Aysan bir marka.Aysan denilen aletin gerçek adı :
Hafif yaylı kültüvatör Bu aletin bacakları yassı.Toprağı yırtarak değil toprağı göğüsleyerek çalışıyor.Bacak boyları değişebilir ama yapısı itibariyle çok derin ve ağır toprağı işleyemez.Ot temizliği ve tohum yatağı hazırlamanın hafif yüzeyel işlemlerinde kullanılabilir. Tırmığın alternatifi olarak düşünülebilir.Ekim öncesi son hazırlıkta bu aletle derin çalışmak toprağın tavını kaçırıp ürün çıkışını bozarak felakete yol açabilir.Flamingo gibi yandan bakılınca değişik formda ayak şekilleri,merdanelisi-merdanesizi,ayak sayısı ve sırası artanı var ama prensip aynı.
Mini tiller : Ayak kesiti 20x20 mm olan , keseksiz veya hafif kesekli,gevşemiş ağır veya orta bünyeli tarlada ikilemede (pulluk sonrası ikinci işlem olarak) kullanılabilen alet.
20x20 mm kare-spiral ayaklı hafif yaylı kültüvatör (kısaca mini tiller) Bunun da ayak yapısı,pabuçları,ayak sayısı değişen,merdaneli-merdanesiz olarak çeşitleri var.
Tiller : Ayak kesiti 30x30 mm (kare) olan, hafif bünyeli topraklarda birinci işlem olarak, orta ve ağır bünyeli veya büyük kesekli topraklarda pulluk sonrası ikinci işlem olarak kullanılan(ben pulluk-çizel sonrası 3. işlem olarak kullanıyorum) alet.
30x30 kare-spiral ayaklı kültüvatör (kısaca tiller) Bunun da çeşitleri var.
Bu kadar yazı yazıp kendi tillerime pay çıkarmazsam ayıp ederim.
https://www.trakkulup.net/showthread.php/94497-gordum-aldimyeni-11li-agir-tillerim-gokturk
Okan kardeşim, eylül de yazlıktan çıkıp bir güney batı anadolu arkeolojik turu yaptım.Afrodisias'tan sonra Tavas'a geldim.Gece orda kaldım.Çok güzel ilçeniz ve ovanız, topraklarınız var. Ordayken seninde oralı olduğunu hatırladım. Belediyenize söyleyin şehir içi de olsa römorka bindirip traktörle insan taşımasınlar, traktörleri minibüs olarak değil o güzel mısır tarlalarında ve diğer tarlalarda kullansınlar