Bu sene buğdaylarda görülen yatma sorunu aslında temelde sizin de bahsettiğiniz gibi mevsim sıcaklıklarının ortalamanın üzerinde seyretmesi. Kışlık buğdayın kış mevsiminde belirli bir süre dormant(uyku) dönem geçirmesi gerekiyor.Bu uyku döneminden uyanım da ancak belirli bir sıcaklık toplamı sonucunda gerçekleşiyor.
Yani erken yapılan gübrelemelerle bunun bir ilgisi yok. Kış mevsimi ılıman geçince buğday bu gereken sıcaklık toplamına normal bir kış mevsimine göre daha erken ulaştı ve sap kalınlığı yapamadan kaleme kalktı. Yağışın etkisiyle yaprak ağırlığı artınca, cılız kalan sap bunu taşıyamadı. Bu yatmalar bütün trakyada gözükmekle beraber özellikle tarlaların kenarlarında mevcut. yani genel olarak daha fazla tohumun geldiği taraflarda. Unutmamalıyız ki sık ekim her zaman kesemize zarar verir.
Paylaşımı yapan üretici firmamızın oris isimli yaprak gübresinden alıp kullanmıştı. Ancak bu paylaşımlar orisin kullanıldığı taraflardan mı ondan emin değilim. Söz konusu burada reklam değil. yanlış anlaşılmak istemem. Ancak oris kullanılan taraflardan bir paylaşım yapılmışsa,üreticinin kendisine söylediğim gibi kardeşlerin sap kalınlığına dikkat çekerim