Buğdayda ideal derinlik


İyi günler arkadaşlar
Bugdayda ideal derinlik kaç olmalı benimkiler kısım kısım derine gitti, tohumu buluyorum bazısı 3 veya 4 parmak derinlikde bazısı 6 veya 7 parmak derinlikde çıkarmı bunlar
 
Buğday ekimi derinliği için;

Toprağa atın, üstünü örtün yeterli, genellikle taneler yüzeyde kalsa bile yağıştan sonra çamura karışıp çıkıyor.

Zaten buğday bir kez tutunduğu zaman 1 ay içinde kendi boynunun 5 katına yakın derine kök salıyor..

Baş parmak olarak 1 ila 1.5 parmak derinlik yeterli, buda yaklaşık olarak 3 ila 5 santim kadardır.

Fazla derinlikte çıkışta gecikme, bazen de kayıplar yaşanabilir.
 
İyi günler arkadaşlar
Bugdayda ideal derinlik kaç olmalı benimkiler kısım kısım derine gitti, tohumu buluyorum bazısı 3 veya 4 parmak derinlikde bazısı 6 veya 7 parmak derinlikde çıkarmı bunlar
6 7 Parmaktaki zor çıkar. Buğday derine ekilmez. 4 cm ideal. Derine gidenin çıkma ihtimali %0 tohum açıkta bile kalsa %50 şansla toprağa tutunur derine gitmesinden iyidir
 

2023 ün başlarında aylak kalınca Facbookta bir yazı yazmıştım size yardımcı olacaktır.
buraya da paylaşayım;

Serin iklim tahılların dan BUĞDAY ve ARPA'nın ekim derinliği ile ilgili sizlere birkaç tecrübemden bahsetmek istiyorum.
1 yazan fotoğraf ta ekim derinliği 3 cm dir.
Görüldüğü üzere coleoptile ( çim kını) uzunluğu çok ideal.
Bu sayede bitkide ne artılar görülür;
- Çimlenme kabileyeti hızlanır. İdeal koşullarda attığımız tohumların hızlı bir şekilde çimlenmesi demektir.
( Ektik ama hala çıkmadı ! Ne zaman çıkar acaba ? gibi sorularınızın cevabı )
- Bence en önemlilerinden biri, bitki çimlenme ile az enerji harcadığından köklenmeye yönelir. Fotoğrafta görüldüğü üzere, topraktan çok daha fazla yararlanacak demek. Birçok okuduğum tez ve araştırmada sağlam köklü bir bitki her zaman daha fazla verim verir diyor.
- Bitki bu durumda ( hızlı çimlenme, sağlam kök) kışa (don) ve iklime hatta ve hatta fungusal hastalıklara çok daha dirençli olur.
2 yazan fotoğrafta ekim derinliği 8 cm dir. Coleoptile ( çim kını ) uzunluğu çok fazla
Tohum çok derine ekildiğinde ne olur?
- Çimlenme kabiliyeti çok düşer. Hatta fotoğrafta kırmızı ok ile gösterdiğim yerde 2 adet cinlenmemis tohum var. ( Acaba tohum mu bozuk ? Niye daha çıkmadı? Sınır tarla çıktı benim yerim çıkmadı ! gibi sorularınızın cevabı net bir şekilde derin ekim yanlışıdır.)
- Bitki gücünün çoğunu, çim kınını toprak yüzeyine çıkarmak için harcadığından kök gelişimi çok zayıf olur. E haliyle bitki düzgün kök yapamadığı için gelişimi kardeslenmesi vs hep zayıf olur. ( Hele birde sık ekim yapılmışsa vah ki ne vah o bitkiye.)
- İşte asıl yer geliyor,
bitki kışa , iklime ve fungusal hastalıklara çok dirençsiz olur.
- Derin ekimin en baş belalılarından biri MESOCOTYL oluşumudur. Size şöyle anlatayım ;
Tohum ile toprak yüzeyi arasındaki mesafe çok uzak olduğunda çim kınının boyu yetersiz kalır ve bitki MESOCOTYL dediğimiz kısmını uzatarak bitkinin toprak yüzeyine çıkmasını sağlar ve bu olay ciddi verim kayıplarına yol açabilir.
Uzun lafın kısası
-- Her bölgenin toprağı ve iklimi farklılık gösterebilir, tohumu atacağınız derinlik çok önemlidir. Siz siz olun derin ekimden kaçının ve dikkatli olun.
* 2A Tohumculuk ' un kurucularından Aytuğ Demiral beye MESOCOTYL görselli fotoğrafı için ayrıca teşekkür ederim.
 

