Çerezlik Ayçekirdeği Yetiştiriciliği Hakkında Her Şey (Resimli Anlatım)


Ynt: CEREZLİK AYCEKİRDEĞİ HAKKINDA HER ŞEY

Bilğiler için teşekkürler Özkan bey.
önceki yıllarda bizde kendi capımızda eksekde şuan için köyümde dahi eken yok.
aslında nadas olan yerlere ekilebilcek bi ürün olsada malum işçilik eziyeti cok oldundan eken pek yok.
benim mrk ettiğim bu kadar yeri geneli kira zannedersem ve özellikle kira olan yerleri nsl alıyorsunuz .sade cekirdek ekimi için bi üçret karşılığ alıpmı yoksa cekirdek arkası buğday arpa nemi ekiyosunuz.
 
Ynt: CEREZLİK AYCEKİRDEĞİ HAKKINDA HER ŞEY

Ali KOÇKAYA link=topic=80720.msg958139#msg958139 date=1421345910' Alıntı:
Bizim buralarda buralarda arazilerin hemen hemen yarısına çerezlik ayçiçeği ekilir.pek çok sektöre can veren bir üründür.ama ürünün sahipsizliği ve tüccarın fırsatçılığı pekçok zaman çiftçiye darbe vurur.

iş tohumdan başlar..bahar ayları geldi mi çivril ' de berberler cep telefonu bayileri yani pekçok dükkanın önünde çekirdek tohumu satılır.hepsi İnegöl ' den yada Elbistan ' dan geldi derler çoğu Çivril tohumudur.çiftçiye ilk darbe vurulur.çerezlik ayçiçeğinde tohumun başka yerden gelmesi önemlidir.

mahsul çıktığında da fırsatçılık hat safhadadır.tonajlı mallar pahalı gider.ekilişi çok olduğu yerlerde fiyatlar daha iyidir.ekilişin az olduğu yerlere pek alıcı gelmez.fiyat düşük olur.Sen 80 lik malı 4 tl ye satarsın yan köyde aynı tüccar 70 lik malı 4 tlye alabilir.yani çok yanar döner bir piyasası vardır.Fazla kasıldın mı malın elinde kalır.bir yıl bile bekleyebilirsin.elinde kalan mal.kışın kuruyarak çok hafifler.nem kaparsa ve fareler dadanırsa zarar görür.en iyisi sezonda satmaktır

Tümosan 66 bilgileri çok güzel.bizim buralarda sulak ekiliyor.sıra arası 70 sıra üzeri de 25-30-35 cm ekilir. benim ekleyeceklerim ise...

ayçiçeği kazık köklü bir bitkidir.taban taşı olan yerlerde fazla derine kök yapamaz.çabuk su ister.taban taşı kırılmış tarlalarda iyi olur.sulama için en randımanlı damlamadır.salma sulamada kelleler büyüdükçe ikinci sulamada gövde yıkılır.kelle bozulur.ekonomik değerini yitirir.yamurlamada ise daneler çillenir.fiyat düşer.

Bu ulkede cerezlik cekirdek ekenlerin kaderini basta Tadim olmak uzere iki uc tane buyuk firma belirliyor. Yani cerezlik eken birisi devletten yana 1 lira yada brak lirayi 1 kurus garantim var diyemez. Tamamen tuccarlarin eline dusmusuz..

Hacı Mehmet COŞKUN link=topic=80720.msg958148#msg958148 date=1421347358' Alıntı:
Bilğiler için teşekkürler Özkan bey.
önceki yıllarda bizde kendi capımızda eksekde şuan için köyümde dahi eken yok.
aslında nadas olan yerlere ekilebilcek bi ürün olsada malum işçilik eziyeti cok oldundan eken pek yok.
benim mrk ettiğim bu kadar yeri geneli kira zannedersem ve özellikle kira olan yerleri nsl alıyorsunuz .sade cekirdek ekimi için bi üçret karşılığ alıpmı yoksa cekirdek arkası buğday arpa nemi ekiyosunuz.
Evet abi hepsi kira tarlalarin. Sadece cekirdek icin kiraliyoruz, cekirdegimizi ekip tarlayi temizleyip birakiyoruz.. Bugdayi arpasi vs tarla sahibine kalmis ...
 
