Merhaba arkadaşlar, bu yıl ki buğday hasatında tarlasını biçtiğimiz arkadaşın buğday tarlasında bir sorun ile karşılaştık.Tarlaya uygulanan toprak işlemesi, ilaç, gübre, tohum aklınıza gelebilecek herşey aynıdır.Sadece ekim zamanları farklıdır.Buğday ekimene başladığında yağan yağmur üzerine tarlanın bir kısmı yarım kalmış ve diğer kalan kısım havaların açması ve tarlanın tekrar ekilecek hale gelmesinden(yaklaşık 10 günlük bir süreç) sonra kültivatör ile yüzeysel olarak işlendikten sonra ekilmiştir.İki kısım arasındaki tek fark budur. Tarlada çekmiş olduğum fotoğrafları al tarafa ekleyeceğim ama önce tarla ve buğday hakkında bilgi istiyorum.Tarla bizim bölgemizde toprağı en iyi olan tarlalardandır.Toprak yapısı karakepir diye tabir edilen çeşittir.Fotoğraflarda da göreceğiniz gibi tarlada çok az bir eğim vardır.Gelelim tarlada uygulanan ekim nöbetine; Ayçiçeği- Buğday ekim nöbeti uygulanmaktadır.Yani geçen yıl ayçiçeği ekilimiş olup bu yıl buğday ekilmiştir.Tarlaya yapılan toprak işlemede hiçbir fark yoktur.Kullanılan tohumun adı Guadalupe (gardolap)'tır. Tohumların ilaçmasında kullanılan ilaçtan tututun tarlaya atılan gübre çeşitleri, ilaç çeşitlerinin kullanım miktarı ve zamanları aynıdır.Teminde söylediğim gibi aradaki tek fark buğdayın ekim zamanı ve ondan önce yüzeysel olarak kültüvatör ile işlenmesidir..Bundan başka hiç bir fark yoktur. Hasat zamanına geldiğimizde ise erken ekilen kısımda ki buğday fotolardada görüleceği gibi yatmış bir vaziyettedir.Dekara verimi ise 320kg.Geç ekilen kısımda ise buğdaylar ayakta ve dekara verimi 440 kg...
Bu konuda ilim irfan sahibi, yıllarını bu mesleğe verip bilgi,tecrübe edinmiş veya bu konu hakkında düşüncesi,fikri olan tüm arkadaşlarım yorumlarını acaba neden böyle olabileceği hakkındaki düşüncelerini merak ediyorum ve bizlerle paylaşıp bu bu konuyla ilgilenen, merak eden tüm arkadaşlarımın meraklarını gidermelerini ve herkese bir tecrübe olmasını istiyorum.Unutmuyalımki bilgi paylaştıkça çoğalır. Acaba Bu Tarla Neden Böyle Oldu?
Sol tarafta erken ekilen ve yatan kısım,sağ tarafta geç ekilen ve ayakta olan kısım...
Sol taraf geç ekilen ve ayakta olan kısım, Sağ taraf ise erken ekilen ve yatan kısım...
Bu konuda ilim irfan sahibi, yıllarını bu mesleğe verip bilgi,tecrübe edinmiş veya bu konu hakkında düşüncesi,fikri olan tüm arkadaşlarım yorumlarını acaba neden böyle olabileceği hakkındaki düşüncelerini merak ediyorum ve bizlerle paylaşıp bu bu konuyla ilgilenen, merak eden tüm arkadaşlarımın meraklarını gidermelerini ve herkese bir tecrübe olmasını istiyorum.Unutmuyalımki bilgi paylaştıkça çoğalır. Acaba Bu Tarla Neden Böyle Oldu?
Sol tarafta erken ekilen ve yatan kısım,sağ tarafta geç ekilen ve ayakta olan kısım...
Sol taraf geç ekilen ve ayakta olan kısım, Sağ taraf ise erken ekilen ve yatan kısım...