Buğday Hesabı

Ynt: Buğday Hesabı

Hepinize yardımınız için teşekkür ederim evet toprakla uğraşmak insanı rahatlatıyor bir de şunu söyliyeyim sizlerin de dediği gibi biz hesabı kabaca yapmışız bu gün yaşlı bir amcamla konuştum o da eski çiftçi bana tohumun gübrenin fazla olduğunu oda söyledi ekeceğimiz yeri kendiside ekmiş daha önce güzel verim almış bana da ek dedi niyetimiz var İnşaallah zaten ekeceğimiz yer topu topu 25 30 dönüm normali 300 kg dedik bu şekildeyken bile kar varken eğer biraz kuvvetli olursa yüz güldürür(İnşaallah) diye düşünüyorum hiç olmazsa boş durmamış oluruz

sebazios link=topic=85946.msg1028351#msg1028351 date=1445456130' Alıntı:
Gelir 121 tl/dekara düştü.

Bir de traktör ve ekipman amortismanları ile bakım ve sarf Giderlerini yazalım.

Şöyleki bi 10 yıl kullanılmış bir traktörün fiyatı 40000 liraya düşüyor. Yani 1 traktörün çalıştığı işletmeye, ortalama yıllık 4000 liralık bir maliyeti var. Bu rakamı işlediğiniz arazi miktarına böldüğünüzde, traktör maliyetiniz çıkar. Örneğin 200 dekar yer işliyorsanız (4000/200) 20 tl traktör gideriniz var. Çünkü traktöre o parayı vermeden o araziyi işleme şansınız yok.

elde kalan 101 tl.

Traktün kendi maliyeti dışında bakım maliyeti de var. Örneğin bir traktör, çalıştığı her saat için 2 liralık lastik, 1 liralık bakım maliyeti oluşturur. (her 500 saatte bir bakım yapılır ve yağlar ile birlikte bakım maliyeti 500 lirayı rahatlıkla aşar)

Buna ek olarak traktörün muayene ve sigorta giderleri de eklenecek.

Hepsi dekara 10 lira gibi bir maliyet oluşturur genelde.

Elde kalan: 91 lira

Kendi iş gücünüz. Bugün traktör şoförü olarak nereye giderseniz gidin, asgari ücret alırsınız. Buna sigortayı da ekleyin, 1350 lira.

yıllık 16200 liralık iş gücü harcıyorsunuz. işlediğiniz araziye bu da pay edilecek. 200 dekar işlediğinizi farz edersek (16200/200) 81 lira eder.

Elde kaldı 10 lira.

Ekipman maliyetlerine girmeyim, çiftçiliği bırakırsınız :D
Firsat ekonomisi olmus Yilmaz abi :( sunu da kat bunu da kat dersek isin bide 600 kilo verim alma yonu var onu da katmak lazim. Bugdayin o yil 0.8 degilde 0.99 krustan satma durumu da var velhasil muhakkak ki maliyetler cok ama cok fazla ama durum o kadar da kotu degil :( yani en azindan kotuyse bile bari sen soyleme bunu da bizim gibi geclerin hevesini kirma be abi :(

Fehmi, genclerin istekli olması elbette iyi bir şey. Ama ne olursa olsun, doğru 'maliyet analizi' budur. Bu hesap böyle yapılır. Bunu bu sekilde hesaplamadan yola çıkarsak, istediğimiz noktaya bir ömür varamayız.

Yani yaptıgım aslında kötülük değil. İyilik.

Traktor maliyetini hesaplarken, Fatih ' in yaptıgı gibi 20 yasında ikinci el mf240 ' i hesaplarsak, hayat boyu ona bineriz.

Ki ben, gunumuz ciftciligi icin gercekten mutevazi bir traktor fiyati yazdim. Kendim de oyle bir traktore biniyorum. Fatih icin Antonio Carraro Mach 4 de yazabilirdik (ki mach 4 ' e hayır demeyecegine eminim)

sebazios link=topic=85946.msg1028351#msg1028351 date=1445456130' Alıntı:
Gelir 121 tl/dekara düştü.

Bir de traktör ve ekipman amortismanları ile bakım ve sarf Giderlerini yazalım.