Ynt: CEREZLİK AYCEKİRDEĞİ HAKKINDA HER ŞEY

sorma amacım şuydu biz sulu ya ekiyoruz ama yanlış yaptığımız veya eksik olan bilgim warmı diye sormak istedim.70 cm sıra arası ekiyoruz 30 cm de sıra üzeri ekiyoruz.ilk çapayı pamuk çapasından bozma gübreli çapa makinesi ile yapıyorz.çekirdek 5-10 cm arasında iken bu aynı zamanda boğazını doldurmayada yarıyor.sonra gübre atmıyoruz.traktör çekirdeğin arasına girdiği sürecede boğazını dolduruyoz.genellikle 1 defa doldura biliyoz ama 2 olursa çok şahane oluyo.sulamayıda salma sulama ile yapıyoruz.her sıra üzerinde delikli borularımız war karık sulama vanası olarak adlandırılan vanalardan takılı.verimde 240 ile 300 arasında değişiyo.bence çekirdekten böyle verim alınmalıki para kazandırsın.
 
  • Beğen
Tepkiler: Ünal93
Ynt: CEREZLİK AYCEKİRDEĞİ HAKKINDA HER ŞEY

4 senede bi ekmemiz gerekiyomuş aynı tarlaya biz 3 yılda bi ekiyoruz oda hastalanıyo verim 150-200 kg dönüm 1000 m sulu yağmurlama şartlarında 2 kez çapa 3 kez 5 saat yağmurlama ile sulamada köyün toplam arazisi 2400 dönüm 15 traktörcü var köyde 400 dönüm çekirdek ekiliyo 300 dönüm pancar 50 -70 patetes 50 mısır slajlık geri kalan arpa buğday ekiyorlar
 
Ynt: CEREZLİK AYCEKİRDEĞİ HAKKINDA HER ŞEY

sefayuksel link=topic=80720.msg958370#msg958370 date=1421390140' Alıntı:
sorma amacım şuydu biz sulu ya ekiyoruz ama yanlış yaptığımız veya eksik olan bilgim warmı diye sormak istedim.70 cm sıra arası ekiyoruz 30 cm de sıra üzeri ekiyoruz.ilk çapayı pamuk çapasından bozma gübreli çapa makinesi ile yapıyorz.çekirdek 5-10 cm arasında iken bu aynı zamanda boğazını doldurmayada yarıyor.sonra gübre atmıyoruz.traktör çekirdeğin arasına girdiği sürecede boğazını dolduruyoz.genellikle 1 defa doldura biliyoz ama 2 olursa çok şahane oluyo.sulamayıda salma sulama ile yapıyoruz.her sıra üzerinde delikli borularımız war karık sulama vanası olarak adlandırılan vanalardan takılı.verimde 240 ile 300 arasında değişiyo.bence çekirdekten böyle verim alınmalıki para kazandırsın.

Hekto ve milimi nasil oluyo cekirdeginizin? Cok bos cikiyor mu?

M. ALKAYA link=topic=80720.msg958374#msg958374 date=1421391935' Alıntı:
4 senede bi ekmemiz gerekiyomuş aynı tarlaya biz 3 yılda bi ekiyoruz oda hastalanıyo verim 150-200 kg dönüm 1000 m sulu yağmurlama şartlarında 2 kez çapa 3 kez 5 saat yağmurlama ile sulamada köyün toplam arazisi 2400 dönüm 15 traktörcü var köyde 400 dönüm çekirdek ekiliyo 300 dönüm pancar 50 -70 patetes 50 mısır slajlık geri kalan arpa buğday ekiyorlar
Araziniz baya ufakmis..
 
Ynt: CEREZLİK AYCEKİRDEĞİ HAKKINDA HER ŞEY

Tumosan66 link=topic=80720.msg958415#msg958415 date=1421405155' Alıntı:
Hekto ve milimi nasil oluyo cekirdeginizin? Cok bos cikiyor mu?
boş fazla çıkmıyor çünkü keller küçük olduğu için çekirdek iyi dolduruyo içini.milim küçülsede hektosu çekirdek içi dolu olduğu için iyi geliyor.75-80 li felan oluyor.
 
CEREZLİK AYCEKİRDEĞİ HAKKINDA HER ŞEY

Konu budur. Sitede ciddi bir eksiklik vardı konu ile ilgili, açık kapanmış oldu.

Sabitlemeye saldırdım, sağ olsun Murat Abi evvel davranmış.

