Ayçiçeği ekimi daha ne kadar erkene alınabilir?

Arkadaşlar ülke genelinde iklim değişikliği yaşandığı malumunuz ortada! Trakya bölgesinde normal şartlarda nisan ayı başında ekim yapılıyordu. Bir kaç senedir normal periyotta ekilen çiçeklerde bir çok hastalıklar ortaya çıktı. Geçen sene satış temsilcisini dinleyip mart ayı ortasında ekimimi yaptım. Öncelikle çıkış konusunda mükemmel bir sonuç aldım. Bir kez dolu tehlikesi atlattım ancak onda bile çevremden daha yüksek verim aldım. Sonra çıkış erken olduğu için hastalıklara yakalanma ortalamam diğerlerine nazaran hiç olmadı. Şimdi ekim nöbetini erken yapmam geçen yıl şansamıydı yoksa bu iklimlerin değişikliği sebebiyle gerçekten erken ekim yapmak mı gerekiyor.
Edirne’nin neresinde ekim yaptığınızı, tohum çeşidinizi ve aldığınız verimi söyleyebilir misiniz? Böylece karşılaştırma şansımız olur. Bizim köyde ekimler nisan balı ve mayıs başı olacak şekilde 2 postada yapıldı. Genel gözlemimiz erkenlerde hastalık daha sık görüldü. Yağ oranı olarak erkenler verim olarak da geçler daha iyiydi. Yazlık ürün her zaman kumar. Yağ oranları da yağmurun düştüğü tarihe bağlı. Ben şahsen daha istikrarlı olduğunu düşündüğüm için nisan sonu mayıs başı ekim yapmayı daha doğru buluyorum. Ayrıca son on yılda gözlemlediğim şöyle bir durum var bizim ülkemize kış iki yılda bir geliyor. Bu da verimleri çok etkiliyor. 2019 ve 2017 yıllarında hem buğdaydan hem ayçiçeğinden çok iyi verim aldık. Ama 2018 tam bir hüsrandı. Bu yıl da kurak ve sıcak girdik kışa. Bu konuya girmemin sebebi şu; acaba kışın durumuna göre her yıl için (kış olan ve kış olmayan yıllar için) ayrı ayrı ekim nöbetleri geliştirmek sizce mantıklı ve mümkün mü?
 
Edirne’nin neresinde ekim yaptığınızı, tohum çeşidinizi ve aldığınız verimi söyleyebilir misiniz? Böylece karşılaştırma şansımız olur. Bizim köyde ekimler nisan balı ve mayıs başı olacak şekilde 2 postada yapıldı. Genel gözlemimiz erkenlerde hastalık daha sık görüldü. Yağ oranı olarak erkenler verim olarak da geçler daha iyiydi. Yazlık ürün her zaman kumar. Yağ oranları da yağmurun düştüğü tarihe bağlı. Ben şahsen daha istikrarlı olduğunu düşündüğüm için nisan sonu mayıs başı ekim yapmayı daha doğru buluyorum. Ayrıca son on yılda gözlemlediğim şöyle bir durum var bizim ülkemize kış iki yılda bir geliyor. Bu da verimleri çok etkiliyor. 2019 ve 2017 yıllarında hem buğdaydan hem ayçiçeğinden çok iyi verim aldık. Ama 2018 tam bir hüsrandı. Bu yıl da kurak ve sıcak girdik kışa. Bu konuya girmemin sebebi şu; acaba kışın durumuna göre her yıl için (kış olan ve kış olmayan yıllar için) ayrı ayrı ekim nöbetleri geliştirmek sizce mantıklı ve mümkün mü?
Bence istatistiki ve mantıklı düşünülürse emniyetli alanda kalacak şekilde erken ekmek daha iyi olacaktır. Ancak geçtiğimiz yazdaki gibi bazı çeşitlerde yaşanan sıkıntıları dikkate alarak çeşit seçmek lazım. Burada da toprak yapısı ön plana çıkıyor. Kumsal veya kepir yerlerde çeşit farkını bilmek gerekir. Biz geçen yıl 29-30 nisanda ektik.Lg5542 verim ortalamamız 290 kg oldu.Topraklar killi tınlı ve kumlu tınlı. 28 cm aralıklıydı. Ancak yağ oranı bor kullanmamıza rağmen 40 ortalamada kaldı. Kullanmayan komşularda 36 yağ geldi. Bu sene kumsal tarlaya ekicez pioneer130 veya roseta düşünüyoruz. Belki biraz daha sıklaştırabiliriz.
 
  • Beğen
Tepkiler: soner2222
BİZLER DE ÇUKUROVADA NORMALDE ŞUBAT 15 DE MISIR VE AYÇİÇEK EKİMİNE İLK ADIMLAR ATILIR.AMA MART 10 GİBİ AYÇİÇEKLERİNİ EKERDİK..FAKAT GEÇEN YIL ŞUBAT VE MARTTA DURMAYAN YAĞIŞ YUZÜNDEN İLK DEFA NİSANA SARKTI..FAKAT NİSAN VE MAYIS DA BİR DAMLA BİLE YAĞMUR DÜŞMEYİNCE MARTTA FIRSATINI BULUP EKENLERİNKİ İLK ÖNCELERİ KURAKTAN ETKİLENMEZ GİBİ GÖZÜKSE DE HAZİRAN DA YAĞAN YAĞMUR GEÇ EKENLERE BİRAZ YARADI AMA ERKENCİLER İÇİN ARTIK YAĞIŞ İÇİN ÇOK GECİKMİŞTİ.. VE AYÇİÇEKLERİNİN BOYU AYNI BUĞDAY TARLASI GİBİ ORTALAMA 1 METRE CİVARINDA KALDI...İÇERİSİNDE BUĞDAYDA GEZİYOR GİBİ GEZDİK..HER YIL ORTALAMA 300-350 ALINAN YERLERDEN 200-250 CİVARI ALINDI..YILLAR BİRBİRİNİ TUTMUYOR..AMA GECE HAVA SICAKLIĞI 8 - 10 DERECEYE CİVARINA GELİNCE BURDA EKİM İYİ OLUYOR..O DA MART 5-15 ARASINA DENK GELİYOR...BEN 22-25 CM ARALIĞINDA EKERİM.TABANA 20-,30 KG ARASI DAP VEYA 20-20 ATARIM AMA GEÇEN YIL 4*15 İLE EKTİM .MEMNUN KALDIM.BU YIL YA TABAN GÜBRESİZ EKİP DENEME YAPACAĞIM SIVI YAPRAK GÜBRELERİ İLE DESTEKLEYECEĞİM YA DA YİNE 4*15 GÜBRESİNDEN DÖNÜME 50 KG İLE İLE EKECEĞİM..HAVA ŞARTLARI NORMAL GİDERSE KURU TARIMDA 300 KG I DÜŞMÜYORUZ..BİR KAÇ SENE ÖNCE 400 Ü DE GÖRMÜŞLÜĞÜMÜZ VAR......
 
toprak sıcaklığı artmadan ekim yapılsada çıkış ayçiçekte verimli olmaz biz tekirdağda en uygun nisan ayınını 20 sinden sonra başlarız ve hıdrelleze kadar bitiririz geçen sene 28 30 nisan 5582 ektik çorak yerlerde 240 kg ortalama 40 yağ yaptı erken ekilenler bizde kurda kuşa yem olur
 
  • Beğen
Tepkiler: soner2222

Benzer Konular