buzağılamadan sonra inek yemlenmesi

bilindiği gibi,
sütırkı inekler buzağıladıktan sonra,
çok miktarda süt verir (25-35 kg)

ancak, tükettikleri yem miktarından
ihtiyaçları olan enerjiyi, proteini karşılayamazlar

bu dönemde, enerji-protein dengesi hayvan aleyhinedir..
yani enerji, protein bakımından bir açık, bir eksiklik söz konusudur...

bu sebeple bu dönemde, enerji, protein bakımından zengin yonca, arpaotu, buğdayotu, arpa-fiğotu gibi kaba kaliteli kaba yemler...
mısır silajı gibi enerji bakımından zengin yemler (teneli mısır sılajı hem kesifyem hem kabayem özelliğine gahiptir)

hayvancılık bakımınsan gelişmiş ülkelerde, fireş kav (taze inek=buzağılamış inek) beslenmesi denen bu dönemde,

bu dönemde, ineklerin rasyonu nasıl olmalı?
ne kadar

mısır silajı
yonca
arpa otu
sütyemi

verilmeli?
 
Behçet arı bey söylediklerinizde sonuna kadar haklısınız. Ancak rasyona katılacak miktarlar her işletme için aynı olmaz. Hayvanın doğum kondüsyonu, işletmenin hayvanlardan süt verimi beklentisi, hayvanın laktasyon sayısı, hayvanın doğum sonrası sağlık durumu gibi önemli etkenlere göre fresh rasyonu hazırlanmalıdır.
 
  • Beğen
Tepkiler: behcet arı

Benzer Konular