Buğdayda kardeşlenme olmuyor


Arkadaşlar kastamonu daday selalmaz bölgesinde çiftçilikle uğraşıyorum rakım 1100 taban gübresi 20 20 de kullandım dapta kullandım ama buğdayımda kardeşlenme olmuyor yani köyümüzde herkeste var bu problem çevre ilçe merkezlerinde ve köylerinde böyle bi durum yok sadece bizim olduğumuz bölgede böyle bir problem var bunu nasıl aşabiliriz. Analiz yaptırdık killi tınılı toprak ne kullanmamız gerekiyor ne tavsiye edersiniz bu durumla karşılaşan oldu mu?
 

Resimler ve ekler

  • ebc18b6c-916d-4d19-b082-cd91576a3b55.jpeg
    ebc18b6c-916d-4d19-b082-cd91576a3b55.jpeg
    110.5 KB · Görüntüleme: 51
  • cf914cd2-83a0-4956-a320-8380af12971c.jpeg
    cf914cd2-83a0-4956-a320-8380af12971c.jpeg
    111.9 KB · Görüntüleme: 46
  • 0d4eae79-7930-4639-afde-cfd45868b55b.jpeg
    0d4eae79-7930-4639-afde-cfd45868b55b.jpeg
    112.5 KB · Görüntüleme: 31
  • 3c1e201e-606d-4398-8839-3f0a0b095365.jpeg
    3c1e201e-606d-4398-8839-3f0a0b095365.jpeg
    110.9 KB · Görüntüleme: 29
  • 62dc614a-5b3e-4732-800f-048c3daaede9.jpeg
    62dc614a-5b3e-4732-800f-048c3daaede9.jpeg
    112.9 KB · Görüntüleme: 29
  • 11e4bf13-0ad7-4a1c-a1f3-0b288ce2cdf2.jpeg
    11e4bf13-0ad7-4a1c-a1f3-0b288ce2cdf2.jpeg
    109.2 KB · Görüntüleme: 51
Kardeşlenmeyi engelleyen başlıca sebep derin ekimdir.
Biz bölgede diskli hububat mibzeriyle ekim yaparız.buğday ekiminde odaklarımızdan biri tohumu mümkün olduğunca yüze atmaktır, bunun için ne gerekiyorsa yaparız.
Bizde hububat ekimi kuruya yapılır, bu dönemde diskten savrulan toz tohumun üstünü örtse yeter mantığıyla ekeriz.nadiren ağır tav ekimi olur, bunda da tohumun üstünü örtebildiğimiz mümkün olan en yuka ayarda ekeriz.
Eğer dızgaralı, tırmıklı ekim yapıyorsanız ekim derinliği konusunu iyileştirmeye çalışın.
 
  • Beğen
Tepkiler: Huseyin37fb
Çok yüzeysel bir tahlil olmuş, çinko azot organik madde vs bitki besin elementlerini göremiyoruz. Tavsiyem tohum kaplamada 1kg buğdaya 2gr çinko sülfat kaplaması ve kardeşlenme başlangıcından itibaren 2 kez yapraktan 200er gr çinko. Ama bu çok varsayımsal bir öneri. Kaç kg buğday kaç kg taban gübresi kullanıyorsunuz , bitkinin cinsi ne, tohum kardeslenme derecesi nedir, ekim derinliği nedir, buğday kardeşlenme donemene girdiğinde toprakta yeterli azot var mı gibi gibi bir kaç parametreyi daha bilmek gerek
 
  • Beğen
Tepkiler: Huseyin37fb
Çok yüzeysel bir tahlil olmuş, çinko azot organik madde vs bitki besin elementlerini göremiyoruz. Tavsiyem tohum kaplamada 1kg buğdaya 2gr çinko sülfat kaplaması ve kardeşlenme başlangıcından itibaren 2 kez yapraktan 200er gr çinko. Ama bu çok varsayımsal bir öneri. Kaç kg buğday kaç kg taban gübresi kullanıyorsunuz , bitkinin cinsi ne, tohum kardeslenme derecesi nedir, ekim derinliği nedir, buğday kardeşlenme donemene girdiğinde toprakta yeterli azot var mı gibi gibi bir kaç parametreyi daha bilmek gerek
cevabınız için teşekkürler dönüme 25 kilo ekiz ve energo buğday taban gübresi olarak 20-20 20 kg olarak ekim yapıldı ekim derin yapılmadı tavsiyenizi deneyeceğim inşallah sonuç alırım teşekkürler
 
