Tumosan66 link=topic=78415.msg927806#msg927806 date=1413822713' Alıntı:
Hayvancilik yapanlar gelir bir iki romork alir goturur gerisi kalir bizde yakariz hic para istemedik daha kimseden o konuda gerekte yok zaten milletimizde faydalansin..
Cekirdek yerlerimiz kiraliktir ve tarlada kalan kokleri alabora(kobra) ile kirariz.. Tabi kokleri yuzeyde kalir ama saplari parcalayip birakiriz..
Valla sizin plana aklım ermiyo. Protein kaynağı olarak yağı çıkartılmış posaya dünya veriyoruz biz. Bizim eskiler zamanında elle hasat edip dövdükten sonra kalan boş kelleleri kışlık ötem olarak saklarlardı. Hele boş (bizde çalık derler) tane olacak, çok iyi yem olur. Sonuçta presten geçmiş, üstüne solvent verilip tekrar presten geçirilmiş yağdık çekirdek artığı (küspe) bile yemlik olarak değerlendiriliyorsa, işlemden geçmemiş boş tane çok daha iyi değerlendirilebilir.
Sapları tarlada bırakıyor olmanız çok iyi. Organik maddeyi arttırı.
İki de ufak tiyo.
1-) Sapları parçalamadan önce yarla yüzeyine saçılacak 5kg/da üre, hem sapların çürüme hızını artırır, hem de çürüme sonrası ortaya çıkan besin maddelerini bir sonra ekilen bitki için daha yarayışlı hale gelirir.
Not: ayrıca verilen bu 5 kg üre, daha sonra atılacak gübre taban gübresinden düşülebilir.
2-) Ayçiçek sapları toplanıp yakıldıktan sonra ortaya çıkan külde yüksek oranda (%35-40 civarı) potasyum bulunur. Bu külün toplanıp tarla yüzeyine saçılması ise bildiğiniz potasyum gübrelemesi ile aynı şeydir.
Kısaca organik madde ve ağzıyla fakir araziler için parçalamak, potasyumca fakir araziler için ise toplayıp yaktıktan sonra külü saçmak tercih edilebilir.