İsmail Pelit link=topic=79161.msg948973#msg948973 date=1419359247' Alıntı:
Yılmaz abi maaşallah seni özellikle takip ediyorum uygulamaların çok iyi ve bilinçli bende bizim bölümden bi hocanın tavsiyesini ekleyeyim: Yapraktan 2 veya 3 sefer olmak üzere 100lt suya 500gr üre ve 300 gr çinko takviyesi ve söylediği şuki yaprak uygulamalarında 1 seferde başarı olmaz en az 2 sefer olmalı 3 olursa daha iyi olur tabi ben olsam bunun yanına şellat olarak hümik asit kullanırım sadece 2si yeterli gelmez. Magnezyumda senin dediğin gibi kloroplastların (yaprağa yeşil rengi veren fotosentez yapan organel) oluşumundaki en önemli mikro elementtir hatta o olmazsa kloroplastta olmaz! Renk değişimide bu yüzdendir bende bunu bu sene farkettim bizim patates yerlerinde buğdaylar koyu yeşil normal nadas yerlerde biraz daha açık oluyordu patateste magnezyumlu gübre kullanıldığı içinmiş tabi birazda azottan kaynaklı. Şimdi yılmaz abi biz kuru şartlarda dekara 250-350 kg arası yağmura göre verim alırız hatta 350 nadir olur ben şimdi iyi yaprak uygulamalarıyla ortalama verimi ne kadar artırabilirim? Bunu sormamın nedeni şimdi babam abim ve ben olmak üzere 3 kişi tarlalara bakıyoruz ben bunu yaptırırsam ve faydalı olmazsa benim açımdan iyi olmaz
ve ona göre 16 metre pulverizatör lazım bizimki 12m çok yer çiğner bide yeni makina alınacak risk büyük
Ismail, vermeden almak Allah ' a mahsus. Vereceksin ki almaya yüzün olsun.
Şu anda kullanılan tarım arazileri onlarca, belki de yüzlerce yıldır almadan veriyor. Doğal olarak da bir tükenme noktası var.
Bitkilerin ihtiyacı olan 10-12 tane temel element var. Bu elementler toprakla (hatta toprağa bile gerek yok, herhangi bir yapay madde de olabilir bu) dengeli şekilde bulunduğu taktirde, bitki beslenir. Büyür, gelişir ve verim verir.
Şu an günümüzde kullanılan ıslah edilmiş buğday türlerinin GENETIK VERIMLILIK ÜST SINIRLARI 1300 ile 1450kg/da CIVARINDADIR. İşte önemli nokta burda.
Aynı tohumu, aynı ekipmanı kullanan, lakin sadece doğru uygulamaları yaparak bu verimleri alabilenler vasa, burda bir hata var demektir ki emin ol o hata bizde. Üstelik hem site içerisinden, hem de çevremizden 1000kg/da gibi rakamları yakalayabilenlerin olması, bunun basit bir kanıtı.
Basitten bir hesap yap. 300kg buğday aldığın bir tarlaya, bu buğdayın karşılığında kaç kg besin veriyorsun? Çok çok 50kg gübre atıyorsun.
Hiç bir şey yoktan var olmayacağına göre:
Aradaki o 250kg nereden geliyor?
Söyleyim. Toprak, kendini tüketiyor ve öyle veriyor o farkı. Kısaca toprağı yiyoruz. Ama o onun da bir sınırı var.
Sitede, dekardan 980kg arpa alan kim? : hacimmt
Sitede, yeni aldığı 25 dekar tarlaya 250 ton hayvan gübresini döken kim? : hacimmt
Sence tasedüf mü?
Sonuç: ne ekersen, onu biçersin.
alper4u link=topic=79161.msg949053#msg949053 date=1419367523' Alıntı:
Bu son yüklediğin fotoğraftakiler prima mı Yılmaz? Maşallah çok güzel duruyorlar.Bereketli olsun.
Evet Alper ' im, prima. Gelişim bakımından tahminimden iyi gidiyor. Bakalım sonuç nasıl olacak.