Şöyleki bi 10 yıl kullanılmış bir traktörün fiyatı 40000 liraya düşüyor. Yani 1 traktörün çalıştığı işletmeye, ortalama yıllık 4000 liralık bir maliyeti var. Bu rakamı işlediğiniz arazi miktarına böldüğünüzde, traktör maliyetiniz çıkar. Örneğin 200 dekar yer işliyorsanız (4000/200) 20 tl traktör gideriniz var. Çünkü traktöre o parayı vermeden o araziyi işleme şansınız yok.

elde kalan 101 tl.

Traktün kendi maliyeti dışında bakım maliyeti de var. Örneğin bir traktör, çalıştığı her saat için 2 liralık lastik, 1 liralık bakım maliyeti oluşturur. (her 500 saatte bir bakım yapılır ve yağlar ile birlikte bakım maliyeti 500 lirayı rahatlıkla aşar)

Buna ek olarak traktörün muayene ve sigorta giderleri de eklenecek.

Hepsi dekara 10 lira gibi bir maliyet oluşturur genelde.

Elde kalan: 91 lira

Kendi iş gücünüz. Bugün traktör şoförü olarak nereye giderseniz gidin, asgari ücret alırsınız. Buna sigortayı da ekleyin, 1350 lira.

yıllık 16200 liralık iş gücü harcıyorsunuz. işlediğiniz araziye bu da pay edilecek. 200 dekar işlediğinizi farz edersek (16200/200) 81 lira eder.

Elde kaldı 10 lira.

Ekipman maliyetlerine girmeyim, çiftçiliği bırakırsınız :D
Yılmaz abim çok ince hesap yapıyorsun valla helal olsun

ibrahim_11 link=topic=85946.msg1028426#msg1028426 date=1445495963' Alıntı:
Yılmaz abim çok ince hesap yapıyorsun valla helal olsun

Sag ol İbrahim.

Bu para bizden çıkıyor mu? Çıkıyor.

Çiftçilik yapmasak bu harcamalar yapılacak mi? Yani memur olsak, traktor alip sanziman yagi degistirmemiz gerekecek mi? Tabili Hayır.

Bu paralar neyle ödeniyor? Sadece urettip sattığımız ürünlerle.

Simdiii.

Buğdayın parasını hesaplarken iyi de, masrafları düşerken neden fırsatçı oluyoruz ki?

Maliyetler bir hayirsever tarafından mı karşılanıyor ?

Bak İbrahim, tarlaya giderken aldığın bir çift eldiven bile maliyettir.

sebazios link=topic=85946.msg1028431#msg1028431 date=1445497471' Alıntı:
Sag ol İbrahim.

Bu para bizden çıkıyor mu? Çıkıyor.

Çiftçilik yapmasak bu harcamalar yapılacak mi? Yani memur olsak, traktor alip sanziman yagi degistirmemiz gerekecek mi? Tabili Hayır.

Bu paralar neyle ödeniyor? Sadece urettip sattığımız ürünlerle.

Simdiii.

Buğdayın parasını hesaplarken iyi de, masrafları düşerken neden fırsatçı oluyoruz ki?

Maliyetler bir hayirsever tarafından mı karşılanıyor ?

Bak İbrahim, tarlaya giderken aldığın bir çift eldiven bile maliyettir.

ben mach4 e hayır diyemem tabi :D de sen bana mı kızdın yılmaz abi ben anlamadım gerçekten

birde son zamanların popüler yorum ve caps şeklinden esinlenerek şöyle diyelim hayaller mach4 hayatlar 240 :D

o zaman bizim komşunun dediği doğru hesaplarsan sirkeyi sarımsağı yiyemezsin paçayı bu hesaplara göre samanı al çık tarladan(hesaplar tabiki doğrudur sözüm yok) biz hesaplarken kendi iş gücümüzü falan yazmadık tarlaya git gel yol masraflarını bunları yazmadık bunları esgeçtik

FatihEFE link=topic=85946.msg1028437#msg1028437 date=1445501267' Alıntı:
ben mach4 e hayır diyemem tabi :D de sen bana mı kızdın yılmaz abi ben anlamadım gerçekten

birde son zamanların popüler yorum ve caps şeklinden esinlenerek şöyle diyelim hayaller mach4 hayatlar 240 :D

Yok Fatih ' im. Bu düzene ofkeliyim ben. Senlik bir sey yok :)