çiftçilikten para kazanabiliyormusunuz.geleceğe umutla bakabiliyormusunuz.


Ynt: çiftçilikten para kazanabiliyormusunuz.geleceğe umutla bakabiliyormusunuz.

doğru tespitin var.bu konuyu 80 den fazla kişi bakmış ama sadece 10-15 kişi noktasına dokun muş.demekki durumlar iyi.bende bu konuda çok kez fikrimi söyledim.çiftçi sektör olarak milyonları besliyor.binlerce sektöre sermaye oluyor.diyorum.bugün tarım sanayi sektörü traktöründen tut alet makina küçük atöyesinden üreticisine kadar,gıda sektöründe daha anlatılmayacak birçok sektör ve alanlarda iş kapısı ve sermayeyiz.bugün şimdi okudum erzurumda çiftçi sayısında artış olmuş şehirden köye göç başlamış bu olay tüm köylerde köyü üretemesse çiftçi kazanamassa bu sektörlerde dogrudan etkileniyor.iki yıllık kurakılık birçok sektöde durgunluğa sebeb oldu.ama anlayan yok.bugün avrupanın traktörünü övenler yarışanlar ne ile alacklar bu traktörleri.en basit bir örnek.yerli traktör fabrikalarında kriz şimdi başlayacak.bu düzen devam ederse birçok fabrika kapanır.göreceksiniz.
 
Ynt: çiftçilikten para kazanabiliyormusunuz.geleceğe umutla bakabiliyormusunuz.

asıl mesele şu.dünya çapında baktığımızda ve herşeye parsal bir değer koyduğumuzda (miktar hiç önemli değil katrilyon dolar olsun), o parayı ödeyerek tüm türkiyeyi satın alacak sermeyeler var dünyada.sunuçta parayı da bir matbaa basıyor.ama biz ülkemizi paraya cevirmeye hiç niyetli değiliz.bunda hem fikiriz sanırım.yalnız öyle bir düzen varki türkiye olarak sahip olduğumuz dolar kadar dünyada varız.dışarıdan petrol almaya mecburuz bunun için dolar gerekli.bu ülkeye döviz ya ihracatla,ya turistin cebinde,yada borç alarak geliyor.(ihracat örnek te kusur olmasın:99 dolara dışarıdan armutu almışın 1 dolara paketlemişsin.100 dolara dışarıya geri satmışın.sonrada övünüyorsun benim yıllık 100 milyar dolarlık ihracatım var diye)senin bu işten karın aslında bir milyar dolar.turistin cebindede biraz geliyor.birazda gurbetçiden diyelim.kalan yetmeyen yerine dışarıdan borç alıyoruz.borç alınca bu dolar iç piyasada doların tl karşısındaki değerini düşürüyor.ve dışarıdaki bütün ürünler cazip hale geliyor.senin buğdayın para etmiyor.yerli üretim bütün mallar satılmıyor.sen dünyanın diğer ülkerinde üretilen malları tüketerek oranın çifçi ve işçisinin cebine para koymuş oluyorsun.bunu yaptıkça borcumuz artıyor.daha çok borç alabilmek için mecburen faizi yükseltiyorsun.sonuçta bir bakmışın 300-500 milyar dolar dış borç olmuş.peki bu para ne olmuş.ithal mal alıp geri adamlara göndermişiz.vatandaş olarak para bulamadıkça kredi kartı kullanmışız.bazen ülke olarak borcu ödemek için bile borç almışız.adamlar kağıdı boyayıp (para)bize göndemişler biz ona sahip olabilmak için neler yapmışız neler.arkadaşlar şu anki sistemde bizim değirmenin suyu dışarıdan geliyor.sen çifçilikten kar edemeyeceksin.borcunu ödemek için toprak satacaksın.fiyatlar düşecek çünkü alıcı çıkmayacak.sonra biri gelecek dönümü bin tl olan yere 5000 tl teklif edecek.hepimiz birbirimizi ezecez toprağı satmaya.bu toprağı kim alacak tahmin edin.biz aslında ithal mal alarak vatanımızı satmış olmuyormuyuz.cevabını siz verin.
 
