[video=youtube;41CWlwt-FUI]https://www.youtube.com/watch?v=41CWlwt-FUI[/video]
[video=youtube;xCp4d6BeohI]https://www.youtube.com/watch?v=xCp4d6BeohI[/video]
http://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Un Ve Unlu Mamullerdeki Analizler 1.pdf
http://gida.erciyes.edu.tr/dosyalar...ı madde ve un verimi tayinler i modülö 5.pdf
http://www.ltb.org.tr/tr/web/10/laboratuar.html
Buğdayda Hektolitre Nedir?
Taneli ürünlerin kalite faktörleri belirlenirken bakılan bazı kriterler vardır. Hektolitrede bunların arasında yer almaktadır. Kısaca hektolitre yi tanımlayacak olursak; her hangi bir ürünün 100 litresinin ağırlığına hektolitre ağırlığı denilmektedir. Hektolitre ağırlığı yüksek olan bir üründe protein oranı ve un veriminin de yüksek olması beklenir. Hektolitre ağırlığına bakılarak ürünün protein oranı, kepek yüzdesi, un verimi ve tane dolgunluğu hakkında yüzeysel de olsa bilgi sahibi olabiliriz.
Hektolitre ağırlığının makarnalık buğdaylarda 80, ekmeklik buğdaylarda 75, biralık arpada 65, çavdar da 70, ve yulaf da 45 kg. ın üzerinde olması istenir. Ekmeklik buğdaylarda bu değerin 80 kg. dan yüksek olması durumu bu ürünün daha da kaliteli olduğunun bir göstergesidir.
[video=youtube;xCp4d6BeohI]https://www.youtube.com/watch?v=xCp4d6BeohI[/video]
http://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Un Ve Unlu Mamullerdeki Analizler 1.pdf
http://gida.erciyes.edu.tr/dosyalar...ı madde ve un verimi tayinler i modülö 5.pdf
http://www.ltb.org.tr/tr/web/10/laboratuar.html
Buğdayda Hektolitre Nedir?
Taneli ürünlerin kalite faktörleri belirlenirken bakılan bazı kriterler vardır. Hektolitrede bunların arasında yer almaktadır. Kısaca hektolitre yi tanımlayacak olursak; her hangi bir ürünün 100 litresinin ağırlığına hektolitre ağırlığı denilmektedir. Hektolitre ağırlığı yüksek olan bir üründe protein oranı ve un veriminin de yüksek olması beklenir. Hektolitre ağırlığına bakılarak ürünün protein oranı, kepek yüzdesi, un verimi ve tane dolgunluğu hakkında yüzeysel de olsa bilgi sahibi olabiliriz.
Hektolitre ağırlığının makarnalık buğdaylarda 80, ekmeklik buğdaylarda 75, biralık arpada 65, çavdar da 70, ve yulaf da 45 kg. ın üzerinde olması istenir. Ekmeklik buğdaylarda bu değerin 80 kg. dan yüksek olması durumu bu ürünün daha da kaliteli olduğunun bir göstergesidir.