Mesut Bey merhaba. İstanbul'da yaşıyoruz yeğenimle birlikte besicilik işine girmeyi düşünüyoruz. Bizim düşüncemiz küçükbaş üzerine ve sizin gibi hayvancılıktan hiç anlamıyoruz. Büyükbaş işi bize göre daha zahmetliymiş gibi geliyor. Yaklaşık 6 aydır araştırıyoruz. Biz yeme ulaşım açısından Trakya bölgesini tercih ettik. Size projemizden bahsedeyim belki küçükbaş düşünürsünüz.
Trakya'dan arazi bakmaktayız. En az 100 dönüm en fazla 200 dönüm (bütçemiz buna yetiyor). Ruhsatlı çiftlik olacağı için arazinin ana yola veya kadastro yoluna sahip olması gerekli elektrik su problemi olmayacak. Arazi fiyatları dönümü 3000TL - 4000TL arasında değişiyor.
Araziyi büyük istememizin sebebi kendi yemimizi üretmek istememiz. Sadece Ahır olarak 4000m2 yer düşünüyoruz. Bu yapıyı çelik konstrüksiyon olarak inşa edeceğiz. Ahır tabanı ahşap ızgara sistem olacak. Hayvanlar kapalı besi olacak.
Öncelikle sondaj vurduracağız arazinin tamamına yonca ekimi yapacağız. Satın alacağımız arazi bölgesinde bakıma bağlı olarak yılda 2000kg dönümünde kuru balya alındığını öğrendik. Ekimden sonraki ilk yıl hariç 100dönüm araziden 200ton kuru balya çıkacağını hesap ediyoruz. Bunun yanında alternatif yem olarak öğütülmüş ayçiçek kabuğu Trakya'da 250-350TL ton fiyatına temin edilebilmekte ve bu yem maddesi samandan çok daha kaliteli %7 protein ve %3 yağ oranına sahip. Bunun yanında Trakya'nın tarım ambarı olduğunu göz önünde bulundurarak bölgedeki un ve yağ fabrikalarından uygun fiyatlarla kanola kabuğu, ayçiçek kabuğu, mısır küspesi, Alpullu'dan pancar küspesi, melas, buğday kepeği gibi ürünleri temin edip kimisini işlem yapmadan kimisini ise pellet makinası ile pellet formuna getirip değerlendirmeyi düşünmekteyiz. Hayvan yetiştiriciliğinde giderlerin büyük kısmı olan beslenmeyi bu şekilde elimizden geldiğince minimuma düşüreceğimizi düşünüyoruz.
Hayvan cinsi olarak ise Ebru Hoca'nın geliştirdiği Anarom cinsini yetiştireceğiz. İlk etapta 200 damızlık koyun ile başlayıp 2 yılda 3 kuzulatma yaptırarak 2 yıl içerisinde 600 damızlık koyuna geçip sonrasında ise Suffolk ırkı koçlar ile besi kuzusu yetiştireceğiz. Koyunlar 5 ayda doğum yapıyor ve Anarom ırkı koyunlar her doğumda ikiz kuzu vermekte ( Hatta bazı işletmelerde tek doğumda 100 koyundan 250 kuzu alındı). Anarom ile ikizliği sağlayıp Suffolk ile 4 ay bakımdan sonra 40-45kg lık kasaplık kuzular elde etmeyi düşünüyoruz. Bu bizim küçükbaş planımızdı. Bu yazıda büyükbaş yetiştiricilik yapacaksanız size sadece yem konusunda yazdıklarım yardımcı olacaktır. Diğer arkadaşların yazdıkları gibi yem ham maddesine yakın olmanız yemi ucuza temin etmeniz sizin karlı bir hayvancılık yapmanıza yol açacaktır. İyi bir veteriner ile önleyici tedbirler alarak hastalıktan ari bir işletme, iyi bir bakıcı bularak hayvan bakımını öğrenebilirsiniz. Hesap kitap yaparak bu işe girdiğinizde zarar edeceğinizi düşünmüyorum. İyi günler saygılar.
trakkulup.net