Ynt: çiftçilikten para kazanabiliyormusunuz.geleceğe umutla bakabiliyormusunuz.

Abi Valla Sana 100\100 Hak Veriyorum Zaten Gübre Mazot Çiftçiyi Bitiren En Büyük Şey Hadi Onuda Geç Yaw Bu Çiftçinin Ektiği Mahsul Para Etmezse Ne Yiçek Ne İçeçek Bu Çiftçi Hiç Düşünen Yok Onlar Kalsa Çiftçi Zenğin Çiftçi Varlıklı Avrupadaki Bi Çiftçi Türkiyeye Tatile Geliyo Peki Bişi Sorçam ? Kaç tane Çiftçi Yurt Dışına Tatile Gidebilir Hadi Yurt Dışınıda Bırakalım Kaç Çiftçi Tatile Gidebilir.
 
Ynt: çiftçilikten para kazanabiliyormusunuz.geleceğe umutla bakabiliyormusunuz.

Yazılanlara bakınca sizlere sonuna kadar hak veriyorum yeni çiftçiliğe başlayan birisi olarak fakat anlayamadığım kazanamayan bir çiftçi nasıl 50-100 milyar arası traktörleri alabilirler? Demekki kazanç var.
Çiftçiliğede bu yüzden kazancını çok gördüğüm içinde yeni girdim. Sizlerlede harmanda kazanç ve zarar durumunu paylaşırım.
 
Ynt: çiftçilikten para kazanabiliyormusunuz.geleceğe umutla bakabiliyormusunuz.

traktör alma veya başka şeyler almak la çiftçiliğin bir ilgisi olmaması gerekir.vatandaş ne aldığı ile degil sorunu ürettiginin para etmemesi,ürettiğini satamaması,üretim maliyetlerinin hep artması.konu bu.adam traktörünü alacak.makinasını tarlasını alcak.sistemin çalışması gerekir ama sistemi şuanki tarım politikalrı bozuyor.şehirde de böyle köyde de böyle.işçide de böyle emeklilerde de böyle.ülkede üretim bitmiş durumda.paketler yardımlar primler vs.çark dönüyor.kim kazanıyor.üç beş kişi rantçı.millet dilenci ve kredilerle kaznılmamış paraları harcıyor.şöyle çevrenize bakın ne alıp ne satıyorsunuz neyin karı var neyin bir gelecegi var.çok kötü bir sistemin esiriyiz.ithalatın ve paketlerin ekonomisi oturmuş tıkır tıkır gidiyor.kagıt üzerinde zenginiz.
 
Ynt: çiftçilikten para kazanabiliyormusunuz.geleceğe umutla bakabiliyormusunuz.

