Kiril alfabesinden dolayı ilacın etken maddesini çözememiştim resimden.Bu sabah araştırma fırsatım oldu. Ticari ismi Valor 500 WG Sumitomo firmasının. Nufarm firmasında ise Chateau. Bu madde eski ve tehlikeli, PPO inhibe eden yani fotosentezi çok hızlı ve kontak bir şekilde kesen bir madde.Yurtdışında bu ilacı boş alan ve meyveliklerde yabancı otları komple yok etmek amaçlı kullanıyorlar.Yeşil kurutan ile birlikte kullandığınız vakit 4 ay ot çıkmayacağı garanti ediliyor. Zaten buğdaya zararı dokunmaması için ilacı kullandıktan sonra 4 ay geçmesi gerekiyor. Madde uygulandıktan 3 ile 5 gün içinde yabancı otları ölüme götürebiliyor. Ruhsatında var mı bilmiyorum ama küçük iken uygulandığında ''domuz pıtrağı'' nı bile kontrol edebileceğini düşünüyorum.
Yan etkilerine gelince; tabii ki kontak etkisinden dolayı derin nekrozlar oluşturmuş ayçiçeğinde.Ayrıca toprağa düşen madde yağmur yağdıkça ayçiçeği yapraklarına sıçrıyor ve alt yapraklar daha fazla nekroz yapabiliyor. Kurak yılda ise Allah kolaylık versin diyelim, madde ışık ve sıcakla beraber daha fazla nekroz yaratabiliyor ayçiçeğinde.
Sarmaşıkla mücadelede ara çapa, tırmık gibi aletler ile bu iş büyük oranda çözülüyor ise ilacı tavsiye etmem.Toprağınız kuvvetli olmalı ve o yıl yağışlı gitmeli ki bitki kendini daha kuvvetli tutabilsin ve toparlayabilsin. Eğer gelişim döneminde kurak ve sıcak gider ise çok bir verim beklemeyin.
İlacın yarattığı nekrozları durdurabilmek için yapraktan uygulamalar da Magnezyum, Demir ve Azot ağırlıklı besleme tavsiye edebilirim. Genel anlamda ayçiçeği beslemesini uygun vakitte daha çok açarız inşallah. Araziye çıkmam lazım, kolay gelsin.