Bahsi büyütüyorum, konuyu layık olduğu yere, göz bebeğimiz paylaşımların olduğu 'çiftçi bilgi kutusu' bölümüne yaşıyorum.

Yalnız kıllandım şimdi. Boş yere anlatmaz bu adam bunları :D Bu yıl ekecektik denemelik, vaz mı geçsek ne yapsak :D
 
Ynt: CEREZLİK AYCEKİRDEĞİ HAKKINDA HER ŞEY

sebazios link=topic=80720.msg958557#msg958557 date=1421425299' Alıntı:
Konu budur. Sitede ciddi bir eksiklik vardı konu ile ilgili, açık kapanmış oldu.

Sabitlemeye saldırdım, sağ olsun Murat Abi evvel davranmış.

Bahsi büyütüyorum, konuyu layık olduğu yere, göz bebeğimiz paylaşımların olduğu 'çiftçi bilgi kutusu' bölümüne yaşıyorum.

Yalnız kıllandım şimdi. Boş yere anlatmaz bu adam bunları :D Bu yıl ekecektik denemelik, vaz mı geçsek ne yapsak :D

Killanacak bi sey yok Yilmaz ek kendin karar ver :D
 
Ynt: CEREZLİK AYCEKİRDEĞİ HAKKINDA HER ŞEY

Tumosan66 link=topic=80720.msg958576#msg958576 date=1421427410' Alıntı:
Killanacak bi sey yok Yilmaz ek kendin karar ver :D

Elim şeklimi de oturtum bu arada kafamda.

70 cm sıra arası, 50-60 cm sıra üzeri. Sonra 1 sıra zeytin.

Bu şekilde 4 sıra ayçiçek, 1 sıra zeytin devam. Zeytin için verilecek boşluk 3 metre civarı.

Bu zeytinliğe özellikle ekmek istiyorum, keza geçen yıl bezelye ekiliydi. Azotlu toprak. 1 yıla yakındır da derin çizel çekili bekliyor. Üstüne işçilik zaten el ile yapılacak. Biçer girebilecek araziye gerek yok.

Yalnız gübrelemeye hiç değinmemişsin. Tabana, üste vs atılacak gübre olarak ne kullanıyorsunuz?
 
Ynt: Çerezlik Ayçekirdeği Yetiştiriciliği Hakkında Her Şey (Resimli Anlatım)

CropMasteR link=topic=80720.msg958012#msg958012 date=1421327828' Alıntı:
Harika paylasim , tesekkur ederiz. Sabitlenmesi deiyi olmus. Benim takıldığim nokta su. Madem bu patoz dediginiz alet aycicegini dovebiliyor, buna bicme aparati yapsaniz da tek tek siralari bicse. Böylece elle kesme isini kaldirirsiniz. Ayciceklerini biraz daha kuru bicemiyor musunuz? Boylece tek seferde bu patoz hem bicsin, hem elesin temizlesin, hem de romorka yuklesin.
o dediğin zor arkadaşım makine yapılsa dahi kurumasını beklemen lagzım o zamanda kuşlar sana kellede birsey bırakmazlar..bu ayçiçeği çok eziyetli bir iş..biz damlama sulama yapıyoruz dönümden(2000m2) 600 ila 800 kg arası değişir verimler bunu belirleyen en önemli faktör toprak yapısı ve gübreleme.tabana genelde dap kullanırız 80 kg bitki 10 cm civarı olunca capa çekeriz aynı zamanda 1 torba nitrat veririzaynı makinayla arkasındanda yığıcı ayaklarla boğaz doldurma işlemi yaparız.sonra .ardından kanatlı ile yaprak gübresi yosun hümik asid çinko bor karışımı gübreleme yapılır.damlama çekilir.damlamada ise nitra, üre, vede map..bunlar benim yaptığım bakım sistemi biraz maddiyata dayalı bir iş biz kuru ekmedik hiç ama bu sene dağlık kıraç bölgelere ekimlerde dönümden 300 kg civarı alan arkadaşlar oldu..not bu sistem bakımla bu sene 640 kg verim aldım bu sene için çekirdekte hektolitre sorunu olduğunu var sayarsak çoğu kişiye göre iyi verim sayılır..
 