ali_kockaya link=topic=22358.msg185878#msg185878 date=1244646682' Alıntı:
ben çiftçiliğin bu şartlarda geleceğini göremiyorum.yıllık mazot gübre gibi girdileri zorlukla kapatıyorum.bir birikim yapılamıyor.yıllık kar yok.tatil yok.yaşam standardımızı sağlayacak bir gelir düzeyi yok.hastalandığımızda devlet hastaneleri ve sağlık ocaklarından başka özel hastane,klinik yada en ufak bir diş taktırma gibi ihtiyaçlar bile bize lüks.bindiğimiz otomobillerden artık şehirlerde görmek mümkün değil.bir gün olaki birşeyler ters gitse,doğal afet yangın vs..yada mahsulu dolandırıcıya kaptırsak.o yıl tarihtan silinip gitmek içten değil.yani benim işim hassas dengeler üzerine arkadaşlar.bilmeme mutlu olan var mı hayatından..geçenyıl 35 dekar pancar ektim.10000 tl masraf ettim.kota affı gelmese yanmıştık.bu yıl buğdaylar sarı pas hastalığı oldu verim düştü.her yıl yağmur yağmazdı bu yıl aşırı yağıştan.buğdaya 50 kr. baş fiyat açıklanmış.yani bizim buğdaylar 40 kr a satılır.16 kilosuna bir ölçek deriz.yani ölçeği ortalama 6 lira.benim zaten pas hastalığı ile mücadeleye verdiğim para 40 dekar için 600 lira.gitti buğdayın bir remorku ilaca.birde yerler kira.
BİZE BUĞDAYIN SAPI KALACAK İSTESENİZ HESAPLAYAYIM. 10 DEKAR İÇİN
SÜRÜM 50 TL
TIRMIK 25 TL
EKİM 25 TL
TOHUM 200 TL
TOHUM ZEHİR 5 TL
MİBZER KİRASI 20 TL
KÖK GÜBRESİ DEKARA 200 KİLO 300 TL (BUĞDAYI EKTİĞİM TARİHTEKİ FİYATINDAN)
BAHAR GÜBRESİ 250 KİLO 225 TL
OT ZEHİRİ+SULU GÜBRE+YAKI 50 TL
PAS İLACI+YAKIT 175 TL
BİÇER DÖVER KİRASI 150 TL
SAMAN SAP İSLERİ 150 TL
NAKLİYELERE YAKIT: 50 TL
(FARE ZEHİRİ GİBİ ŞEYLER HADİ BİZDEN OLSUN.)
BU BUĞDAYI TRAKTÖRE DOLDURUP 30 KM YOLA SATMAYA GİDECEKSİN.
___________________________________________
TOPLAM 1425 TL

TARLADAN 250 ÖLÇEK BUĞDAY GELİR 250X6=1500 TL.
150 PAKET SAP GELİR =150X3= 450TL
YUKARIDAKİ HESABA GÖRE BUĞDAY TAMAMEN MASRAFA GİTTİ SAPI BİZE KALDI.AYRICA SULAMA MASRAFLARI VE TARLA KİRASI YOKTUR.BU HESABIN İÇİNDEN ÇIKABİLEN YAZSIN.
:S boşuna hammallık yapıyoruz işin özü...
 
Ynt: çiftçilikten para kazanabiliyormusunuz.geleceğe umutla bakabiliyormusunuz.

çok şükür bu sitede hayatın gerceklerini görenler çıktı bıktık şu traktör muhabbetinden artık asıl işimize dönelim sorunları paylaşalım fikir alışverişinde bulunalım hakkımızı arayalım ali_kockaya arkadaşımız güzel konulara değiniyor tebrikler devamını bekleriz
 
Ynt: çiftçilikten para kazanabiliyormusunuz.geleceğe umutla bakabiliyormusunuz.

güzel diyorsunda birkaç yazıdan sonra ya ilgisiz kaliyor ya okunmuyor.yada dönüyorlar traktöre
 

Ynt: çiftçilikten para kazanabiliyormusunuz.geleceğe umutla bakabiliyormusunuz.

