2023 ün başlarında aylak kalınca Facbookta bir yazı yazmıştım size yardımcı olacaktır.
buraya da paylaşayım;
Serin iklim tahılların dan BUĞDAY ve ARPA'nın ekim derinliği ile ilgili sizlere birkaç tecrübemden bahsetmek istiyorum.
1 yazan fotoğraf ta ekim derinliği 3 cm dir.
Görüldüğü üzere coleoptile ( çim kını) uzunluğu çok ideal.
Bu sayede bitkide ne artılar görülür;
- Çimlenme kabileyeti hızlanır. İdeal koşullarda attığımız tohumların hızlı bir şekilde çimlenmesi demektir.
( Ektik ama hala çıkmadı ! Ne zaman çıkar acaba ? gibi sorularınızın cevabı )
- Bence en önemlilerinden biri, bitki çimlenme ile az enerji harcadığından köklenmeye yönelir. Fotoğrafta görüldüğü üzere, topraktan çok daha fazla yararlanacak demek. Birçok okuduğum tez ve araştırmada sağlam köklü bir bitki her zaman daha fazla verim verir diyor.
- Bitki bu durumda ( hızlı çimlenme, sağlam kök) kışa (don) ve iklime hatta ve hatta fungusal hastalıklara çok daha dirençli olur.
2 yazan fotoğrafta ekim derinliği 8 cm dir. Coleoptile ( çim kını ) uzunluğu çok fazla
Tohum çok derine ekildiğinde ne olur?
- Çimlenme kabiliyeti çok düşer. Hatta fotoğrafta kırmızı ok ile gösterdiğim yerde 2 adet cinlenmemis tohum var. ( Acaba tohum mu bozuk ? Niye daha çıkmadı? Sınır tarla çıktı benim yerim çıkmadı ! gibi sorularınızın cevabı net bir şekilde derin ekim yanlışıdır.)
- Bitki gücünün çoğunu, çim kınını toprak yüzeyine çıkarmak için harcadığından kök gelişimi çok zayıf olur. E haliyle bitki düzgün kök yapamadığı için gelişimi kardeslenmesi vs hep zayıf olur. ( Hele birde sık ekim yapılmışsa vah ki ne vah o bitkiye.)
- İşte asıl yer geliyor,
bitki kışa , iklime ve fungusal hastalıklara çok dirençsiz olur.
- Derin ekimin en baş belalılarından biri MESOCOTYL oluşumudur. Size şöyle anlatayım ;
Tohum ile toprak yüzeyi arasındaki mesafe çok uzak olduğunda çim kınının boyu yetersiz kalır ve bitki MESOCOTYL dediğimiz kısmını uzatarak bitkinin toprak yüzeyine çıkmasını sağlar ve bu olay ciddi verim kayıplarına yol açabilir.
Uzun lafın kısası
-- Her bölgenin toprağı ve iklimi farklılık gösterebilir, tohumu atacağınız derinlik çok önemlidir. Siz siz olun derin ekimden kaçının ve dikkatli olun.
* 2A Tohumculuk ' un kurucularından
Aytuğ Demiral beye MESOCOTYL görselli fotoğrafı için ayrıca teşekkür ederim.