Ynt: Çerezlik Ayçekirdeği Yetiştiriciliği Hakkında Her Şey (Resimli Anlatım)

adige link=topic=80720.msg958680#msg958680 date=1421437014' Alıntı:
Bizim Elbistan bolgesindede cok ekilir bizde aynı patosta çıkarırız ama busene Biçerlede Çıkarıldı normal yaglık aycekırdegi gibi biçildi bizim koyde biri bictirdi dekarını 45 tl ye biçtiler
bizim burada da denendi şahsen izledim ama durum bir vasattı göz ardı edilemeyecek kadar fire verdi..sonrasında tarla sahibi tekrar işçi sokup tarlayı temizletti en mantıklısı gezer patoz şimdilik..
 
Ynt: Çerezlik Ayçekirdeği Yetiştiriciliği Hakkında Her Şey (Resimli Anlatım)

adige link=topic=80720.msg958680#msg958680 date=1421437014' Alıntı:
Bizim Elbistan bolgesindede cok ekilir bizde aynı patosta çıkarırız ama busene Biçerlede Çıkarıldı normal yaglık aycekırdegi gibi biçildi bizim koyde biri bictirdi dekarını 45 tl ye biçtiler

Ayçiçeği sapını nasıl kesti biçer? Aynı zamanda ayçiçek boyları da dengesiz oluyor 2 metreye kadar çıkanlarda sorun olmuyor mu? Biz kesilmiş kelleleri elimizle biçerin ağzına verdik yine de sorun çıkardı. Çekirdeklerde de kırma sorunu meydana geldi siz iyi biçmişsiniz demekki.
 
Ynt: Çerezlik Ayçekirdeği Yetiştiriciliği Hakkında Her Şey (Resimli Anlatım)

POYRAZLI TALHA link=topic=80720.msg959448#msg959448 date=1421602753' Alıntı:
Ayçiçeği sapını nasıl kesti biçer? Aynı zamanda ayçiçek boyları da dengesiz oluyor 2 metreye kadar çıkanlarda sorun olmuyor mu? Biz kesilmiş kelleleri elimizle biçerin ağzına verdik yine de sorun çıkardı. Çekirdeklerde de kırma sorunu meydana geldi siz iyi biçmişsiniz demekki.
ben değilde bizim koyde biçildi sulu tarlaydı ama zayıftı kelle ler cok büyümedi boylarıda dengesiz di ama biçtiler zararda el işçiliğinden biraz fazla dediler
 
Ynt: Çerezlik Ayçekirdeği Yetiştiriciliği Hakkında Her Şey (Resimli Anlatım)

adige link=topic=80720.msg959454#msg959454 date=1421603382' Alıntı:
ben değilde bizim koyde biçildi sulu tarlaydı ama zayıftı kelle ler cok büyümedi boylarıda dengesiz di ama biçtiler zararda el işçiliğinden biraz fazla dediler

Anladim abi biz kıraç ektiğimiz için daha seyrek bırakıyoruz bu yüzden daha uzun boylu ve daha iri kelleli oluyor.
 
Çerezlik çekirdekte makine kullanımının sorunu, ot işçiliğindeki sorun ile aynı:

Nem.

Biçilen ot nasıl hemen paketlenemiyorsa, kuruması için tarlada bekletilmesi gerekiyor, aksi halde kızışıyorsa, çiçekte de durum aynı. Kelle kesiliyor ve kuruması için 1-3 gün arasında bekletiliyor.

'Bir biçme makinası/aparatı ile biçsek de öyle beklese' diyenleri duyar gibiyim ama olmaz. Çünkü kellelerin, yüzleri 'toprağa bakar' şekilde beklemesi, kuruması gerekli. Aksi halde ciddi 'kuş zararları' ile karşı karşıya kalınabiliyor.

Otta en azından, otu yerde hangi şekilde bırakılacağız diye bir sorunumuz yok.

Neyse, konuya dönelim.

Eğer anında biçip dövme yaparsak kelledeki nem, makinanın (patoz yada biçerdöver farketmez) iç akşamında boyama, sıvama, leke yapıyor. Dolayısı ile bu da 'beyaz' renkteki tanelerin üzerinde, bir daha çıkartılabilme imkanı olmayan lekeler bırakıyor.

Sonuç: renkli, pazar değeri düşük ve pazarlanma güçlüğü çekilen mal.

Yağlık ayçiçeğinde böyle bir sorun yok. çünkü
1-) renginin siyah - leke göstermez olması
2-) kelle tamamen kuruduktan sonra hasat yapılması
3-) hepsinden öte, olabilecek bir lekenin satışa engel teşkil etmemesi. Keza yağlık, çerezlik gibi doğrudan insanın ağzına değil, fabrikanın presine giriyor.


