ben çiftçiliğin bu şartlarda geleceğini göremiyorum.yıllık mazot gübre gibi girdileri zorlukla kapatıyorum.bir birikim yapılamıyor.yıllık kar yok.tatil yok.yaşam standardımızı sağlayacak bir gelir düzeyi yok.hastalandığımızda devlet hastaneleri ve sağlık ocaklarından başka özel hastane,klinik yada en ufak bir diş taktırma gibi ihtiyaçlar bile bize lüks.bindiğimiz otomobillerden artık şehirlerde görmek mümkün değil.bir gün olaki birşeyler ters gitse,doğal afet yangın vs..yada mahsulu dolandırıcıya kaptırsak.o yıl tarihtan silinip gitmek içten değil.yani benim işim hassas dengeler üzerine arkadaşlar.bilmeme mutlu olan var mı hayatından..geçenyıl 35 dekar pancar ektim.10000 tl masraf ettim.kota affı gelmese yanmıştık.bu yıl buğdaylar sarı pas hastalığı oldu verim düştü.her yıl yağmur yağmazdı bu yıl aşırı yağıştan.buğdaya 50 kr. baş fiyat açıklanmış.yani bizim buğdaylar 40 kr a satılır.16 kilosuna bir ölçek deriz.yani ölçeği ortalama 6 lira.benim zaten pas hastalığı ile mücadeleye verdiğim para 40 dekar için 600 lira.gitti buğdayın bir remorku ilaca.birde yerler kira.
BİZE BUĞDAYIN SAPI KALACAK İSTESENİZ HESAPLAYAYIM. 10 DEKAR İÇİN
SÜRÜM 50 TL
TIRMIK 25 TL
EKİM 25 TL
TOHUM 200 TL
TOHUM ZEHİR 5 TL
MİBZER KİRASI 20 TL
KÖK GÜBRESİ DEKARA 200 KİLO 300 TL (BUĞDAYI EKTİĞİM TARİHTEKİ FİYATINDAN)
BAHAR GÜBRESİ 250 KİLO 225 TL
OT ZEHİRİ+SULU GÜBRE+YAKI 50 TL
PAS İLACI+YAKIT 175 TL
BİÇER DÖVER KİRASI 150 TL
SAMAN SAP İSLERİ 150 TL
NAKLİYELERE YAKIT: 50 TL
(FARE ZEHİRİ GİBİ ŞEYLER HADİ BİZDEN OLSUN.)
BU BUĞDAYI TRAKTÖRE DOLDURUP 30 KM YOLA SATMAYA GİDECEKSİN.
YUKARIDAKİ HESABA GÖRE BUĞDAY TAMAMEN MASRAFA GİTTİ SAPI BİZE KALDI.AYRICA SULAMA MASRAFLARI VE TARLA KİRASI YOKTUR.BU HESABIN İÇİNDEN ÇIKABİLEN YAZSIN.
BİZE BUĞDAYIN SAPI KALACAK İSTESENİZ HESAPLAYAYIM. 10 DEKAR İÇİN
SÜRÜM 50 TL
TIRMIK 25 TL
EKİM 25 TL
TOHUM 200 TL
TOHUM ZEHİR 5 TL
MİBZER KİRASI 20 TL
KÖK GÜBRESİ DEKARA 200 KİLO 300 TL (BUĞDAYI EKTİĞİM TARİHTEKİ FİYATINDAN)
BAHAR GÜBRESİ 250 KİLO 225 TL
OT ZEHİRİ+SULU GÜBRE+YAKI 50 TL
PAS İLACI+YAKIT 175 TL
BİÇER DÖVER KİRASI 150 TL
SAMAN SAP İSLERİ 150 TL
NAKLİYELERE YAKIT: 50 TL
(FARE ZEHİRİ GİBİ ŞEYLER HADİ BİZDEN OLSUN.)
BU BUĞDAYI TRAKTÖRE DOLDURUP 30 KM YOLA SATMAYA GİDECEKSİN.
YUKARIDAKİ HESABA GÖRE BUĞDAY TAMAMEN MASRAFA GİTTİ SAPI BİZE KALDI.AYRICA SULAMA MASRAFLARI VE TARLA KİRASI YOKTUR.BU HESABIN İÇİNDEN ÇIKABİLEN YAZSIN.