cevabınız için teşekkürler dönüme 25 kilo ekiz ve energo buğday taban gübresi olarak 20-20 20 kg olarak ekim yapıldı ekim derin yapılmadı tavsiyenizi deneyeceğim inşallah sonuç alırım teşekkürler
Ek olarak taban gübresi sonrası ilk azotlu uygulamayı ne zaman yapıyorsunuz bilmiyorum ama buğday tam 3 yaprak olduğu andan itibaren 10kg üre uygulaması kardeşlenme sonuna kadar gerekli azotu sağlayacaktır. Çevrenizdekiler çok erken diyecektir gübre için aldırış etmeyin onlar geçe kalmış olacak aslında. Taban gübresi içindeki azot kaynagının toprakta kalıcılığı ortalama 1.5 ay civarı bu yüzden taban gübresinden gelen azot kardeşlenme sonuna kadar yetmez
 
  • Beğen
Tepkiler: Huseyin37fb
Ek olarak taban gübresi sonrası ilk azotlu uygulamayı ne zaman yapıyorsunuz bilmiyorum ama buğday tam 3 yaprak olduğu andan itibaren 10kg üre uygulaması kardeşlenme sonuna kadar gerekli azotu sağlayacaktır. Çevrenizdekiler çok erken diyecektir gübre için aldırış etmeyin onlar geçe kalmış olacak aslında. Taban gübresi içindeki azot kaynagının toprakta kalıcılığı ortalama 1.5 ay civarı bu yüzden taban gübresinden gelen azot kardeşlenme sonuna kadar yetmez
Peki erken ekim fark yaratır mı genellikle 25 ekimden sonra ekiyoruz rakım 1100 soğuk bi bölge
 
Bölgenizde aşırı yağışlar oldu mu, arazileriniz suyu bünyesinde biriktirdi mi? Bir de havalar soğuk mu gitti ya da bölgeniz soğuk hava geçişlerine uğradı mı? Bu faktörler de kardeşlenmeye engel oluyor.
Yağış bu sene az oldu gübre de bu sebeple gecikti havalar nisan ayına kadar soğuktu ama bu bölgede hep böyle
 
Peki erken ekim fark yaratır mı genellikle 25 ekimden sonra ekiyoruz rakım 1100 soğuk bi bölge
Tabiki. İklim ve rakımda belirleyici ama size bahsettiğim işlemler atlanılmaması gereken ana etmenler özellikle kardeşlenme donemı boyunca toprakta azotu eksik etmezseniz yağışların müsade ettiği ölçüde yeterli kardeşlenme olacaktır. Benim köyde deli gözüyle bakıyorlar bana ilk üreyi atacağım zaman hepsi dededen alışmış şubattan önce gübre atılmaz kafasındalar. Bitkinin gelişim dönemlerinden ve isteklerinden bi haberler çünkü. İklimsel olarak Örneğin 6 ayda yetişen buğday ile 8 ayda yetişen buğday aynı verimi veremez. Buğday bıtkısı toprakta kalma süresi arttıkça daha sağlıklı ve verimli oluyor ama ana belirleyici iklim, iklim el vermediği sürece yapacak bir şey olmuyor . Örneğin İrlanda da buğday 11 ay toprakta kalırken bizim Trakya'da bazen 6 ay bazen 7 8 ay civarı doğal olarak yağışlara da bağlı olarak adamların aldığı verim bizimkilerin belki 1.5 hatta 2 katı olabılıyor. Eğer bahsettiğim dönemde hava gübre atmaya müsaade etmiyorsa azot bağlayan bakteriler ile tohumu kaplama yapıp kardeşlenme başlangıcında da bunu yapraktan uygularsanız atamadığınız üreyi telafi eder.
 