Peki makina ile biçim için neler yapılabilir.

1-) Mahsulün dalında kuruması, yani bünyesindeki nemi olabildiğince düşürmesi gerekli. Çünkü yeşil-nemli bir ayçiçeği kellesini, biçer biçmez dövdüğünüzde evliya bile olsanız lekelenmesini engelleyemezsiniz. Çünkü nem kellenin içerisinde. İşte sorunun ana kaynağı da bu. Siz, kelleyi biçer biçmez dövmeye kalktığınızda, isterseniz ayçiçek patozunda dövün, nem ortaya çıkar ve leke kaçınılmaz olur. (Daha az olur, yine olur)


2-) Çerezlik yetiştirilen bölgelerde, iklim dolayısı ile dalında kurutma çok riskli. Çünkü dalından koparılan bir bitki, canlılığını yitirdiği için 3 günde kuruyabiliyor iken, dalındaki hala canlı olduğundan bu süre 15 günü rahatlıkla geçebiliyor.

Bu bekleyiş ise yağışlara yakalanma riskini arttırıyor.

Yağış: ürün kalitesinde kayıp, gereksiz bekleme, domuz zaiyatının artması, yatma zaiyatının artması (yağlık gibi değil, daha kolay yatıyor, seyrek ve kelleler iri) özetle bekleme zarar demek.

Ama bekleme zorunlu. Öyleyse:

3-) Erken ekim. Bu risklerin önüne sadece erken ekim ile geçilebilir. Kurak için durum zor ama sulanabilir araziler için erken ekim, dalında kurutmayı yapabilmek için şart olan süreyi bize kazandıracağı için en iyi alternatif. En iyi çözüm.

4-) Biçim.

Tabi işimiz daha bitmez. Geriye en önemli iş, biçim işlemi kalıyor. Bunun için de maalesef klasik bir biçim işlemi yapamıyoruz. Sebebi ise gezer patozu incelediğimizde ortaya çıkıyor.

Gezer patozu biçerden ayıran 3 önemli fark var:
1-) batör, kontrbatör yapısı (daha geniş, kaba ve basit)
2-) elek sistemi çok daha ilkel
3-) helezon ile değil, hava aspirasyonu ile mahsulü boşaltması

Bu üç fark da aslında bizi tek ortak noktayada birleştiriyor: mahsüle nazik davranma'

Bu şekilde mahsül kelleden olabildiğince yumuşak ve nazikçe, çıkartılıyor, kayıp yapılmıyor, tane kırılmıyor.

Lakin ikinci bir işlem (yani eleme de) zorunlu oluyor.

Doğal olarak biçerdöver ile yapılacak biçim esnasında da aynı yöntem izlenmeli.

Yani dalında kuruması beklenmiş olan çiçek, gayet düşük devir ile yavaşça, ve mümkün olan en geniş, açık batör-kontrbatör ayarı ile biçilmeli. Tane kırılmadan, çizdirilmeden, nazikçe alınmalı.

Ardından da yine taneye zarar vermeyen bir yöntem ile (hidrolik lift ile çalışan bir depo yada aspiratör ile) boşaltım yapılması gerekli.

Ilk biçimdeki tek amaç taneyi kırmadan artı lekelemeden, mümkün olduğunca çöplü olarak çıkartmak olmalı. Eleme ve temiz tane çıkarmak için yapılacak her işlem, yöntemin başarısızlığa uğramasını sağlar.

5-) Eleme.
Ilk hasat sonrası kurumaya alınan çekirdekler, tam kuruma sağlandıktan sonra da ikinci işleme, yani elemeye alınmalı.

Lakin eleme işleminin biçerdöver ile yapılması, tam olarak kuruyup gevremiş olan çekirdeklerde kırılmayı, dolayısı ile fireyi artırır.

Daha önemlisi mazot ile çalışan kos koca biçerdöverlerin elek olarak kullanılması, maliyet açısından da çok büyük bir israf. (Tane kırıkları da cabası)

Bunun yerine uygun numara eleklere sahip elektrik ile çalışan yüksek kapasiteli bi selektör hem daha temiz iş görür, hem de çuvallama esnasında büyük kolaylık sağlar.


