Bakan Kirişci: "Gençlere tarım ve hayvancılığı özendireceğiz"


Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği tarafından Antalya'da düzenlenen 14.Yıllık Değerlendirme ve Eğitim Toplantısına çevrimiçi katıldı.


✅ "Bugün için 18 milyon sığır varlığımızla oldukça iyi bir durumdayız. Soykütüğü ve ön soykütüğü kayıt sistemlerinde 10 milyon dişi sığırın kaydı bulunmaktadır. Bu sığır varlıkları kapsamında 123 bin üye olmak üzere toplamda 1 milyon 200 bin işletmenin kaydını takip ediyoruz" .

✅ "Bu işletme sahiplerinin yaş ortalaması 55 seviyesinde. Gençlerin bu işe sıcak bakması, tarım ve hayvancılığı özendirmek için mevcut üretim modellerini daha karlı ve sürdürebilir hale getirmek için tüm gücümüzü ortaya koyacağız".

✅ "Buzağı desteklemesinde daha önce sözü verilen üreme parametresine bağlı destekleme uygulamalarının değişikliği ile ilgili kararnamenin bir an önce yayımlanması için işlemleri hızlandırdık. Tarım ve Orman Bakanlığı olarak sığırcılıkla ilgili en önemli projelerimiz; Döl Kontrolü, Önsoykütüğü ve Soykütüğü projeleridir. Bu projeler ile damızlık nitelikli sığırların tespitini sağlayarak soy kütüğü sistemi için alt yapı oluşturmayı, ülkemizde yetiştirilen ve suni tohumlama yöntemiyle tohumlanan sığırları kayıt altına almayı, Türkiye genelinde sığır yetiştiriciliği ile ilgili istatistikleri oluşturmayı ve ülkemizin çevre koşullarına uyumlu, yüksek verimli ve uzun ömürlü sığırlar elde etmeyi hedefliyoruz"dedi.


14.Yıllık Değerlendirme ve Eğitim Toplantısı vitrin.jpeg
 
2015 te genç çifçi projesi çıktı .Başvuranların çok azına hibe çıktı hibe çıkanlarada verilen hayvanların hepsi canlı cenazeydi ondan 2 yıl sonra 300 koyun projesi çıktı oda bir etki yaratmadı hala tarımda yaş ortalaması yüksek yapılanların bir işe yaramadığını görüp hala inatla aynı şeyi yapmaya devam edip gençlerin tarıma gireceğini düşünmek hayal ürünü bence.
 
Herkes işini insan gibi yapsa doğru dürüst yapsa
Ülkemizin taşını toprağını degerlendirecek gelecek nesil hiç umut verici değil
Tarim ve hayvancılıktan herkes kurtulmaya çalışıyor ben dahil
Zaten kısa vadeli konu degil bu uzun süreli iş
Çiftçinin evladı çiftçi olmali ziraat mühendisi veteriner olmalı derdik eskiden
Kriz olunca herkesin aklına geliyor tarim hayvancilik
 
benim köyüm şehre 25 km uzaklıkta ve köyde ikamet ediyorum. ben ilk ve orta okulu köyümde okumuştum,
3 yıl önce köyüme tekrar yerleştim,eşimde bende şehirde çalışıyoruz.Genç denebilecek yaşlardayız mesaili işlerimizden arta kalan zamanlarda hayvancılıkla ve tarımla uğraşıyoruz, 7 yaşındaki kızım hersabah 8 de evden çıkıp 25 km yol tepip okula gidiyor akşam aynı yolu geri geliyor.köydeki okul yıkılmaya mahkum bırakıldı.birleştirilmiş sınıfada razıydık ama yok,birbirine yakın 3 köyden 2 minibüs dolusu çocuğa 25 km yol çektirmek mi mantıklı 3 öğretmenin o yolu gelmesi mi mantıklı?en azından 4. sınıfa kadar köyde okuyabilseydi çocuklar.köye geri dönecek olanda çocukların okulları nedeniyle gelmiyor.okul konusunda @adurak59 katılıyorum ve her ortamda köy okullarının kapatılmasını şiddetle eleştiriyorum,

