Bu hesap tutarmı ?

Yeme degil otlatmaya dayali yapilmadikca kazanmaz gibi gorunuyor. Iyi yapay mera, uzun surecek besi suresine gore cok cok dusuk faizle finansman lazim. Organize buyuk isletmeler ancak yapar.
Bu önceden oluyordu şimdi nasıl olur bilmiyorum abi 4 ay otlatsan bayagı canlansa 5 ayda içeride baksan aceba nasıl olur bilmek lazım çok farklı sorular var tabiki

Suni mera olursa, rye-grass yapilirsa ve karisik mera otu tohumu yapilirsa bolgesine gore daha fazla otlatmak mumkun. Yenmeyen otu bicip balyalayarak kullanilabiliyor. Conan sorunsa fotogralardakj sistem olur.

Sifi otlatma denen ( zero grazing ) otu bicip taze olarak hayvana veren sistem bu, artani balyaliyorlar.

Resimler ve ekler

• images.jpeg
    images.jpeg
    11.3 KB · Görüntüleme: 11
Hocam çok doğru yorum yapmışın silaj konusunda daha güzel demişin 8 yada 10 tonları ekenlere sorunca çok zor diyor, sahada herkes 5 ton civarı alıyor.
Birinci üründen 3 ton/dk alan yerlerde çıkabilir.
Toprak hazırlığı iyi yapılmışsa ortalama senede bayır arazide ilk ürün 4 ton/dk , tavuk + hayvan gübresi çekilmiş tarlada ve 40 cm toprak işleme yapılmışsa 6 ton/dk aldığımız tarlalarda olabiliyor, Ağustos ve kasım ayı , çift sürüm , Şubat ayında kaz ayağı , Nisan'da tiller , Hıdırellez'de tırmık ve ekim.
İklim kurağa giderse , 4 ton/dk silaj biçilir, kendini amorti eder , yağışa giderse +2 ton/dekar avantaja geçebilir.
Toprak'ta organik madde olmayıp , kayransa, kış mahsülü, arpa,yulaf başka şey pek ekilmez.
Sütleme şeker mısır yerinden de boş silaj temin edebiliyoruz, saman niyetine hayvanlara verilir, yem takviyesi gerekir.
Toprak işleme de epey maliyetli bir kalem olur.

Niye mi yapar müslüman bi ülkedeyiz faiz haram kılınmış derseki vatandaş benim inancım zayıf o onun kararı
Evet 200 krş a slaj yok ben üretim maliyetini söylemiştim kendimiz üretelim her zaman kazanalım gün gelir et para eder vurgunu vurursun slajdan gelen para bi yana besiden gelen para diğer cebine koyar güle oynaya gezersin
vatandaşın inancı sağlam, zayıf ona sen karar veremezsin . Soru sormuşun olur mu diye ,bence olmaz bu fiyatlarla .Sen faiz haram almıyorum diyorsan eyvallah ama vermemende gerek o zaman .Bağladığın hayvanları 45 e kestirirsin inşallah ama insanlar 90 tl ye 1 kg kıyma alırsa o seçim son seçim olur.

bir yaşlı sığırlar, 300 (angus)-325 (limozin)-350 (şarole, simental) kg besiye alındığında,
besi yemi kullanmadan,
sadece çiftlik yemleri ile,

m.silajı
saman
yonca
arpa

ya da

yaş pancarposası
saman
yonca
arpa

yada

saman
yonca
arpa

ya da

arpaotu
yonca
arpa

kullanarak, 1.36 kg (40 kg/ay)-1.45 kg (43 kg/ay)-1.6 kg (47 kg/ay) günlük ağırlık artışları elde edilir mi?
bu durumda, ne kadar arpa kullanmalı?
hayvan ağırlığının, %1.3, %1.4, %1.5 %1.6 ?

yoksa, rasyonda, atk, ptk, arpa posası gibi protein bakımından zengin yemlerden birini kullanmak gerekir mi?

Son düzenleme:
Birinci üründen 3 ton/dk alan yerlerde çıkabilir.
Toprak hazırlığı iyi yapılmışsa ortalama senede bayır arazide ilk ürün 4 ton/dk , tavuk + hayvan gübresi çekilmiş tarlada ve 40 cm toprak işleme yapılmışsa 6 ton/dk aldığımız tarlalarda olabiliyor, Ağustos ve kasım ayı , çift sürüm , Şubat ayında kaz ayağı , Nisan'da tiller , Hıdırellez'de tırmık ve ekim.
İklim kurağa giderse , 4 ton/dk silaj biçilir, kendini amorti eder , yağışa giderse +2 ton/dekar avantaja geçebilir.
Toprak'ta organik madde olmayıp , kayransa, kış mahsülü, arpa,yulaf başka şey pek ekilmez.
Sütleme şeker mısır yerinden de boş silaj temin edebiliyoruz, saman niyetine hayvanlara verilir, yem takviyesi gerekir.
Toprak işleme de epey maliyetli bir kalem olur.
4 ton dan bahsediyonuz bilmiyorum artık eğer o şekilde bi verim alırsak damlama döşemeye gerek yoktur diyorum fiskiye tak sula maliyet düşsün tabi su çoksa kalem kalem maliyeti yazarmısınız daha aydınlatıcı olur