bizim yaptığımız işte traktör sadece bir faktör.bir nakileyeci düşünün gider 100 milyara son model bir kamyon alır.sonuçta ulaşılamıyacak bir hedef değil azim ettikten sonra.yada bir hekim bir muaynayne açar hasta bekler.tabiki her mesleğin bir zorluğu vardır elbet ama çifçilik böyle değil bir çiftçinin savaşacağı pekçok cephe var.
traktör aldın ekipman alacan.
bu traktörün çalışacağı birde tarla lazım.
doğayla mücadele edersin.hastalıkla,kuraklıkla,haşereyle,yağmurun çok yağmasıyla herşey yolunda gider ama bu seferde ürün bolluğundan üç kuruşa verirsin.
hükümetin politikaları da belini kırar.dünyanın en pahalı mazotuyla çalıştıracan o traktörü boru değil.çiftçilik kolay değil yani arkadaşlar.ve en önemlisi kar edeceksin.
ondan sonra birileri tv kanalına çıkıp çiftçi senede 3 ay çalışıp 9 ay yatıyor.vergi ödemiyor.(senin mazottan ödediğin vergileri değme avukatlar doktorlar emlakçılar ödemiyor beyfendi.).hormonlu ürünle milleti zehirlediğimiz söyleniyor.geçen gün kurbanlık fiyatlarının çok yüksek olduğunu.bunu ürten kesimin ne kadar vicdansız olduğundan atıp sallıyordu haberlerde.2000-2007 yılları arasında koyun hep 100 liraydı.kimse kar edemedi.üreticinin beli kırıldı.o zaman vicdansız olan kimdi.
 
Ynt: çiftçilikten para kazanabiliyormusunuz.geleceğe umutla bakabiliyormusunuz.

buğday tohumunda hangi cinsin kurak tarımda daha verim alınacağına dair tesbitleri olanlar varsa paylaşırlarsa sevinirim.

Tarlayı ekime hazırlamak için yapılan ön işlem. Burda çizel pulluğu kullanan arkadaşlar varsa artı eksi yönlerini değerlendirirlerse memnun olurum.
Hangi tohum:
Ekim tarihi, anıza mı nadasa mı ekim
Gübre (Taban ve üst için):
Ot ilacı hangi marka, dekara oranı:
ortalama verim:
Ekildiği Yer:
Tarlanın yapısı: Taban mı, kirsli mi vb.
Verimi arttırabilmek için önerileriniz.

Vereceğiniz her bilgi benim gibi yeni başlayan çiftçiler için çok önemli olduğunu bilesiniz.
şimdiden teşekkürler..
 
Ynt: çiftçilikten para kazanabiliyormusunuz.geleceğe umutla bakabiliyormusunuz.

kuru tarım yapıyorsan. tarlanı şimdiden güzelce aktar (sür) kışın yağışını suyunu iyi alır.artık mart nisan devri bitti. arpa için tarım 92- şuan demede aydan hanım.efes orta şeker durumda.tarlana hububat dan önce bir şey ekiyorsan da erken aktarma çok süper.
 
Ynt: çiftçilikten para kazanabiliyormusunuz.geleceğe umutla bakabiliyormusunuz.

ben hafta sonu tarlamı sürmeye gidecegim nasip olursa inşallah.en azın bir kısmını dene faydasını göreceksin.
 
Ynt: çiftçilikten para kazanabiliyormusunuz.geleceğe umutla bakabiliyormusunuz.

