Manavgat İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, çiğ sütte bakteri oranını Avrupa Birliği (AB) normlarına göre çekmek için çalışma başlattı. Çiğ Sütte Bakteri Oranını Düşürme Projesi kapsamında Manavgat ' ta yetiştiriciler süt sağımı konusunda veteriner hekimler tarafından eğitilecek.
Manavgat Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Birol Tuncel, proje kapsamında ilçede sütün muhafazası, nitelikli süt ve süt sağımında uyulması gereken kurallar hakkında anaç sığır yetiştiricilerini bilgilendireceklerini söyledi.
Projeyle ilkin yetiştiriciye sütte bakteri yayılımını hızlandıran plastik kaplarda süt sağımına son vermelerini isteyeceklerini anlatan Tuncel, AB normlarına göre 1 gram çiğ sütteki bakteri oranının 100 bin olduğu bilgisini verdi.
Tuncel, süt sağıldıktan sonra muhafazasının plastik kaplar yerine bakteri oluşumunu engelleyen krom nikel kaplarda yapılmasının yararlı olacağını söyledi. Bakterilerin çok hızlı yayılması nedeniyle sütün kısa kısa sürede soğutma tankına boşaltılması gerektiğini belirten Tuncel, 'Eğitim, bilgilendirme ve altyapı çalışmalarıyla Manavgat ' ta çiğ sütte bakteri oranını AB normlarına uygun hale getireceğiz. Buna ilk önce yetiştiriciyi süt sağımı, hayvanın barındığı yerin temizliği ve sağılan sütün korunmasına yönelik yapacağız. Kaliteli ve nitelikli sütün dünyada her zaman alıcısı vardır. Sütte markalaşmak istiyorsak bunu yapmak zorundayız. Sütü hala plastik kaplara sağarsak sütümüzü ve süt ürünlerini dünya markası yapamayız. Süt sağımı kadar sütün muhafazası çok önemli. Acilen Manavgat ' ta sütün muhafazası için süt soğutma tankları çoğaltılmalı. ' dedi.
Manavgat Süt ve Süt Ürünleri Üreticileri Birliği Başkanı Bilal Ay da ilçede günlük 35 ton süt toplandığını söyledi. Ay, toplanan sütleri Yeşilköy ' de bulunan soğutma tanklarında muhafaza ettiklerini ifade etti.
Ekleme Tarihi
29.07.2012
Manavgat Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Birol Tuncel, proje kapsamında ilçede sütün muhafazası, nitelikli süt ve süt sağımında uyulması gereken kurallar hakkında anaç sığır yetiştiricilerini bilgilendireceklerini söyledi.
Projeyle ilkin yetiştiriciye sütte bakteri yayılımını hızlandıran plastik kaplarda süt sağımına son vermelerini isteyeceklerini anlatan Tuncel, AB normlarına göre 1 gram çiğ sütteki bakteri oranının 100 bin olduğu bilgisini verdi.
Tuncel, süt sağıldıktan sonra muhafazasının plastik kaplar yerine bakteri oluşumunu engelleyen krom nikel kaplarda yapılmasının yararlı olacağını söyledi. Bakterilerin çok hızlı yayılması nedeniyle sütün kısa kısa sürede soğutma tankına boşaltılması gerektiğini belirten Tuncel, 'Eğitim, bilgilendirme ve altyapı çalışmalarıyla Manavgat ' ta çiğ sütte bakteri oranını AB normlarına uygun hale getireceğiz. Buna ilk önce yetiştiriciyi süt sağımı, hayvanın barındığı yerin temizliği ve sağılan sütün korunmasına yönelik yapacağız. Kaliteli ve nitelikli sütün dünyada her zaman alıcısı vardır. Sütte markalaşmak istiyorsak bunu yapmak zorundayız. Sütü hala plastik kaplara sağarsak sütümüzü ve süt ürünlerini dünya markası yapamayız. Süt sağımı kadar sütün muhafazası çok önemli. Acilen Manavgat ' ta sütün muhafazası için süt soğutma tankları çoğaltılmalı. ' dedi.
Manavgat Süt ve Süt Ürünleri Üreticileri Birliği Başkanı Bilal Ay da ilçede günlük 35 ton süt toplandığını söyledi. Ay, toplanan sütleri Yeşilköy ' de bulunan soğutma tanklarında muhafaza ettiklerini ifade etti.
Ekleme Tarihi
29.07.2012