Resimler ve ekler

  • 322739608_879766919833520_3505995850440394728_n.jpg
    322739608_879766919833520_3505995850440394728_n.jpg
    140.3 KB · Görüntüleme: 247
  • 322543515_1290760168323261_2158525347140809616_n.jpg
    322543515_1290760168323261_2158525347140809616_n.jpg
    316.7 KB · Görüntüleme: 223
  • 321987437_1216655135592416_6907332522780725970_n.jpg
    321987437_1216655135592416_6907332522780725970_n.jpg
    73.5 KB · Görüntüleme: 228
  • 322391190_894430761916035_7023779659626651461_n.jpg
    322391190_894430761916035_7023779659626651461_n.jpg
    56.2 KB · Görüntüleme: 243
Biz üstünü tabaktan savrulan toz örtse yeter mantığıyla ekiyoruz.
Tarımöz mibzerin en yuka ayarıyla ekeriz, mibzerin tekeri toprağa oturup da tohum derine düşmesin diye tohum yatağını döküm merdaneli kombinle hazırlarız, tohum yatağı hazırlanırken toprak kaba oluyorsa iki kat üst üste tohum yatağı hazırlığı yaparız.ekimden sonra tohumun yüzeye olan mesafesi azalsın diye yine döküm merdane çekeriz.çamur ekiminde işler değişiyor, standart dışı uygulamalar yapıyoruz ama eğerki yağmura kalmadıysak ekim önü ve ekim sonu döküm merdane vazgeçilmezdir.
Kısaca buğday ekiminde tohumu açıkta bırakmayacak en yuka ekimi yapmayı amaçlarız.
@gkhAn arkadaş olayı bilimsel dayanaklarla çok güzel anlatmış, teşekkürler, çok faydalı bir paylaşım oldu.
 
2023 ün başlarında aylak kalınca Facbookta bir yazı yazmıştım size yardımcı olacaktır.
buraya da paylaşayım;

Serin iklim tahılların dan BUĞDAY ve ARPA'nın ekim derinliği ile ilgili sizlere birkaç tecrübemden bahsetmek istiyorum.
1 yazan fotoğraf ta ekim derinliği 3 cm dir.
Görüldüğü üzere coleoptile ( çim kını) uzunluğu çok ideal.
Bu sayede bitkide ne artılar görülür;
- Çimlenme kabileyeti hızlanır. İdeal koşullarda attığımız tohumların hızlı bir şekilde çimlenmesi demektir.
( Ektik ama hala çıkmadı ! Ne zaman çıkar acaba ? gibi sorularınızın cevabı )
- Bence en önemlilerinden biri, bitki çimlenme ile az enerji harcadığından köklenmeye yönelir. Fotoğrafta görüldüğü üzere, topraktan çok daha fazla yararlanacak demek. Birçok okuduğum tez ve araştırmada sağlam köklü bir bitki her zaman daha fazla verim verir diyor.
- Bitki bu durumda ( hızlı çimlenme, sağlam kök) kışa (don) ve iklime hatta ve hatta fungusal hastalıklara çok daha dirençli olur.
2 yazan fotoğrafta ekim derinliği 8 cm dir. Coleoptile ( çim kını ) uzunluğu çok fazla
Tohum çok derine ekildiğinde ne olur?
- Çimlenme kabiliyeti çok düşer. Hatta fotoğrafta kırmızı ok ile gösterdiğim yerde 2 adet cinlenmemis tohum var. ( Acaba tohum mu bozuk ? Niye daha çıkmadı? Sınır tarla çıktı benim yerim çıkmadı ! gibi sorularınızın cevabı net bir şekilde derin ekim yanlışıdır.)
- Bitki gücünün çoğunu, çim kınını toprak yüzeyine çıkarmak için harcadığından kök gelişimi çok zayıf olur. E haliyle bitki düzgün kök yapamadığı için gelişimi kardeslenmesi vs hep zayıf olur. ( Hele birde sık ekim yapılmışsa vah ki ne vah o bitkiye.)
- İşte asıl yer geliyor,
bitki kışa , iklime ve fungusal hastalıklara çok dirençsiz olur.
- Derin ekimin en baş belalılarından biri MESOCOTYL oluşumudur. Size şöyle anlatayım ;
Tohum ile toprak yüzeyi arasındaki mesafe çok uzak olduğunda çim kınının boyu yetersiz kalır ve bitki MESOCOTYL dediğimiz kısmını uzatarak bitkinin toprak yüzeyine çıkmasını sağlar ve bu olay ciddi verim kayıplarına yol açabilir.
Uzun lafın kısası
-- Her bölgenin toprağı ve iklimi farklılık gösterebilir, tohumu atacağınız derinlik çok önemlidir. Siz siz olun derin ekimden kaçının ve dikkatli olun.
* 2A Tohumculuk ' un kurucularından Aytuğ Demiral beye MESOCOTYL görselli fotoğrafı için ayrıca teşekkür ederim.
Hocam çok açıklayıcı bir yazı olmuş teşekkürler. Bu ara yeni trent pulluksuz tarım yani anız üzeri ekim hakkında ne düşünüyorsunuz? Eksisi artısı ilaç kullanımları vs bilgilendirebilirmisiniz?
 
Busene tarlalar kaba olunca tekerler biraz batarak gitti
Önceki yıldan bi tık derinlik ayarını yukarı aldım ama yine derin ekim oldu
Aynı gün fırfırla ekim yapan fırca gibi bitmiş benimki anca sırayı düzdü boy olarak 3 4cm fark var
Mibzere Transit lastikleri tam oluyor. 50şer liraya çıkma alıp taktık. Mibzer çok daha stabil ekiyor batmadan.
 
  • Beğen
Tepkiler: cemal ÖZTÜRK

Benzer Konular