Buğdayın Atasından 10 Kat Ucuz Mikrobiyal Gübre Elde Edildi

BAİBÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ercan Selçuk Ünlü; buğdayın atası "ıza" buğdayının kökündeki bir bakteri vasıtasıyla üretilen mikrobiyal gübreyle %15 ila 40 verim artışı gözlediklerini belirtti.



Dr. Selçuk Ünlü:

"Köklerinde yaşayan doğal mikroorganizmaları izole ederek saflaştırdık. Elde edilen bakterilerin biyokimyasal karakterizasyon çalışmalarını yaptık. Daha sonra ülkemiz ekonomisine katkı sağlayabilmesi için üniversitemizdeki imkanları kullanarak kalite ve etki değerlerini ölçtük. Elde ettiğimiz sonuçlar, ürettiğimiz gübrenin piyasada kullanılabilecek düzeyde olduğunu göstermekte. Ar-ge çalışmaları sonunda elde edeceğimiz ticari ürün tarla bitkilerinin tamamında kullanılabilir"

"Ürettiğimiz gübrenin piyasadaki gübrelere göre en büyük avantajı doğadan elde edilmesi. 10 kat daha uygun fiyata verimini yüzde 40'a kadar artırabiliyorsunuz. Bir de mikrobiyal gübreyle beraber kimyasal gübre kullanımı çalışmaları var. Yine onlarda da ciddi verim artışı var. Bu şekilde yaptığınızda kimyasal kullanımını azaltmış olursunuz." dedi.

1619718342999.png
 
baibu: bolu abant izzet baysal üniversitesi?

inşallah öyle olur, diyelim

yazı açık, anlaşılır değil...ya da ben anlamadım...

elde edilen bakteri tohumluk buğdaya mı ilave edilecek, toprağa mı karıştırılacak...
dünyada elde edilen herşey tabiattan (yerküre=toprak, hava, su, hava akımı=rüzgar, güneş ışığı=güneş enerjisi) elde edilir...
piyasadaki gübreler, marstan aydan mı getiriliyor...
yazıdan anlaşılan, bu gübre kimyasal işlemlerle değil de, bir canlı (bakteri) aracılığı ile elde edilecek...
elde edildiği söylenen gübre, azot, kükürt ya da fosfor gübresi mi...
bakteri kütlesi=biomass denen, bakteri gübresi mi (azot, fosfor, kükürt), canlı bakteri mi açık değil...
bakterilerin büyük bir kısmı, çoğalmak için, enerjisini kullandıkları bir maddeye (=organik maddeye) (biyokütleye, selüloz, nişasta, şeker) ihtiyaç duyarlar...
yukarıdaki yazıdan ben, anlayamadım...yukarıda bahsedilen bakterinin böyle bir enerjiye ihtiyacı var mı? çoğalması için (gübre üretmesi için) nasıl bir ortamda tutuluyor? yoksa hava, su yetiyor mu?
bu bakteri, azot bağlayan (baklagil bitkilerin köklerinde bulunan, yonca köklerinde bulunan, fiğ köklerinde bulunan) bakterilere benzeyen bir bakteri olabilir...
elde edilen gübre, hangi ürünün, hangi verimini %40 artırmış, hububat verimini mi, pancar verimini mi, pamuk verimini mi, ayçiçek verimini mi?...bu da belli değil...
tohum (dane/çekirdek) verimini mi, sap-yaprak verimini mi...yoksa kök verimini mi artırmış (pancarda olduğu gibi)...
yoksa, hedef ticari bir ürün elde etmek mi...çiftçinin faydalanacağı?...

çalışmanın başarılı olmasını dilerim...

yukarıdaki yazı, maalesef açık değil...
 

Benzer Konular