Tüm mesajı özetlersek:
1-) Erken ekim ile erken hasat olgunluğu
2-) Dalında kurutma
3-) mahsulü hırpalamadan yavaş ve çöplü bir biçim
4-) aspiratör ile boşaltma. (Bunun için biçerdöverin deposunudaki çekirdeğin, romorku çeken traktörlere takılacak basit bir saman aspiratörü ile doğrudan depodan çekilip römorka aktarılması en basit yöntem olur) helezon asla kullanılmamalı.
5-) kurutma sonrası sellektör ile eleme ve çuvallama.

Çok pratik değil ama hem beden gücünden kurtulup hem kaliteyi korumak için şahsen uygun göreceğim tek yol bu gibi geliyor.

Tabi bi 15-20 yıl içinde kendinden tane kurutmalı, aspirasyon boşaltmalı bir biçer üretilmediği sürece..
 
  • Beğen
Tepkiler: realmmt
Ynt: Çerezlik Ayçekirdeği Yetiştiriciliği Hakkında Her Şey (Resimli Anlatım)

sebazios link=topic=80720.msg959506#msg959506 date=1421607550' Alıntı:
Çerezlik çekirdekte makine kullanımının sorunu, ot işçiliğindeki sorun ile aynı:

Nem.

Biçilen ot nasıl hemen paketlenemiyorsa, kuruması için tarlada bekletilmesi gerekiyor, aksi halde kızışıyorsa, çiçekte de durum aynı. Kelle kesiliyor ve kuruması için 1-3 gün arasında bekletiliyor.

'Bir biçme makinası/aparatı ile biçsek de öyle beklese' diyenleri duyar gibiyim ama olmaz. Çünkü kellelerin, yüzleri 'toprağa bakar' şekilde beklemesi, kuruması gerekli. Aksi halde ciddi 'kuş zararları' ile karşı karşıya kalınabiliyor.

Otta en azından, otu yerde hangi şekilde bırakılacağız diye bir sorunumuz yok.

Neyse, konuya dönelim.

Eğer anında biçip dövme yaparsak kelledeki nem, makinanın (patoz yada biçerdöver farketmez) iç akşamında boyama, sıvama, leke yapıyor. Dolayısı ile bu da 'beyaz' renkteki tanelerin üzerinde, bir daha çıkartılabilme imkanı olmayan lekeler bırakıyor.

Sonuç: renkli, pazar değeri düşük ve pazarlanma güçlüğü çekilen mal.

Yağlık ayçiçeğinde böyle bir sorun yok. çünkü
1-) renginin siyah - leke göstermez olması
2-) kelle tamamen kuruduktan sonra hasat yapılması
3-) hepsinden öte, olabilecek bir lekenin satışa engel teşkil etmemesi. Keza yağlık, çerezlik gibi doğrudan insanın ağzına değil, fabrikanın presine giriyor.


Peki makina ile biçim için neler yapılabilir.

1-) Mahsulün dalında kuruması, yani bünyesindeki nemi olabildiğince düşürmesi gerekli. Çünkü yeşil-nemli bir ayçiçeği kellesini, biçer biçmez dövdüğünüzde evliya bile olsanız lekelenmesini engelleyemezsiniz. Çünkü nem kellenin içerisinde. İşte sorunun ana kaynağı da bu. Siz, kelleyi biçer biçmez dövmeye kalktığınızda, isterseniz ayçiçek patozunda dövün, nem ortaya çıkar ve leke kaçınılmaz olur. (Daha az olur, yine olur)


2-) Çerezlik yetiştirilen bölgelerde, iklim dolayısı ile dalında kurutma çok riskli. Çünkü dalından koparılan bir bitki, canlılığını yitirdiği için 3 günde kuruyabiliyor iken, dalındaki hala canlı olduğundan bu süre 15 günü rahatlıkla geçebiliyor.

Bu bekleyiş ise yağışlara yakalanma riskini arttırıyor.

Yağış: ürün kalitesinde kayıp, gereksiz bekleme, domuz zaiyatının artması, yatma zaiyatının artması (yağlık gibi değil, daha kolay yatıyor, seyrek ve kelleler iri) özetle bekleme zarar demek.

Ama bekleme zorunlu. Öyleyse:

3-) Erken ekim. Bu risklerin önüne sadece erken ekim ile geçilebilir. Kurak için durum zor ama sulanabilir araziler için erken ekim, dalında kurutmayı yapabilmek için şart olan süreyi bize kazandıracağı için en iyi alternatif. En iyi çözüm.

