Yap yap sen istediğin şekil çiftçiliği yap bence, sen yapmasan o yapmasa bu yapmasa kim yapacak?
az çok anlıyormuşsun nasıl olsa zarar etmezsin, zarar ettirmeyeceğiz diyor bakan, zarar eden çiftçi yok diyor, rahat ol.
senin derdin illaki kazanmak değil zaten, o zaman tam sana göre.
Yaşınız kaç bilemiyorum ama, insanlar 20 yaşına kadar idealist, 30 yaşına kadar sosyal adalet ve paylaşımdan yana sosyalist, 40 yaşına kadar realist, 40 dan sonrada kapitalist düşünce yapısına bürünür deniyor.
Her yaşın duygu ve düşünceleri dünyayı algılama değerlendirmeleri farklı oluyor.Gençken 20 sine kadar insan idealindeki gibi olmasını ister ama bir taraftanda paylaşım ve başkalarına yardım duygusunu öne çıkartır, ileri yaşta mal ve dünya sevgisinin daha kuvvetli insanı sarıp sarmaladığı esir ettiği kabul edilir, bu esaret biyerde mecburiyet ve sorumluluk artışındanda kaynaklanıyor dersek yanlış olmaz, tabi dozunu kaçıranlarda oluyor netekim, adam gelmiş kaç yaşına hala bu işi yapıyor çalışıyor derler şaşırtır insanları bazen görürüz.
Peygamberimiz (S.A.V.) de insan yaşlanınca iki duygusu gençleşir: Hırs ve Tül-i emel hadisi de bize insanın yaşlılığında yaşadığı duyguları gösterir aslında. Hırs bildiğiniz anlamı var, Tül-i emel ise arzuların biteceği zamanın belirli olmayan uzun sürecini tarif etmekde kullanılıyor.
40 yaş üzerini tıp bilimi yaşlı sınıfına sokuyor, yaşlıyken yani 40 yaşın üzerindeyken yapılırmı yada başlanırmı bu çiftçilik dersek? hırsınız yok, tamam sadece zarar etmeyeceksiniz, azda olsa kazanıp tatmin olacaksınız diyelim, ama Tül-i emel inizde yapmayı çok istediğiniz ve belirli bir zamanda yaptığınız bildiğiniz işler var, bu belkide realist döneminizde yaşadıklarınızla kafanızda oluşan bir fikirdi, 40 yaş üzerinde bu fikir sizde sonlanması uzun sürecek bir arzu halini alması olasıdır, işin garibi ne zaman bitecek bu arzu oda belli değil, Tül-i emel bu işte, sende artık oluşmuş ve buraya gelip dile getirmişsin, zaten tarla tozu yutan iflah olmaz derler bizim burada, ne dersiniz diye fikir sorarsın.
Sonuç belli, sen bu işi yapacaksın, tarlada bulacaksın traktörde alacaksın süreceksin ekeceksin biçtireceksin, Tül-i emelindekileri imkanın olduğu kadar yaparsın, yaşlanınca hırs yapmadınmı iyi olur, kuruda hazırlıkları yapar masrafıda yapar ekersin tevekkül edersin, Tül-i emelinizde oluşmuş görüyorum zaten uzun süre son bulmaz.