimiz hemfikirizdir diye düşünüyorum . İşin diğer boyutuna bakarsak tarımda ileri boyutta olan Avrupa Ülkelerin de neden devasa traktörler arkasına sadece 2 pulluk veya 3 pulluk takarak tabi pulluk normal pulluk değil sürüyorlar da bizim gibi 4 5 tane Demiri toprağın altına saplayıp sadece bir çizgi açarak eee neymiş efendim topragı havalandırdım toprak daha iyi su alacak gibi ifadelere yer vermiyorlar. Ben çizel kullanımının amaçsız olduğunu düşünüyorum toprağın yerini değiştiremedikten sonra gevşetip hava almasını sağlayamadıktan sonra saatlerce mazot yakmak mantıksız bence onun yerine bir pulluklu daha derin sürüm yapabilen aletler hepimize faydalı olur diye düşünüyorum saygılarımla...

• Beğen
Tepkiler: ismailozmen74
ben her zaman söylediğimi söylüyorum ikisinin de yâri ayrı. çizel toprağı alttan kaldırarak işler yani pulluk gibi alt üst etmez. çevirme yapmaz. mesela size bi örnek vereyim bizim taban arazilerde ağır bünyeli toprak olan yerlerde alttaki çok daha killi toprağı çıkarmadan üst kesimdeki daha verimli kısımı kullanmak için çizelle işlem yapıyoruz. eğer ot olursa çizelle derin sürüm yaptıktan sonra çok yuka yani yüzlek şekilde pullukla sürüm yapıyoruz.

ben her zaman söylediğimi söylüyorum ikisinin de yâri ayrı. çizel toprağı alttan kaldırarak işler yani pulluk gibi alt üst etmez. çevirme yapmaz. mesela size bi örnek vereyim bizim taban arazilerde ağır bünyeli toprak olan yerlerde alttaki çok daha killi toprağı çıkarmadan üst kesimdeki daha verimli kısımı kullanmak için çizelle işlem yapıyoruz. eğer ot olursa çizelle derin sürüm yaptıktan sonra çok yuka yani yüzlek şekilde pullukla sürüm yapıyoruz.

Bunun için neden alttaki topragı işliyorsunuz ki madem verimsiz kil ise bırakın orda kalsın. Ayrıca çizelin işlediği falan yokki sadece belli bi genişlikte topragı çiziyo yan tarafların da bi duvar örülü adeta bence çok amaçsız ama saygı duyuyorum tabi size de

Bunun için neden alttaki topragı işliyorsunuz ki madem verimsiz kil ise bırakın orda kalsın. Ayrıca çizelin işlediği falan yokki sadece belli bi genişlikte topragı çiziyo yan tarafların da bi duvar örülü adeta bence çok amaçsız ama saygı duyuyorum tabi size de

orada kalması için çizelle işliyoruz ya zaten. pulluk ne kadar da olsa alttakini getiriyor ister istemez

• Beğen
Tepkiler: Süleyman1906
Hububat konusun da bi şey diyem. Ama mısır ayçiçeği pancar ekilen yerlerde olmassa olmaz. Derin kök bitkilerinde kök salınımı çok önemli

bf498bbf109b49b5f6ff27c0df0333c8.jpg

Biz önce tarlayı pullukla sürüyoruz malum sebze yapıyoruz çamura yakın oluyor yerlerimiz sürülünce toprak parlak şekilde dönüyo

Tarlanın çabuk kuruması için sürümden sonra çizelle karıştırırız tabi pulluk yönünün tersine yani enine yaparız çokta güzel olır yaş kesekler dağılır çabuk kurur

• Beğen
Tepkiler: SERDAR TUNA

cizeli hic kullanmamıssınız galıba
uygun guctekı uygun bacaklı cızelle işle bakalım helekı bırde capraz attınmı toprak nasıl işlenır gorursunuz

keseınlıkle katılıyorum 1,5 yılda cızel kullanıyorum fıgı bıctıkden sonra cızel cekıp tırmıklayıp bugday ekıom bugdayı bıctıkden sonra tekrar cızelle surum yapıp fıg ekıyorum gayette guzel sonuc alıyorum

Avrupada ki videolara bakarsanız, yeşil gübre, bitkisel artık vermek için derin sürüm yapıyor.Mil arazi, altı üstü yakın nitelikte, bizde organik madde çok zayıf zaten, birde alttan ham toprağı çıkarıp üstünde ne kadar verim alınabilir.Ekonomik güç olsa toprağın 50 cm kısmını faal çalıştırmak güzel olur ama daha 15-30 cm kısmını anca verimli kullanabiliyoruz.

Avrupada ki videolara bakarsanız, yeşil gübre, bitkisel artık vermek için derin sürüm yapıyor.Mil arazi, altı üstü yakın nitelikte, bizde organik madde çok zayıf zaten, birde alttan ham toprağı çıkarıp üstünde ne kadar verim alınabilir.Ekonomik güç olsa toprağın 50 cm kısmını faal çalıştırmak güzel olur ama daha 15-30 cm kısmını anca verimli kullanabiliyoruz.

Abi ben merak ediyorum mesela;3-4 yıl üst üste ekimden sonra tarla dinlendirme yılı fiğ ekip, 30 cm. boyuna gelen fiği pullukla kusursuz bir şekilde alt-üst edersek organik maddeyi artırmaya faydası olur mu?

Konuyu acan arkadaş yozgatın hangi köyündensin. Yozgat bize yakın baharın zamanın olursa gel bi bak çizelle işlem nsl oluyor.
Ben çizelle işleme geçmeden önce her bi yolu denedim ve en güzel sonucu çizelle elde ettim.
İşlediğim arazide öyle azda değil ,çizel kullanaçak arkadaşlar heleki 3 sıralı çizelle işlem yapın farkı görün.

Konuyu acan arkadaş yozgatın hangi köyündensin. Yozgat bize yakın baharın zamanın olursa gel bi bak çizelle işlem nsl oluyor.
Ben çizelle işleme geçmeden önce her bi yolu denedim ve en güzel sonucu çizelle elde ettim.
İşlediğim arazide öyle azda değil ,çizel kullanaçak arkadaşlar heleki 3 sıralı çizelle işlem yapın farkı görün.

3 sıralı fazla geniş olmaz ama yine de pulluktan az mı mazot yakılır??

3 sıralı fazla geniş olmaz ama yine de pulluktan az mı mazot yakılır??
Çizeli batırma durumuna bağlı ve tarlanın daha önceki yıllardaki işlenişine göre illaki yakıtta ona göre fark eder.
Ben çizele uç olarak kendim kamyon makasından istediğim ölçüde kestirip kullanıyorum.
Yeni uç kestirdim 40 cm .

• Beğen
Tepkiler: Ahmettq
geçtiğimiz sezon istemeyerek bişey test ettim
sadece 1 defa çizel sürüp üstüne fırfırla arpayı sepip kazayağı ve ızgara ile karıştırıp ektik (verim 250-300 kg )
gördüğünüz gibi üstte cok sap kaldı
kalan saplar yağmrlarla eridi bence topraga azda olsa gübre olarak geri döndü