abilerim kardeşlerim bende köyden çıktım geldim.şimdi memurum iyi yada kötü birşeyler kazanıyorumda.5 senedir dışarıdayım ben.köyde 400 dönüm yer işliyoruz şöyle bir arkama baktığımda allaha şükür karnımız doyuyorda elde avuçta hiç bir şey yok.geçen yıllık izne gittim inanırmısınız pancar kooperatifine girdim amcamın biri 130 tllik fiğ tohumu alıcak ödeyemiyor,kefil istiyordular.babama soruyorum nereye gidiyor bu kadar para ortada bir şey yok!gelen gidiyor!!!gelende yokta,buğdaydan alıp,mazot parasına,süt parasından işçi parasına,ayçiçeğinden pancar çıkartma parasına.ağlayacaktım ağlayacaktım abilerim.ben zorunlu çalışma süremi tamamlarda köyüme dönerim kardeşimle çalışrım veteriner diyorumda böyle giderse imkansız.mezbahaneye gittim sahipleriyle konuşuyoruz, sadıç baba eskiden burası dolardı ana baba günü olurdu şimdi neden böyle?yok oğlum yok çiftçi bakamıyor yem parasını ödeyemiyor diyor.susurluklular bizim otaraftakiler bilir bizim o azmak boyunda eskiden kaç tane su motoru olurdu şimdi sayılı bir elin parmaklarını geçerse şerefsizimya.gece git traktörü almaya adamı kesip atsalar mısır tarlasına kimsenin ruhu duymaz.geçtiğimiz yıllarda karacabeyliler bağırıyordu domates para etmiyor bu şerefsiz geldi para kazanamıyoruz,fındıkçı karadenizli abilerimiz fındıklarıını yakıyorlardı,sütçülerimiz dereye döküyorlardı nerdeeeeeeeeeeeee eeee nerde şimdi onlar hepsi yine aynı yoldan gidiyor.gelince yoluna paspas olucaklar nerdeyse!o değilmiydi başka bir amcama zamanında ananıda al git diye herkezin içinde bağıran eeee? ne diye getiriyorsunuz!!!memura zam veriyoruz diye 5 kuruş para verip ardından kendilerine dünya para veren eeee?köyde icradan dolayı hastaneye düşenmi arasınız,kendini öldürenmi eee?ama bizimkiler traktör yarıştırıcak!seninki 4x4 benimki klimalı falan filan.abilerim kardeşlerim biz şu zamanda elimizdeki o traktörleri,o hayvanları,o tarlaları elimizde tutuyorsak ne mutlu bize...yanlış bir şey dediysem özür dilerim.
 
Ynt: çiftçilikten para kazanabiliyormusunuz.geleceğe umutla bakabiliyormusunuz.

susurluklu10 link=topic=22358.msg226478#msg226478 date=1257457469' Alıntı:
abilerim kardeşlerim bende köyden çıktım geldim.şimdi memurum iyi yada kötü birşeyler kazanıyorumda.5 senedir dışarıdayım ben.köyde 400 dönüm yer işliyoruz şöyle bir arkama baktığımda allaha şükür karnımız doyuyorda elde avuçta hiç bir şey yok.geçen yıllık izne gittim inanırmısınız pancar kooperatifine girdim amcamın biri 130 tllik fiğ tohumu alıcak ödeyemiyor,kefil istiyordular.babama soruyorum nereye gidiyor bu kadar para ortada bir şey yok!gelen gidiyor!!!gelende yokta,buğdaydan alıp,mazot parasına,süt parasından işçi parasına,ayçiçeğinden pancar çıkartma parasına.ağlayacaktım ağlayacaktım abilerim.ben zorunlu çalışma süremi tamamlarda köyüme dönerim kardeşimle çalışrım veteriner diyorumda böyle giderse imkansız.mezbahaneye gittim sahipleriyle konuşuyoruz, sadıç baba eskiden burası dolardı ana baba günü olurdu şimdi neden böyle?yok oğlum yok çiftçi bakamıyor yem parasını ödeyemiyor diyor.susurluklular bizim otaraftakiler bilir bizim o azmak boyunda eskiden kaç tane su motoru olurdu şimdi sayılı bir elin parmaklarını geçerse şerefsizimya.gece git traktörü almaya adamı kesip atsalar mısır tarlasına kimsenin ruhu duymaz.geçtiğimiz yıllarda karacabeyliler bağırıyordu domates para etmiyor bu şerefsiz geldi para kazanamıyoruz,fındıkçı karadenizli abilerimiz fındıklarıını yakıyorlardı,sütçülerimiz dereye döküyorlardı nerdeeeeeeeeeeeee eeee nerde şimdi onlar hepsi yine aynı yoldan gidiyor.gelince yoluna paspas olucaklar nerdeyse!o değilmiydi başka bir amcama zamanında ananıda al git diye herkezin içinde bağıran eeee? ne diye getiriyorsunuz!!!memura zam veriyoruz diye 5 kuruş para verip ardından kendilerine dünya para veren eeee?köyde icradan dolayı hastaneye düşenmi arasınız,kendini öldürenmi eee?ama bizimkiler traktör yarıştırıcak!seninki 4x4 benimki klimalı falan filan.abilerim kardeşlerim biz şu zamanda elimizdeki o traktörleri,o hayvanları,o tarlaları elimizde tutuyorsak ne mutlu bize...yanlış bir şey dediysem özür dilerim.
çok haklısın topram...almayı bırak elde olana korumak bu dewirde büyük başarı..sende biliyosun bizim buralar kredi ile alınan traktörle doldu...bu sene atlattılar sata sawa ama seneye sen gör hicraları....satılık ewleri tarlaları..ama hepsine müstahak bu...cebinde çay parası olmayan gitti o motor aldı kredi ile...
 
