Sap için 4-6 kg azot kullanir. Çeşidin boyuna göre. Sonrası Her 100 kg tane için 2kg azot yeterli olur.
Ben de 15kg azot ile 930kg verim aldığımı hatırlıyorum. Tek başına bir kriter değildir. Minimum yasasını Bir araştır.
Mikro element eksiği yaşamayan ve sapa kalkarken bir miktar magnezyum verilen bitki günlük 100gram azot tüketip enzimleyebilirken, Mikro element eksiği çeken ve fotosentez kapasitesi düşük olan bir bitki günde 50-70 gram azot tüketebilir.
Stres koşullarını minimuma indirip, Bitkiyi de strese karşı dayanikli hale getirirsen ve fotosentez kapasitesini olabildigince yüksektebilirsen attığın azotu son damlasına kadar kullanir. Aksi halde 20kg azot versen de kullanamadiktan sindiremedikten sonra anlamı yok.
Literatüru tara. 1000kg tane verimi 9kg saf fosfor 18 kg saf azot tüketir. Tartışmaya açık bir konu değil. Aldığın verimleri sadece attığın azota göre kıyaslamak yanıltır.
Ben komsularima göre 4-5kg daha az azot veriyorum. Dekar maliyetim daha düşük olmasına rağmen 100-200kg fazla verim alabiliyorum. Ancak harmana kadar o tarlaya En az 8-10 kez giriyorum. Zaten bunu yapan herkes bu fazla verimleri alabiliyor. Köyde toplasan %15-20yi geçmez.