4-) Biçim.

Tabi işimiz daha bitmez. Geriye en önemli iş, biçim işlemi kalıyor. Bunun için de maalesef klasik bir biçim işlemi yapamıyoruz. Sebebi ise gezer patozu incelediğimizde ortaya çıkıyor.

Gezer patozu biçerden ayıran 3 önemli fark var:
1-) batör, kontrbatör yapısı (daha geniş, kaba ve basit)
2-) elek sistemi çok daha ilkel
3-) helezon ile değil, hava aspirasyonu ile mahsulü boşaltması

Bu üç fark da aslında bizi tek ortak noktayada birleştiriyor: mahsüle nazik davranma'

Bu şekilde mahsül kelleden olabildiğince yumuşak ve nazikçe, çıkartılıyor, kayıp yapılmıyor, tane kırılmıyor.

Lakin ikinci bir işlem (yani eleme de) zorunlu oluyor.

Doğal olarak biçerdöver ile yapılacak biçim esnasında da aynı yöntem izlenmeli.

Yani dalında kuruması beklenmiş olan çiçek, gayet düşük devir ile yavaşça, ve mümkün olan en geniş, açık batör-kontrbatör ayarı ile biçilmeli. Tane kırılmadan, çizdirilmeden, nazikçe alınmalı.

Ardından da yine taneye zarar vermeyen bir yöntem ile (hidrolik lift ile çalışan bir depo yada aspiratör ile) boşaltım yapılması gerekli.

Ilk biçimdeki tek amaç taneyi kırmadan artı lekelemeden, mümkün olduğunca çöplü olarak çıkartmak olmalı. Eleme ve temiz tane çıkarmak için yapılacak her işlem, yöntemin başarısızlığa uğramasını sağlar.

5-) Eleme.
Ilk hasat sonrası kurumaya alınan çekirdekler, tam kuruma sağlandıktan sonra da ikinci işleme, yani elemeye alınmalı.

Lakin eleme işleminin biçerdöver ile yapılması, tam olarak kuruyup gevremiş olan çekirdeklerde kırılmayı, dolayısı ile fireyi artırır.

Daha önemlisi mazot ile çalışan kos koca biçerdöverlerin elek olarak kullanılması, maliyet açısından da çok büyük bir israf. (Tane kırıkları da cabası)

Bunun yerine uygun numara eleklere sahip elektrik ile çalışan yüksek kapasiteli bi selektör hem daha temiz iş görür, hem de çuvallama esnasında büyük kolaylık sağlar.


Tüm mesajı özetlersek:
1-) Erken ekim ile erken hasat olgunluğu
2-) Dalında kurutma
3-) mahsulü hırpalamadan yavaş ve çöplü bir biçim
4-) aspiratör ile boşaltma. (Bunun için biçerdöverin deposunudaki çekirdeğin, romorku çeken traktörlere takılacak basit bir saman aspiratörü ile doğrudan depodan çekilip römorka aktarılması en basit yöntem olur) helezon asla kullanılmamalı.
5-) kurutma sonrası sellektör ile eleme ve çuvallama.

Çok pratik değil ama hem beden gücünden kurtulup hem kaliteyi korumak için şahsen uygun göreceğim tek yol bu gibi geliyor.

