Çiftçi desteği tüm bankalara açılıyor

15 Haziran 2013 - 02:30

Çiftçi desteği tüm bankalara açılıyor
2.4 milyon çiftçi devletten tarımsal destek alıyor. Hazırlanan yeni tebliğ ile devletin tarımsal destek ödemeleri Ziraat Bankası ile birlikte diğer bankalar üzerinden de gerçekleştirilecek

Dördüncüsü Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde 350 bin metrekarelik arazide düzenlenen Tarla Günleri’nin sponsorluğunu yapan Garanti Bankası’nın Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, devletin çiftçiye Ziraat Bankası aracığıyla yaptığı tarımsal desteğin diğer bankalara da açılacağını söyledi.

TÜİK rakamlarına göre Türkiye’de 3.1 milyon çiftçi bulunuyor. Kayıtlı sistemde yer alan çiftçi sayısı 2.7 milyon. Devlet desteği alan çiftçi sayısı ise 2.4 milyon.

Sistem çalışmaları bir yıl önce başlatılan düzenlemenin haziranda çıkması bekleniyor. Devlet geçen yıl çiftçiye 8.5 milyar TL tarımsal destekte bulundu. Bu yıl destek 9.5 milyar liraya ulaşacak. Tarımsal desteğin diğer bankalara açılmasıyla çiftçinin daha avantajlı konuma geçmesi ve sektördeki rekabetin artması bekleniyor.

Çiftçinin temel sorunlarından biri teminat. Nafiz Karadere, bunu Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ile yaptıkları anlaşmayla çözdüklerini söyledi. Karadere, ‘Ürününü Toprak Masulleri Ofisi’ne veren çiftçi getirdiği makbuza karşılık kredi alıyor. Çiftçi makbuz karşılığında krediye ulaşırken, TMO da alım yükünü taşımıyor” dedi.

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, banka olarak bu yıl tarım sektörüne 1 milyar TL’nin üzerinde kaynak vermeyi planladıklarını söyledi.

‘Ülkenin sahibi nasırlı eller’

16 Haziran’na kadar açık olan fuarı 50 bin çiftçinin ziyaret etmesi bekleniyor. Çiftçi İsmail Portakalcıoğlu, çilek üretiyor. 600 nüfuslu Seydişehir Yaylacık Köyü’nde üretim yapan Portakalcıoğlu, köyün Konya’da belediyeden kömür ve gıda yardımı almayan tek köy olduğunu söyledi.

Tarım İl Müdürlüğü uzmanlarının verdiği danışmanlıkla 2006’da üretime başladıklarını anlatan Portakalcıoğlu, 600 dekar alanda çilek ürettiklerini belirtti. Temel sorunlarının soğuk hava deposu olduğunu belirten Portakalcıoğlu, organik olan üretimlerinin tümünü Bursa’da bir firmaya sattıklarını, firmanın da çilekleri İngiltere, Ukrayna ve Romanya’ya ihraç ettiğini söyledi. Gezi Parkı protestolarına ilişkin sorumuzu yanıtlayan Portakalcıoğlu, “Ülkemiz karışık günler yaşıyor. İnsanların haklı olduğu konular var. Gösteri hakkına saygı gösterilmeli. Ancak insanlar da haklılığını konuşarak ifade etmeli. Şiddet her zaman yanlış” dedi.

Gençlere vurgu yaptı
Çilek üretiminde Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden gelen gençlerin köylerinde “Kıyafetleri farklı, köyü gavurlaştıracaksınız” tepkileriyle karşılaştıklarını ifade eden Portakalcıoğlu, o gençlerin Avrupa’da kendilerine sahip çıktığını söyledi. Atatürk’ün ‘Köylü milletin efendisidir’ sözüne atıfta bulunan Portakalcıoğlu, nasırlı ellerini göstererek, “Memleketin sahibi bu nasırlı eller” dedi.

‘Mazotu düşürürse daha mutlu oluruz’

Tarım fuarını gezen Dere Ailesi, 70 dönüm arazide buğday, arpa, pancar ve patates üretiyor. Gülsom Dere ve Alişan Dere’nin Başbakan Erdoğan’dan beklentileri mazot ve gübre fiyatlarının düşmesi. Kabe’ye gitmek isteyen Gülsom Hanım’ı eşi Alişan Dere, “Gidemeyiz, biçer döver almak istiyorum’ diye durduruyor. Gülsom Dere ise “Başbakan mazotu düşürürse daha çok memnun oluruz. Allah uzun ömürler versin” diye konuştu.
 

Benzer Konular