Bitkisel üretim tahminleri açıklandı

Bitkisel üretim tahminleri açıklandı

28 Aralık 2020 Pazartesi, 09:53Güncelleme: 28 Aralık 2020 Pazartesi, 23:51
TARIM

Bitkisel üretim tahminleri açıklandı​

TÜİK tarafından yılın ikinci bitkisel üretim tahminleri açıklandı​


Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) bu yıla ilişkin "Bitkisel Üretim 2. Tahmini" veri ışığında bitkisel üretimde geçen yıla göre artış gerçekleşti.

Üretim miktarları, 2020 yılında bir önceki yıla göre tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde yüzde 8,7 olurken, sebzelerde yüzde 0,3 artış oldu. Meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde yüzde 5,8 oranında yükseliş yaşandı. Üretim miktarları 2020 yılında yaklaşık olarak tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde 69,3 milyon ton, sebzelerde 31,2 milyon ton, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde 23,6 milyon ton olarak gerçekleşti.

TÜİK'in yayınladığı verilere göre bitkisel üretim tahminlerine ilişkin detaylar şöyle:



Tahıl üretimi 2020 yılında bir önceki yıla göre arttı

Tahıl ürünleri üretim miktarları 2020 yılında bir önceki yıla göre 8,1 oranında artarak yaklaşık 37,2 milyon ton olarak gerçekleşti.

Bir önceki yıla göre buğday üretimi yüzde 7,9 artarak 20,5 milyon ton, arpa üretimi yüzde 9,2 artarak 8,3 milyon ton, dane mısır üretimi yüzde 8,3 artarak 6,5 milyon ton ve yulaf üretimi yüzde 18,7 artarak yaklaşık 314,5 bin ton oldu.

Çeltik üretimi yüzde 2 azalarak 1 milyon tondan 980 bin tona gerilerken, çavdar üretimi de yüzde 4,6 düşerek 310 bin tondan 295 bin 6821 tone geriledi.

Baklagillerin önemli ürünlerinden yemeklik bakla yüzde 8,8 azalarak yaklaşık 5 bin ton, kırmızı mercimek yüzde 5,9 artarak yaklaşık 328,4 bin ton oldu.

Yeşil mercimek yüzde 2,8 azalarak 42 bin 397 ton olurken, bezelye yüzde 29,9 azalarak bin 538 tona düştü. Yumru bitkilerden patates ise yüzde 4,4 artarak 5,2 milyon ton olarak gerçekleşti.

Yağlı tohumlarda üretim azaldı

Yağlı tohumların toplam üretiminde yüzde 1,7 azalma yaşanarak 2 milyon 620 bi 486 tonluk üretim kayıtlara geçti.

Yağlı tohumlardan ayçiçeği üretimi yüzde 1,6 azalarak yaklaşık 2,1 milyon ton oldu. Kanola üretimi ise yüzde 32,5 gerileyerek 121 bin 542 ton oldu.

Tütün üretimi yüzde 12,2 artarak 76,5 bin ton, şeker pancarı üretimi ise yüzde 16,3 artarak 21 milyon ton olarak gerçekleşti.

Kütlü pamuk üretimi ise yüzde 19,4 azalarak 1 milyon 773 bin 659 tona geriledi.



Sebze üretimi 2020 yılında bir önceki yıla göre arttı

Sebze ürünleri üretim miktarı 2020 yılında bir önceki yıla göre yüzde 0,3 artarak yaklaşık 31,2 milyon ton oldu.

Sebze ürünleri alt gruplarında üretim miktarları incelendiğinde, yumru ve kök sebzelerde üretim yüzde 0,7 yükselirken, başka yerde sınıflandırılmamış diğer sebzelerde ise yüzde 3,4 artış kaydedildi.

Sebzeler grubunun önemli ürünlerinden domateste yüzde 2,8, kuru soğanda yüzde 3,6, salçalık kapya biberde yüzde 4,6 artış, karpuzda yüzde 9,8, kavunda yüzde 2,9, hıyarda yüzde 1,6 azalış oldu. Sivri biberde üretim yüzde 7 gerileyerek 839 bin tona düştü. Taze fasulye üretimi yüzde 8,2 azalarak 547 bin 349 tona geriledi.

Meyve üretimi 2020 yılında bir önceki yıla göre arttı

Meyve, içecek ve baharat bitkileri üretim miktarı 2020 yılında bir önceki yıla göre yüzde 5,8 artarak yaklaşık 23,6 milyon ton olarak gerçekleşti.

Meyveler içinde önemli ürünlerin üretim miktarlarına bakıldığında, bir önceki yıla göre elma yüzde 18,8, şeftali yüzde 7,4, kiraz yüzde 9,1, çilek yüzde 12,3, nar ise yüzde 7,3 arttı.



Turunçgil meyvelerinden portakal üretimi yüzde 21,5 azalarak 1 milyon 334 bin tona gerilerken, mandalina yüzde 13,3, sert kabuklu meyvelerden antep fıstığı ise yüzde 248,7 oranında arttı.

İncirde yüzde 3,2, muzda ise yüzde 32,8 oranında artış oldu.

Fındık üretimi ise yüzde 14,3 azalarak 665 bin tone geriledi. Zeytin üretimi ise yüzde 13,7 düşerek 1 milyon 316 bin 626 tona gerledi.

Süs bitkileri üretimi 2020 yılında bir önceki yıla göre azaldı

Süs bitkileri üretim miktarı pandeminin de etkisiyle 2020 yılında bir önceki yıla göre yüzde 3,5 azaldı.

Süs bitkileri üretimi içindeki paylar incelendiğinde kesme çiçekler yüzde 60,9, diğer süs bitkileri yüzde 39,1'lik bir paya sahip.

Dış mekan süs bitkileri üretimi bir önceki yıla göre yüzde 3,6 oranında artarken, kesme çiçek üretimi yüzde 7,7, iç mekan süs bitkileri üretimi yüzde 6,2 azaldı.

İrfan Donat - Bloomberg HT Tarım Editörü
 
  • Beğen
Tepkiler: ziyaretci97

Benzer Konular