  • Beğen
Tepkiler: Huseyin37fb

Peki erken ekim fark yaratır mı genellikle 25 ekimden sonra ekiyoruz rakım 1100 soğuk bi bölge
Bolu geredede bugday yetiştiriyorum bizim bölgenin rakımı sizin bölgenin rakimiyla aynisi rakım 1100
Edindiğim tecrubelere gore bizim bolgedek kasim 15 inden sonraki ekimlerde kardeslenme azaliyor. Bizim bölgede ideal ekim zamanı EKİM Ayı dır.
Toprak tahlilleriniz de ki; 2. Tahlil hariç. Diger tahlillerde organik madde çok az. AZ ORGANIK MADDELİ topraklarda kardreşlenme cok az olur. Ve kolay kolay da kardeşlenmeyi artıramazsıniz. Ancak ve ancak organik madde miktarını artırarak işler rayına girmeye başlar. bitki gerektigi gibi mikro besinleri ve azot fosfor vb. Makro besinlerden yeteri kadar istifade edemez. Siz bir an once tarlalardaki organik maddeyi artirmalisiniz. Siğır tavuk gubresi leonardit vb. Atarak 1 dekara en az 3 _5 ton civari atarak tarlanın organik yapısı artar. Sakın ha organik miktarı artırmak amacıyle sıvı herhangi bir ürün almayınız.hiçbirinin oganik miktari artırmasında ciddi bi fayda sağlamaz ( 1 adet kesme şeker 1 ton suyu ne kadar taatlandırabilmesi misali)
Organik maddeyi artırmanin bi metodu da yeşil gübrelemedir. Tarlalarınızı nadas yapınız. İlk sürumü tarladaki otlar büyüdüğunde çiceklenme başlangıçı zamanı yapınız. Toprağa karışan yeşil otlar tarlanızın organik maddesini artırdığı gibi toprağa azot yönünden de besler.

Bugdayi Derine ekmeyiniz.ideal ekim derinliği 2 _ 3 cm dir. 4 cm den daha derine ekmeyiniz.
Bizim bölgede kardeslenmenin iyi olmasi için 1. Bahar gübresini
mart ayının ilk haftasında, yağmurları gözetleyerek veya karın üstüne atmalıyız.
 
Evet organik madde miktarı az yeşil gübreleme yapmak istiyorum ama maliyetler fazla için onu da biraz zor yapabilirim gibi gözüküyor
Bolu geredede bugday yetiştiriyorum bizim bölgenin rakımı sizin bölgenin rakimiyla aynisi rakım 1100
Edindiğim tecrubelere gore bizim bolgedek kasim 15 inden sonraki ekimlerde kardeslenme azaliyor. Bizim bölgede ideal ekim zamanı EKİM Ayı dır.
Toprak tahlilleriniz de ki; 2. Tahlil hariç. Diger tahlillerde organik madde çok az. AZ ORGANIK MADDELİ topraklarda kardreşlenme cok az olur. Ve kolay kolay da kardeşlenmeyi artıramazsıniz. Ancak ve ancak organik madde miktarını artırarak işler rayına girmeye başlar. bitki gerektigi gibi mikro besinleri ve azot fosfor vb. Makro besinlerden yeteri kadar istifade edemez. Siz bir an once tarlalardaki organik maddeyi artirmalisiniz. Siğır tavuk gubresi leonardit vb. Atarak 1 dekara en az 3 _5 ton civari atarak tarlanın organik yapısı artar. Sakın ha organik miktarı artırmak amacıyle sıvı herhangi bir ürün almayınız.hiçbirinin oganik miktari artırmasında ciddi bi fayda sağlamaz ( 1 adet kesme şeker 1 ton suyu ne kadar taatlandırabilmesi misali)
Organik maddeyi artırmanin bi metodu da yeşil gübrelemedir. Tarlalarınızı nadas yapınız. İlk sürumü tarladaki otlar büyüdüğunde çiceklenme başlangıçı zamanı yapınız. Toprağa karışan yeşil otlar tarlanızın organik maddesini artırdığı gibi toprağa azot yönünden de besler.

Bugdayi Derine ekmeyiniz.ideal ekim derinliği 2 _ 3 cm dir. 4 cm den daha derine ekmeyiniz.
Bizim bölgede kardeslenmenin iyi olmasi için 1. Bahar gübresini
mart ayının ilk haftasında, yağmurları gözetleyerek veya karın üstüne atma
Bolu geredede bugday yetiştiriyorum bizim bölgenin rakımı sizin bölgenin rakimiyla aynisi rakım 1100
Edindiğim tecrubelere gore bizim bolgedek kasim 15 inden sonraki ekimlerde kardeslenme azaliyor. Bizim bölgede ideal ekim zamanı EKİM Ayı dır.
Toprak tahlilleriniz de ki; 2. Tahlil hariç. Diger tahlillerde organik madde çok az. AZ ORGANIK MADDELİ topraklarda kardreşlenme cok az olur. Ve kolay kolay da kardeşlenmeyi artıramazsıniz. Ancak ve ancak organik madde miktarını artırarak işler rayına girmeye başlar. bitki gerektigi gibi mikro besinleri ve azot fosfor vb. Makro besinlerden yeteri kadar istifade edemez. Siz bir an once tarlalardaki organik maddeyi artirmalisiniz. Siğır tavuk gubresi leonardit vb. Atarak 1 dekara en az 3 _5 ton civari atarak tarlanın organik yapısı artar. Sakın ha organik miktarı artırmak amacıyle sıvı herhangi bir ürün almayınız.hiçbirinin oganik miktari artırmasında ciddi bi fayda sağlamaz ( 1 adet kesme şeker 1 ton suyu ne kadar taatlandırabilmesi misali)
Organik maddeyi artırmanin bi metodu da yeşil gübrelemedir. Tarlalarınızı nadas yapınız. İlk sürumü tarladaki otlar büyüdüğunde çiceklenme başlangıçı zamanı yapınız. Toprağa karışan yeşil otlar tarlanızın organik maddesini artırdığı gibi toprağa azot yönünden de besler.

