Ynt: ÇEKİLİ ÇİZİDIŞI PROFİL PULLUK
merhabalar....
siteye yeni üye oldum.
tarım makinaları konusunda özellikle 1. ve 2. sınıf toprak ileme makinaları konusunda elimden geldiğince arkadaşlarıma yardımcı olmak istiyorum.
çizi dışı çalışan pulluklar sadece profil şase değildir.
bütün pulluk modellerinde uygulanabilen bir sistemdir.
çizi dışı pulluklarla çalışırken traktör tekerleği çizi çukuruna inmeden işlenmemiş yani çiğ yerden ilerler.bu sayede sağ ve sol tekerleklerin yıpranma oranları bire bir eşit olur ve sağ ve sol tekerlekler eşit çekişte çalışır.pulluğun önünde çizi içerisinde giden bir tane yön tekeri olmasında fayda vardır.çünkü traktör çizi dışında çalıştığı için dümenlemeyi kendisi yapamaz ve operatörü çok yorar. kullanım olarak çizi içi çalışan pulluklarda traktörü çiziye sokup pulluğu ayarladıktan sonra operatör traktörden inse dahi pulluk tarktöre yön verecek ve çizi sonuna kadar hiçbir sapma olmadan traktör ve pulluk kendileri çalışabileceklerdir.ama çizi dışı pulluklarda operatör gözünü hiç ön tekerlekten ayırmadan markör izine bakarak çalışmak zorundadır.çizi dışı çalışırken tekerleklere eşit yük bineceği için mantıksal olarak çekişin artacağı düşünülsede pratikte böyle değildir.çizi içi çalışan pullukları traktör daha rahat çekmektedir.ayrıca operatör de hiç yorulmadan çalışacağı için kapasitesi de artmaktadır.
sonuç olarak çizi dışı çalışan pulluklar ilk aşamada insana daha mantıklı ve ekonomik gelse de ilerleyen zamanlarda işçilik ve kullanım zorluğu olması nedeni ile fazla tercih edilmemektedir.
ve benim de nacizhane fikrim şudur: ilk alım maliyeti, traktör performansı, operatör performansı, arıza ve bakım kolaylığı olarak değerlendirildiğinde çizi içi çalışan pulluklar her yönüyle çizi dışı çalışan pulluklara göre daha avantajlıdır.
çizi dışı çalışan pullukların tek avantajı traktör tekerleklerinin eşit olarak yıpranmasıdır. Bu da önemli bir mevzuu değildir. çünkü belirli aralıklarla sağdaki tekerlekler ile soldaki tekerlekleri yer değiştirirsek bu sorunu da çözmüş oluruz.