• Beğen
Tepkiler: The_Hoca
Ek olarak mısır slajına maliyet 300 tl ton diyelim tarla çartı curtu kendimizden olsun hayvanlarımıza 500 tl ton olarak yedirelim 200 tl ton kar etmiş oluyoruz oda 5500 kg de 1100 tl eder buraya kadar tamam
Sorun şu ki mısır slajı hazmı zor olduğu için ete dönüşümüde zor olurmuş buda randıman düşüklüğüne sebep olurmuş
%55 randıman diyelim biz
Yoğun kesif yem besisinde de %60 olsun 600 kg lık bi hayvanda %5 randıman farkı 30 kg ete vesile olur bugünün şartlarında 30 kg karkas 40 tlden 1200 tl eder yanlışmıyım

Ülkemizin su kaynakları kısıtlı bu birinci etken bir diğeri ise bir tohumdan maximum verimi en çok mısır slajından sağlanır 9-10 ton slaj 2.5 ton arpaya bedeldir mısır slajı üretelim ülkemiz kazansın küçük işletmeler ayakta kalsın yer altı sularımız boş yere harcanmasın o sebepten ötürü yonca ya hayır diyoruz
Ustam sen mısırı sulamadan yetiştiriyorsun sanırım. Yoncanın suyunda ne var mısırın yanında..

4 ton dan bahsediyorsunuz bilmiyorum artık eğer o şekilde bi verim alırsak damlama döşemeye gerek yoktur diyorum fıskiye tak sula maliyet düşsün tabi su çoksa kalem kalem maliyeti yazar mısınız daha aydınlatıcı olur
Bir torba silaj mısır, 500 TL,
Taban gübresi 3300 TL/ton,
Üre gübresi 3900 TL/ton,
Sulanmayan alandan 600-1000 kg dane mısır alınır.
Sulu alandan 1000-1900 kg arası dane mısır verimi olabilir.
Susuz arazide 50 kg taban+ 30 kg üre gübresi kullanılır, bir torba mısır 8 dekar(1000 m^2) tarla eker.
Sulu arazide 80 kg taban+50 kg üre gübresi kullanılır, bir torba mısır 6 dekar tarla eker.
Hesap uzmanı olmadığım için bir şey diyemeyiz.
İlk bozma sürümde 2-3 lt/dk , ikileme sürümde 2 lt/dk, kaz ayağı 2 lt/dk, tiller 2 lt/dk, tırmık tek kat 1 lt/dk*2,3 çekilebilir, ekim+ ilaçlama 1 lt/dk, tekli silaj makinesiyle hasat+ nakliye 10-12 lt/dk, sulama yakıtı, konumlara göre değişken ,
Kumsal yerde haftada bir 3-4 saat/dekar sulama. 5-7 kez.
Tarla kirası da var.
Traktöre, 10 000 TL taksit ödüyoruz, senede 300 saat yapsa saati 30 TL.
Marabanın, tarım sigortasını hesaba katalım, lütfen.
Affedilecek insan konumunda olmak istemiyoruz.

• Beğen
Tepkiler: 06yolgezen
Ot bicme makinasi ve yanina bagli yemleme romorku. Bu resimdeki yabanci. Bicim making nasi varsa gerisi kolay, eski romorkun uzerine yem bolumu yapilmis. Romorku goturup birakiyorsun basina gelip yiyorlar, uzerine naylon ceksen yagmurda islanmaz.

• Beğen
Tepkiler: Yunus sarı
Fimaks, Celikel ve Tinaz markalarda var. Ot silaj makinasi adiyla var. Sormak lazim otu fazla parcalamasin en fazla ikiye bolsun diye bicaklari azaltmak mumkunmu diye. Hem taze ot bicilir, hem de fazlasi silaj yapilabilir. Yine de sormak lazim.
Romork sorun degil eski romork ustune sanayide yaparlar fotograf goster yeter.

Resimler ve ekler

• Screenshot_20210908-185217.png
    Screenshot_20210908-185217.png
    247.8 KB · Görüntüleme: 5
  • Screenshot_20210908-184618.png
    Screenshot_20210908-184618.png
    276.6 KB · Görüntüleme: 4

Fimaks, Celikel ve Tinaz markalarda var. Ot silaj makinasi adiyla var. Sormak lazim otu fazla parcalamasin en fazla ikiye bolsun diye bicaklari azaltmak mumkunmu diye. Hem taze ot bicilir, hem de fazlasi silaj yapilabilir. Yine de sormak lazim.
Romork sorun degil eski romork ustune sanayide yaparlar fotograf goster yeter.
Bunlar bildiğimiz makinalar. Ben, aile tipi işletmeler için tasarlanmış basit makinalar için sordum daha çok. Rusların falan güzel tasarlanmış cihazları var böyle. İlginize tşk.

Bunlar bildiğimiz makinalar. Ben, aile tipi işletmeler için tasarlanmış basit makinalar için sordum daha çok. Rusların falan güzel tasarlanmış cihazları var böyle. İlginize tşk.
Bulursun ama bicmek bir is yuklemek ayri is. Ot bicme alsan 11.000 yaziyor , bu sefer arkadan gidip elle yuklemek lazim. Belki bicer baglar kullansan diyorum bu sefer hem yukleyeceksin hem baglari cozup vereceksin...