Tabi bi 15-20 yıl içinde kendinden tane kurutmalı, aspirasyon boşaltmalı bir biçer üretilmediği sürece..
Yilmaz sen bu isi kaptin :)
Birde uygulamada pratik kazanirsan seneye Kubota lari cogaltip Sarköy ü sari ciceklere bogarsin :D
barış pala link=topic=80720.msg959367#msg959367 date=1421596293' Alıntı:
o dediğin zor arkadaşım makine yapılsa dahi kurumasını beklemen lagzım o zamanda kuşlar sana kellede birsey bırakmazlar..bu ayçiçeği çok eziyetli bir iş..biz damlama sulama yapıyoruz dönümden(2000m2) 600 ila 800 kg arası değişir verimler bunu belirleyen en önemli faktör toprak yapısı ve gübreleme.tabana genelde dap kullanırız 80 kg bitki 10 cm civarı olunca capa çekeriz aynı zamanda 1 torba nitrat veririzaynı makinayla arkasındanda yığıcı ayaklarla boğaz doldurma işlemi yaparız.sonra .ardından kanatlı ile yaprak gübresi yosun hümik asid çinko bor karışımı gübreleme yapılır.damlama çekilir.damlamada ise nitra, üre, vede map..bunlar benim yaptığım bakım sistemi biraz maddiyata dayalı bir iş biz kuru ekmedik hiç ama bu sene dağlık kıraç bölgelere ekimlerde dönümden 300 kg civarı alan arkadaşlar oldu..not bu sistem bakımla bu sene 640 kg verim aldım bu sene için çekirdekte hektolitre sorunu olduğunu var sayarsak çoğu kişiye göre iyi verim sayılır..
Verimleriniz gayet guzel. Ancak yanlis anlamayin ama sulu ekimde hekto veya milim tamamen elinizde olan bisey. Cunku bu iki degerin olusmasinida belirleyen en buyuk 3 ana etkenden(gunes,su,gubre) 2 sine sahipsiniz. Kiracta gercekten bu yil hekto sorunu vardi. Benim heryil yukleyip gonderdigim Tir 27 tondan assa gelmezdi bu yil ayni tir 25 i zor gordu.

Hekto en kaba bu sekilde anlatilirdi :)
 

Ynt: Çerezlik Ayçekirdeği Yetiştiriciliği Hakkında Her Şey (Resimli Anlatım)

biçer ile hasat ede bilmenin en iyi yolu gezer patozdaki sistemin aynısını biçere uygulamak biçerin arkasına bi saman romorku ilede çıkan mahsül romorka dökülmeli yani patozdaki o dövme ve eleme sistemini biçerin içerine monte ede bilcek usta varsa olur bu iş yoksa biçerin batür kontrabatür sistemi vs. ayçekirdeğine uygun değil.ya çizi ya kırıyo.yada çok pislikli geliyoki buda çekirdeğin geç kurumasına ve üzerinde lekeler oluşmasına buda kaliteyi düşürmesine sebeb oluyor.biçerde patoz sistemi olursa eğer bu ortadan kalkmış olur ve işçilikte çok büyük avantaj sağlanır.
 
Ynt: Çerezlik Ayçekirdeği Yetiştiriciliği Hakkında Her Şey (Resimli Anlatım)

Erken ekim biraz şans işi. Yağışlara, hava sıcaklığına ve dolu-sel gibi etkenler mahsülü çok etkiliyor. Misal geçen yıl 150-200 dönüm ektikten sonra 10 dönümlük ufak tarlayı sürüp geç ekim yaptık. O tarladaki ayçicekleri hasata az kala hiç gelişmemişti. Daha sonra birden gelişti hatta en iyi çekirdek o tarladaydı kellelerde iriydi çekirdeğide. O yıl geç ekilen yerlerde aynı şekilde birden gelişti önce ekilenleri geçti. Yine bu yıl yağış olmadı birde 2 defa dolu vurdu ayçiçeğine baya zarar nerdeyse her ayçiçeği kardeşleme yapmış yani çok fazla kelle çıkarmıştı. Fakat hemen yan tarlayi eken köylümüz bizden geç ekti. Daha ufakken dolu yiyince ayçicekler fazla etkilenmedi hatta aldıkları verim bizimkinin 1.5 katıydı. Yalnız genel olarak geç ekenler daha avantajlı oldu gördüğüm kadarıyla...

sefayuksel link=topic=80720.msg960223#msg960223 date=1421736747' Alıntı:
biçer ile hasat ede bilmenin en iyi yolu gezer patozdaki sistemin aynısını biçere uygulamak biçerin arkasına bi saman romorku ilede çıkan mahsül romorka dökülmeli yani patozdaki o dövme ve eleme sistemini biçerin içerine monte ede bilcek usta varsa olur bu iş yoksa biçerin batür kontrabatür sistemi vs. ayçekirdeğine uygun değil.ya çizi ya kırıyo.yada çok pislikli geliyoki buda çekirdeğin geç kurumasına ve üzerinde lekeler oluşmasına buda kaliteyi düşürmesine sebeb oluyor.biçerde patoz sistemi olursa eğer bu ortadan kalkmış olur ve işçilikte çok büyük avantaj sağlanır.

Dediğiniz sistem güzel ama yine kelleleri yere kesip yerden biçere atmak gerekecek? Elle attıktan sonra gezer patozla fazla bir farkı kalmaz.
 

Benzer Konular