Bu yıl yağışlar bazı bölgelerde çiftçinin yüzünü güldürdü, bazı bölgelerde üzdü

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), bu yıl yağışların bazı bölgelerde çiftçinin yüzünü güldürürken, bazı bölgelerde ise üzdüğünü belirtti.

Birlikten yapılan yazılı açıklamada, Türkiye ' de Ekim 2010 ve Mayıs 2011 tarihleri arasında kümülatif yağışların genel olarak normalinden fazla, geçen yıl yağışından ise az olduğuna işaret edilirken, kümülatif yağışlarda normale göre yüzde 10,5 artış, geçen yıla göre ise yüzde 5,2 düşüş gözlendiği kaydedildi.

Bu yılın Mayıs ayı yağışlarının ise normale göre yüzde 39,5, geçen yıla göre de yüzde 72,2 oranında arttığı ifade edilen açıklamada, ' ' Mayıs ayı yağışları normale göre Marmara Bölgesinde azalma gösterirken, diğer bölgelerde artış göstermiştir. Mayıs ayında normallere göre en fazla artış Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde gerçekleşmiştir ' ' denildi. Açıklamada şunlar kaydedildi:

' ' Ekim 2010-Mayıs 2011 ayları arasında gerçekleşen yağışlar tarımsal üretim yönü ile değerlendirildiğinde Mayıs ayıda gerçekleşen yağışlar bazı illerde doluya dönüşerek ürünlerine zarar verse de genel olarak ekimi ve dikimi yapılan ürünlerin gelişme durumlarına yağışların olumlu etkisi olmuştur.

Mart ayına kadar yeterli yağışı alamayan Güneydoğu Anadolu Bölgesi çiftçileri, nisan ve mayıs aylarında gerçekleşen yağışlarla rahat nefes alabilmişlerdir. Mayıs ayı itibariyle Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile Akdeniz Bölgesinde hububat hasadına başlanmış olup, yağışların da olumlu etkisiyle verimde artış görülmektedir.

Yağışların devam ediyor olması özellikle Akdeniz Bölgesinde yeni ürün ekilişlerini olumsuz etkilemekte, İç Anadolu Bölgesinde buğday, arpa gibi ürünlerde ise hastalık riskini artırmakta, yabancı ot gelişimini hızlandırmaktadır. Çiftçilerimizin ürünlerini takip ederek pas hastalığına ve yabancı ot artışına karşı dikkatli olmaları zamanında ilaçlama yapmaları gerekmektedir. ' '

Akdeniz bölgesinde ise 2 Nisan 2011 tarihinde Antalya Aksu bölgesinde gerçekleşen aşırı yağış ve dolunun 916 çiftçinin toplam 7.722 dekar alanında ürünlerine zarar verdiği belirtilen açıklamada, çiftçilerin 49 milyon lira zarara uğradığının tahmin edildiği bildirildi.

Doğu Anadolu Bölgesinin bazı illerinin bazı yörelerinde nisan ayında yaşanan don riskinin de meyvelerde zarara neden olduğuna işaret edilen açıklamada, ancak, yaşanan don olaylarının ülke genelinde ürün rekoltelerini ciddi etkileyecek boyutta olmadığı belirtildi.

Mayıs ayında yaşanan dolu riskinin bazı illerin ilçelerinde tarımsal üretimi olumsuz etkilediği ifade edilen açıklamada, Ceyhan, Siverek, Hakkari, Adıyaman Merkez, Kastamonu Merkez ve Araban ilçelerinde yaşanan dolu afetinin ürünlere zarar verdiği kaydedildi.

TZOB ' dan yapılan açıklamada, hasat dönemine yakın tarihte oluşan dolu, sel afeti buğday ve arpalarda, meyvelerde verim ve kalite kayıplarına neden olduğu, bu yıl yağışların bazı bölgelerde çiftçinin yüzünü güldürürken, bazı bölgelerde ise üzdüğüne dikkat çekildi
 

Benzer Konular