Ynt: çiftçilikten para kazanabiliyormusunuz.geleceğe umutla bakabiliyormusunuz.

Bu aralar sürdü mü ot baş olmuyor.Ama baharın tavı yakaladığın zaman sürüp,sonraki işçiliğini özenli yaparsan verimi rahat alırsın.Tarım 92 ekerdik hep geçen seneye kadar ama geçen sena aydan hanım ektik,tanesi dolgun ekin gibi,yatma problemi de yok,kuraga da gidiyo.Eğer iç anadoluda çiftçiysen anıza ekme işini geçecen.Hem sonra işlemesi çok zor oluyo yağmur çok az olduğundan yazın,hem de verim yok.Gübre biz 10 kg atarız ekerken dapı.Bence pulluktan şaşmamak lazım tarla sürerken.Ama anız bozacaksan çizel iyi olur.Sonra kesekler çok zor eriyo.Yine de atalarımız demiş anız sürenle dul karı alandan .... :D anızı kendi haline bırakıp baharda sürmesi en iyidir bence iç anadolu için.
 
Ynt: çiftçilikten para kazanabiliyormusunuz.geleceğe umutla bakabiliyormusunuz.

ÇağRı link=topic=22358.msg226533#msg226533 date=1257507901' Alıntı:
Bu aralar sürdü mü ot baş olmuyor.Ama baharın tavı yakaladığın zaman sürüp,sonraki işçiliğini özenli yaparsan verimi rahat alırsın.Tarım 92 ekerdik hep geçen seneye kadar ama geçen sena aydan hanım ektik,tanesi dolgun ekin gibi,yatma problemi de yok,kuraga da gidiyo.Eğer iç anadoluda çiftçiysen anıza ekme işini geçecen.Hem sonra işlemesi çok zor oluyo yağmur çok az olduğundan yazın,hem de verim yok.Gübre biz 10 kg atarız ekerken dapı.Bence pulluktan şaşmamak lazım tarla sürerken.Ama anız bozacaksan çizel iyi olur.Sonra kesekler çok zor eriyo.Yine de atalarımız demiş anız sürenle dul karı alandan .... :D anızı kendi haline bırakıp baharda sürmesi en iyidir bence iç anadolu için.
anız sürenle dul karı alandan ;D
 

Ynt: çiftçilikten para kazanabiliyormusunuz.geleceğe umutla bakabiliyormusunuz.

evet çiftçi zor durumda da memur zor durumda işçi zor durumda.ama herkes halinden memnun.ağlayan yok.demekki sorun yok.
 
Ynt: çiftçilikten para kazanabiliyormusunuz.geleceğe umutla bakabiliyormusunuz.

ali bey benim hesabimda su sekilde artik siz karari verin

hesabim 1000 m2 bugday icin

33 kg flamura85 tohum ----------------------850kurus /kgx33=28ytl-----yeni sertifikali tohum
dekara 25kg nitrat gubre------------------------------------=30ytl-----patates yerine ekim oldugu icin az gubreleme
mazot surum+ekim+ilaclama+hasat-ortalama10 litre-----------=28 ytl----az yada cok
makina+balya parasi-dekari13ytl--tek balya yapimi1.2 ytl------=31 ytl----dover bicer
ilaclama ot ilaci---tohum ilaci--------------------------------=8ytl

ortalama 1000 metrekare icin masrafim------------------------=125 ytl

1 dekardan ortalama 600 kg bugday aldim 380 kurustan sattim 600x380=228 ytl
1 dekardan ortalama 18 balya aldim 2.5 ytlden sattim 18x2.5=45 ytl orta boy balya 20 kg 110cm
TOPLAM---------273 ytl

