Buğday tohumu 2019


Arkadaşlar aranizda yeniyim bildiğiniz üzere ekim ayi geldi ve buğday tohumu seçimi konusunda kararsizim.18 dölüm luk arazimi köprü cinsi ekmeye karar verdim.kiyaslama yapacam.30 dölüm lük taşlik verimsiz bir arazim var sulama yapamıyorum bu konuda öneriniz nedir trakya ipsala bölgesinde ekim yapacağım ekmeklik buğday tohumu tavsiyeniz nedir.
 
Arkadaşlar aranizda yeniyim bildiğiniz üzere ekim ayi geldi ve buğday tohumu seçimi konusunda kararsizim.18 dölüm luk arazimi köprü cinsi ekmeye karar verdim.kiyaslama yapacam.30 dölüm lük taşlik verimsiz bir arazim var sulama yapamıyorum bu konuda öneriniz nedir trakya ipsala bölgesinde ekim yapacağım ekmeklik buğday tohumu tavsiyeniz nedir.

Verim potansiyeli düşük tarlalarda, kuru tarımda garanti buğdayları tavsiye ederim. Flamura 85 asla rezil de etmez vezir de. Ayrıca arazi kumsalsa Krasunia Odes’ka da deneyebilirsin.
 
  • Beğen
Tepkiler: Derhunter
Bölgemizde sert buğday olarak Rumeli ve Esperia çeşitleri çok ekilmektedir. Maden çeşidi de Rumeli yi piyasaya süren firma tarafından piyasa veriliyor ve Rumeli'den bir tık daha iyi olduğu belirtiliyor. Bence kaydadeğer bir fark yok ama iyi bir seçim gibi. Taban arazide performansı iyidir.

Geçen yıl kumsallarda Massacio çeşidini denedim. Hem buğday verimi hemde sap verimi olarak bugüne kadarki en yüksek değerlere ulaştım. Tavsiye edebilirim. Verim konusunda Hamza çeşidini ekenlerde geçen yıl çok memnundu ancak bu buğdayların değerleri biraz düşük geliyor, bu durumu belirtmek isterim. Ancak verimden bu farkı fazlası ile kapatıyorlar. Tabi tercih sizin.

En az çeşit kadar önemli olan farklı bir konuda toprak hazırlığı ve taban gübresidir.
 
Benimde kafam karişti bu gece massacio keşan bolgesinde ekildigini duydum ve verim çok iyimiş.

Masaccio verimli fakat fiyat verilmeyen bir buğday cinsi. Bence öncelikle ne zaman ve kime satacağını planlamış olman gerek. Harmanda satacaksan verim potansiyeli düşük araziye Krasunia, Flamura 85 veya en iyisi Essperia tavsiye ederim. Rumeli buğday verimde Essperiadan düşük, ayrıca Uzunköprü Borsası dışında fiyatta da Essperiadan düşük gidiyor. Ama ben buğdayımı harmanda vermem. Kışın mal bitince veririm dersen Bora veya Masaccio’yu tavsiye ederim.
 
Artik şöyle bir düşünce oluş tu üretici insanlarin kafasinda verimi yüksek kalitesi düşük buğday ekiliyor nedeni de şu sanirsam un fabrikalari değerlere bakmiyor ekmeğin fiyatı ucuz olmasindan dolayi kalite ikinci planda protein ve enerji bakımından zengin olmasi bugdayin onemli degil guliten yüksek olsun ekmek şişsin tamam gerisi aranmıyor.politika kaliteyi düşürdü
 
T
Artik şöyle bir düşünce oluş tu üretici insanlarin kafasinda verimi yüksek kalitesi düşük buğday ekiliyor nedeni de şu sanirsam un fabrikalari değerlere bakmiyor ekmeğin fiyatı ucuz olmasindan dolayi kalite ikinci planda protein ve enerji bakımından zengin olmasi bugdayin onemli degil guliten yüksek olsun ekmek şişsin tamam gerisi aranmıyor.politika kaliteyi düşürdü

Tam olarak öyle değil aslında. Sert buğdaylar asıl kaliteli ekmeklik buğdaylar. Yarı sertler ise unun oluşması için gerekli buğdaylar. Zira tek başına sert buğdaydan un yapmak çok zor bir iş. Bu yüzden karışıtıyorlar. Yani ikisinin de piyasası var. Fakat ayrı ayrı. Yarı sertler düşük değerlerinden dolayı fiyatta düşüyorlar. Tabii bu harmanda geçerli. Ama kışa yaklaştıkça yani piyasada buğday azaldıkça kaliteli ve kalitesiz buğday arasındaki fiyat farkı da azalıyor ve şubat gibi minimuma ulaşıyor. Verimdeki fark da anlamlı hale geliyor. Burada çok politikalık birşey yok. O yüzden tekrar etmek isterim. Harmanda satmayıp depoda bekletecek çiftçi yarı sert verimli buğday ekip daha fazla kazanabilir
 

Zayıf olan tarlana erkenci çeşit bir buğday cinsi seçersen kuraklık olasılığına karşı daha avantajlı olursun.
 

Benzer Konular