Buğday Ekimi

Mibzerle ekimde, buğday tohumu ve gubreyi birlikte toprağa vermekmi, yoksa ekime hazırlık sırasında gubrenin toprağa verilip sonra mibzerle sadece buğday ekimi mi daha iyi olur?

Simdiye kadar mibzerle buğday ekerken tohumu ve gubreyi beraber veriyordum. Verim açısından hangi yöntem daha iyi olur?

Mibzerle ekimde, buğday tohumu ve gubreyi birlikte toprağa vermekmi, yoksa ekime hazırlık sırasında gubrenin toprağa verilip sonra mibzerle sadece buğday ekimi mi daha iyi olur?

Simdiye kadar mibzerle buğday ekerken tohumu ve gubreyi beraber veriyordum. Verim açısından hangi yöntem daha iyi olur?
Biz yillardir tohum ve gubreyi birlikte topraga veriyoruz mibzer ile bende merak ettim gubreyi sacip daha sonra ekimi yapan arkadaslarin goruslerini merak ediyorum

Biz de yıllardır buğday ekimi için taban gübresi olan 20 20 yi hep mibzer ile tohumu eklerken, mibzerin gübre haznesine doldurup veriyoruz, hiç bile pişman değilim. Bence bu daha doğru, tohumun yanına düşüyor gübre.

Civarda buğday ekiminde taban gübresi ekim esnasında mibzer ile değil de ekimden önce tohum yatağı hazırlığının hemen önüne gübre serpme makinası ile saçan da var. Bu da onlara mantıklı geliyor. Böyle yapanların çoğunun görüşü ekim esnasında sadece tohum ile ilgilenmek, bazısı büyük çiftçi, ekerken hem gübre hem tohum taşıma zor oluyor, mibzerin de yarısını değil tamamını tohum ile dolduruyor, oradan da tasarruf ediyor.

Bence pek bir farkı yok fırfır ile buğday ekenler var daha hem gübre hem buğdayı, mibzerlede ekmede verim açısından aynı ama kolaylık için gubreyi ekmeden önce atıp mibzerle buğday ekilebilir direk

Gübre ve tohum mibzerle beraber verilince, toprak nemi yeterli değilse yada cimlenme sırasında yeterli yağış olmazsa gübre tohumun nemini alıyor. Bu yüzden tohum cimlenemiyor diyenler var. Bunu öğrenmek için sordum.
Mibzerle vermekten kastınız gübrenin tohumla aynı noktaya düşmesi değilde tohumun 4-5 cm altına düşmesi ise doğru yoldasınız demek.Özellikle fosforun toprakta hareketi çok yavaş olduğu için tohumun altına düşmesi lazım.Firfirla attığınız zaman fosforun önemli bir kısmından yararlanamazsınız.