1 dekara masrafim ortalama 125 ytl
1 dekardan aldigim para 273 ytl
KAZANCIM________148 ytl
80 dekar icin 148x80=11.840 ytl

hesabim 1000 m2 arpa icin

35 kg anadolu tohum ----------------------500kurus /kgx35=17.5ytl-----2007 model eski tohum
dekara 50kg nitrat gubre------------------------------------=60ytl-----15+15 tabana atamadim para yoktu
mazot surum+ekim+ilaclama+hasat-ortalama10 litre-----------=28 ytl----az yada cok
makina+balya parasi-dekari13ytl--tek balya yapimi1.2 ytl------=31 ytl----dover bicer
ilaclama ot ilaci---tohum ilaci--------------------------------=0ytl ilac falan atmadim

ortalama 1000 metrekare icin masrafim------------------------=136 ytl

1 dekardan ortalama 400 kg arpa aldim 400 kurustan sattim 400x400=160 ytl
1 dekardan ortalama 13 balya aldim 4 ytlden sattim 13x4=52 ytl arpa balyasi bizde degerlidir
TOPLAM---------212 ytl

1 dekara masrafim ortalama 136 ytl
1 dekardan aldigim para 212 ytl
KAZANCIM________76 ytl
30 dekar icin 76x30=2280 ytl
hububat kazancim 2280+11840=14120 ytl

elimde ne var biliyormusunuz bugdayve arpa icin agustos ayinda kesilmis aralik 18 vadeli 4 aylik cek
kendim 30 yasindayim 1500 ytl maas aliyorum esim devlet memuru oda 1400 kadar aliyor bir tek bu sene yuzumuz hayvanciliktan guldu kurbanliklar iyi fiyata gitti ailecek 150 dekar yer isliyoruz ve inanin bana sadece yerler bos kalmasin diye bu isle mesgulum yoksaki yapilacak gibi degil bizim arazilerimiz sehre cok yakin ve metre kare fiyatlari cok yuksek hemen hepsini satip insaata vereyim diyorum daire karsiligi her sey pahali gencler ahira girmiyor hayvancilik ne bilmiyor bugday ekmesini bilmeyen arkadaslarim var patates para etmiyor asgari ucretle calisirim yinede bu isi yapmam diyorlar 3 yillik evliyim daha esim bir kere traktore binmedi 20 yil sonrasini hayal edemiyorum inanin bana sizin oralari bilmiyorum ama bizim memleket bolu ovasi biti okeye donuyor 1994 yilinda 0 km aldik mf 265 s i o zaman bana bunu ne yapacaksin bu ne ise yarar diyen koylu dayimin altinda 2008 model nh td85 d var banka kredili 6 yil vadeli senelik 16.5 milyar odemeli pesinatta bayiye verdigi 3000 lik ford traktor agliyor gecen ben ne yaptim diyor bu sene arabayi sattim odedim seneye ne olacak diyor 20 dekar bugdayla senin neyine bunun gibi niceleri evini arsasini satiyor allah sonumuzu hayir etsin gidisat cok kotu
 

Benzer Konular


Hakkımızda

TrakKulüp, içinde 100.000'den fazla konuyu, 1.300.000'den fazla mesajı barındıran Türkiye'nin ilk ve en büyük traktör, tarım ekipmanları ve çiftçilik paylaşım sitesidir. 86.000 üyemiz gibi sizi de aramızda görmek isteriz.
Üst Alt