Atalık buğday ekimi yapan ya da düşünen var mı?


DedoAkdemir kardeş ben sivas merkezde yaşıyorum. zerun buğday konusunda yardımcı olabilirmisin?

Kardeşim kusura bakma goruma çok giremiyorum yeni gördüm mesajını keşke daha önce görseydim ben de kalmadı tohum ama bir tanıdığımın 50 kg kadar artmışdı en son sorayım ona hâla duruyorsa sana ulaştırmaya çalışcam yarın sana, duruyorsa özelden detayları gönderiririm
 
Özellikle zerun buğday ekiyorum özellikleri
Kurağa yüksek soğuğa dayanıklı
Kardeşlenme çok yüksek
Boyu uzun 120-150 cm yatmaya dayanıklı değil
Dekara 16-18 kg tohum ekilir Negatif özelliği gübreyi çok kullanımda daneye değil boya verir
Tek gübreleme yağışlı yıllarda yeterli olur veya 10kgDap 10kg üre ben öyle yapıyorum pasa ve küllenmeye dayanıklı daha yakalandığını görmedim verim dekara 150-250 kg arasında değişir sivas yöresinde bulgur un yapımında geleneksel olarak sıkça kullanılan bir buğdaydır Piyasaya üretim az çünkü pek bilinmediği için gerek 79 fiyatında alınıyor Herkes kendi ihtiyacı ve icarcılara tarla kirası yerine veriliyor ben bir de siyez ekledim
Acaba aynı cins mi bilemiyorum, 1980 yıllarında Babam "Ziron" cinsi buğday ekerdik. Sizinde belirttiğiniz gibi Burgul çok iyi olurdu. Ziron derler bizim burda kılçıksız ve kırmızı başlıklı idi. Baharında ekilir güzünde ekilir, 1800 rakımlı yerde bile yetişir. Biçerken çok tane atar, Bu nedenle çok hafif yeşil biçilirdi. Çok verimli olmasada aranılan bir cinsti. Ben memur olup kamuda çalışmaya başlayınca uzak kaldım. Yıllar sonra tekrar geldiğimde ilk sorduğum Ziron cinsi buğday oldu. Ama ne yazıkki o buğday kalmamış daha doğrusu Eski bugdaylar hiç kalmamış.
 
Acaba aynı cins mi bilemiyorum, 1980 yıllarında Babam "Ziron" cinsi buğday ekerdik. Sizinde belirttiğiniz gibi Burgul çok iyi olurdu. Ziron derler bizim burda kılçıksız ve kırmızı başlıklı idi. Baharında ekilir güzünde ekilir, 1800 rakımlı yerde bile yetişir. Biçerken çok tane atar, Bu nedenle çok hafif yeşil biçilirdi. Çok verimli olmasada aranılan bir cinsti. Ben memur olup kamuda çalışmaya başlayınca uzak kaldım. Yıllar sonra tekrar geldiğimde ilk sorduğum Ziron cinsi buğday oldu. Ama ne yazıkki o buğday kalmamış daha doğrusu Eski bugdaylar hiç kalmamış.

Evet biz de aynı soruyu soruyu soruyoruz biz hâla ekitoruz ama o eski randumanı bir türlü bulamıyoruz eski buğdaylar çok canlı ve iri idi ama çok kurqk giden yıllarda hâla zerun imdadımıza yetişir çünkü her hizmet yapılan diğer buğdaylardan iyi çıkar
 
Arkadaşlar, ben bir konuyu merak ediyorum. Siyez ve benzeri atalık buğday cinslerinden elde edilen unlar şu anda herkesin yediği buğdaydan elde edilenlere göre kat ve kat daha pahalı satılıyor. Peki bu buğdayları ekmeyi neden daha çok insan düşünmüyor?

Karakılçık buğdayı çok sert olduğu için yalnız taş değirmenlerde öğütülebiliyormuş mesela ve orakla biçilmesi gerekiyormuş. Siyezde de böyle durumlar var mı bilmiyorum. Sebebi bu mudur? Pazar bulup satamayız düşüncesi midir? Bu buğdayları doğuda ya da İzmir�de Seferihisar�da yetiştirenler olduğuna göre neden Konya ovasında yapılamıyor mesela? Mesela Adana�da bir hanımefendi bu işi gerçekleştirmiş. Kazancından da memnun. İşçiliği ne kadar fazla olsa da, dekar başına verimi ne kadar düşük de olsa satışından elde edilecek kâr bunları kopmanse etmez mi?

Ben istiyorum iç Anadolu�da da bu buğdaylar yetişsin ve nesli tükenmesin. Daha sağlıklı beslenelim. Arz ve talep dengesi oluşsun ve ucuzlasın. Sizin düşünceleriniz nedir?
ıza buģdayi ektim gecen yil. hayvan yemi olarak geciyor. bu bugday hakkinda bilgisi olan varmi. 20180601_153419.jpg
 
Ata toğumu ekenler bu sayfaya yazsın kaynaşıp tanışalım.
ben bu yıl 8 aralık 2018de ,
siyez ve karakılçık ektim 2 şer dölm, yakında resim atacağım.
buyaz kavlıca ve sarı buğday birde zerum taemin etnek istiyorum inşallah
tüm çifçi arkadaşlara selam bol berekat dilerim.
 
  • Beğen
Tepkiler: qplus ve Aygün 10
Özellikle zerun buğday ekiyorum özellikleri
Kurağa yüksek soğuğa dayanıklı
Kardeşlenme çok yüksek
Boyu uzun 120-150 cm yatmaya dayanıklı değil
Dekara 16-18 kg tohum ekilir Negatif özelliği gübreyi çok kullanımda daneye değil boya verir
Tek gübreleme yağışlı yıllarda yeterli olur veya 10kgDap 10kg üre ben öyle yapıyorum pasa ve küllenmeye dayanıklı daha yakalandığını görmedim verim dekara 150-250 kg arasında değişir sivas yöresinde bulgur un yapımında geleneksel olarak sıkça kullanılan bir buğdaydır Piyasaya üretim az çünkü pek bilinmediği için gerek 79 fiyatında alınıyor Herkes kendi ihtiyacı ve icarcılara tarla kirası yerine veriliyor ben bir de siyez ekledim
 

Benzer Konular