evlenecek olan köyde yaşamak istemiyor.ilkel şartlarda tarımıda hayvancılığıda yapmak istemiyor.kabul edelim avrupadaki çiftçiler gibi değiliz,yem taşı-kemre taşı-süt sağ-tarla ek-hasat et ay sonu eline ne geçti hiçbişey fabrika kazandı,sütçü kazandı,tüccar kazandı,
çiftçilik gönül işi dediysek bu işle uğraşanlarıda bukadar enayi yerine koymaktan vazgeçsinler artık.çıkarsınlar takım elbiseleri kravatları madem çok kazandırıyor birazda onlar kazansın gözümüz yok.
 

Ben de @filizma gibi bir plan kuruyorum, işim uzaktan çalışma. Çanakkale ya da Balıkesir’de 10-15 dekar bir yer alayım hem normal işimş yapayım hem de boş zamanlarda hayvancılık ve ziraat ile ilgileneyim diyorum ama mazot parası yem parası vs ortada. İnsan sanki hiç bulaşmasa daha karda gibi bir durum var. Çocukların okulu vs konuları da var tabi. Gençler tarım ve hayvancılık yapsın demek kolay da bu işlerde bir asgari ücret kazanmak bile çok kolay bir iş değil bence. Ben şu an Şile’nin bir köyündeyim gençler ya kum fabrikasında çalışıyor ya da geri dönüşüm fabrikasında.
 
Ben 52 yaşındayim
Çocuklugumda mahallede herkesin evinde bahçesinde birkac inek vardı birkac ta koyun keçi belki
Evin bahçesinin bir tarafına sebze su varsa
Biraz kuru tarım geciniyordu insanlar
Kahvehaneler doluydu 5 tane kahvehane 5 ide dolu oyun kumar içkide satıyliyordu kahvehanede
Simdi iki kahvehane var kimse yok nereye gitmiş bu insanlar
O zaman araba yok traktör pek yok evde beyaz esya yok tlfn yok internet yok masraf yok
Şimdi sadece narmal bir evin o zamana göre 5 bin tl den fazla gideri var fazladan
Zaman farklı tarım hayvancılık farklı bilgi tecrübe imkan olması gerek
Bizi bile zorlamaya başladı zaman ki babadan dededen kalma imkanlarımız varken
Dedemin babamin ve benim ömür geçirdigimiz işte isletmede benim oğlum su an çiftçiligi hayvancılığı ikinci iş olarak görüyor güvenlik görevlisi olarak başka işte çalışıyor
Bende demem illa birak gel bu işi yap sonra sıkıntı olur
Yok kos koca kasabada 5 taneyi geçmez 30 yaşın alti çiftçi hayvanci adayı yok..
Birde tarlalar satılıyor öylede satılıyor böylede satılıyor bitti zaten çoğu arazi satıldı kimler alıyor bilmem
Ovada çeltik te biraz umut var büyük firmalar güzel çalışıyor iyi is çıkarıyor
Hata pek yok
Bazi büyük hayvan isleyemleride öyle
Demekki bakkallar kaybolacak marketler alacak yerini
 
Ben de @filizma gibi bir plan kuruyorum, işim uzaktan çalışma. Çanakkale ya da Balıkesir’de 10-15 dekar bir yer alayım hem normal işimş yapayım hem de boş zamanlarda hayvancılık ve ziraat ile ilgileneyim diyorum ama mazot parası yem parası vs ortada. İnsan sanki hiç bulaşmasa daha karda gibi bir durum var. Çocukların okulu vs konuları da var tabi. Gençler tarım ve hayvancılık yapsın demek kolay da bu işlerde bir asgari ücret kazanmak bile çok kolay bir iş değil bence. Ben şu an Şile’nin bir köyündeyim gençler ya kum fabrikasında çalışıyor ya da geri dönüşüm fabrikasında.
gel abi bulalım sana bi yer bize komşu ol :)
 
  • Beğen
Tepkiler: mucoti

Benzer Konular