Bugdayi Derine ekmeyiniz.ideal ekim derinliği 2 _ 3 cm dir. 4 cm den daha derine ekmeyiniz.
Bizim bölgede kardeslenmenin iyi olmasi için 1. Bahar gübresini
mart ayının ilk haftasında, yağmurları gözetleyerek veya karın üstüne atmalıyız.
 
Son düzenleme:
Arkadaşlar kastamonu daday selalmaz bölgesinde çiftçilikle uğraşıyorum rakım 1100 taban gübresi 20 20 de kullandım dapta kullandım ama buğdayımda kardeşlenme olmuyor yani köyümüzde herkeste var bu problem çevre ilçe merkezlerinde ve köylerinde böyle bi durum yok sadece bizim olduğumuz bölgede böyle bir problem var bunu nasıl aşabiliriz. Analiz yaptırdık killi tınılı toprak ne kullanmamız gerekiyor ne tavsiye edersiniz bu durumla karşılaşan oldu mu?
Öncelikle bereketli olsun, toprak organik maddeniz Türkiye şartlarına göre normal, ph ı biraz düşük galiba biraz kumlu arazi geçirgen toprak, fosfor yüksek ama toprak ph si normal altı olduğu için alinabilirligi tam olmayabilir, o neden le siz yinede dap kullanın tabana derim dap daki fosfor daha etkindir dekara 10 kg altına düşmeyin, azotu üre yi az can ı çok yazmışlar, bence biraz üre yi artırın buğday tarla yi kapatmadan yağmur öncesi ne denk gelecek şekilde 8 ile 10 kg kadar atın ikinci gübre olarak canı kullanabilirsiniz sapa kalkma zamanı 15 kg kadar yine yağmur öncesi, ayrıca ettiğiniz buğday cinsi kardeşlenme oranı iyi iklime ve bölgeye uygun olsun, analizde mikro elementlere bakilmamis, OT ilacı ile çinko fosfor ve mikro element uygulaması yapin yapraktan kardeslenme sırasında, ureyi kardeş başlamadan verin ama, üre % 100 gubredir % 46 azot gerisi karbondur tamamı erir, ama yağmur dan hemen önce en fazla 1 gün bilemedin 2 gün, topraginizdaki asidik durumu biraz düzeltmek için tarım kirecini arastirabilirsiniz,
 
Öncelikle bereketli olsun, toprak organik maddeniz Türkiye şartlarına göre normal, ph ı biraz düşük galiba biraz kumlu arazi geçirgen toprak, fosfor yüksek ama toprak ph si normal altı olduğu için alinabilirligi tam olmayabilir, o neden le siz yinede dap kullanın tabana derim dap daki fosfor daha etkindir dekara 10 kg altına düşmeyin, azotu üre yi az can ı çok yazmışlar, bence biraz üre yi artırın buğday tarla yi kapatmadan yağmur öncesi ne denk gelecek şekilde 8 ile 10 kg kadar atın ikinci gübre olarak canı kullanabilirsiniz sapa kalkma zamanı 15 kg kadar yine yağmur öncesi, ayrıca ettiğiniz buğday cinsi kardeşlenme oranı iyi iklime ve bölgeye uygun olsun, analizde mikro elementlere bakilmamis, OT ilacı ile çinko fosfor ve mikro element uygulaması yapin yapraktan kardeslenme sırasında, ureyi kardeş başlamadan verin ama, üre % 100 gubredir % 46 azot gerisi karbondur tamamı erir, ama yağmur dan hemen önce en fazla 1 gün bilemedin 2 gün, topraginizdaki asidik durumu biraz düzeltmek için tarım kirecini arastirabilirsiniz,
Teşekkür ederim tavsiyelerinizi deneyeceğim
 

Benzer Konular