Atalık buğday ekimi yapan ya da düşünen var mı?


Arkadaşlar, ben bir konuyu merak ediyorum. Siyez ve benzeri atalık buğday cinslerinden elde edilen unlar şu anda herkesin yediği buğdaydan elde edilenlere göre kat ve kat daha pahalı satılıyor. Peki bu buğdayları ekmeyi neden daha çok insan düşünmüyor?

Karakılçık buğdayı çok sert olduğu için yalnız taş değirmenlerde öğütülebiliyormuş mesela ve orakla biçilmesi gerekiyormuş. Siyezde de böyle durumlar var mı bilmiyorum. Sebebi bu mudur? Pazar bulup satamayız düşüncesi midir? Bu buğdayları doğuda ya da İzmir’de Seferihisar’da yetiştirenler olduğuna göre neden Konya ovasında yapılamıyor mesela? Mesela Adana’da bir hanımefendi bu işi gerçekleştirmiş. Kazancından da memnun. İşçiliği ne kadar fazla olsa da, dekar başına verimi ne kadar düşük de olsa satışından elde edilecek kâr bunları kopmanse etmez mi?

Ben istiyorum iç Anadolu’da da bu buğdaylar yetişsin ve nesli tükenmesin. Daha sağlıklı beslenelim. Arz ve talep dengesi oluşsun ve ucuzlasın. Sizin düşünceleriniz nedir?
 
Özellikle zerun buğday ekiyorum özellikleri
Kurağa yüksek soğuğa dayanıklı
Kardeşlenme çok yüksek
Boyu uzun 120-150 cm yatmaya dayanıklı değil
Dekara 16-18 kg tohum ekilir Negatif özelliği gübreyi çok kullanımda daneye değil boya verir
Tek gübreleme yağışlı yıllarda yeterli olur veya 10kgDap 10kg üre ben öyle yapıyorum pasa ve küllenmeye dayanıklı daha yakalandığını görmedim verim dekara 150-250 kg arasında değişir sivas yöresinde bulgur un yapımında geleneksel olarak sıkça kullanılan bir buğdaydır Piyasaya üretim az çünkü pek bilinmediği için gerek 79 fiyatında alınıyor Herkes kendi ihtiyacı ve icarcılara tarla kirası yerine veriliyor ben bir de siyez ekledim
 
Özellikle zerun buğday ekiyorum özellikleri
Kurağa yüksek soğuğa dayanıklı
Kardeşlenme çok yüksek
Boyu uzun 120-150 cm yatmaya dayanıklı değil
Dekara 16-18 kg tohum ekilir Negatif özelliği gübreyi çok kullanımda daneye değil boya verir
Tek gübreleme yağışlı yıllarda yeterli olur veya 10kgDap 10kg üre ben öyle yapıyorum pasa ve küllenmeye dayanıklı daha yakalandığını görmedim verim dekara 150-250 kg arasında değişir sivas yöresinde bulgur un yapımında geleneksel olarak sıkça kullanılan bir buğdaydır Piyasaya üretim az çünkü pek bilinmediği için gerek 79 fiyatında alınıyor Herkes kendi ihtiyacı ve icarcılara tarla kirası yerine veriliyor ben bir de siyez ekledim

Ek olarak dane yapısı daneler iri beyaz ve orta çizik belirgindir
Yarı sert veya yumuşak sınıfında yer alır (emin değilim) kırmızı ve eğik başak yarım kılçıklıdır
 
Özellikle zerun buğday ekiyorum özellikleri
Kurağa yüksek soğuğa dayanıklı
Kardeşlenme çok yüksek
Boyu uzun 120-150 cm yatmaya dayanıklı değil
Dekara 16-18 kg tohum ekilir Negatif özelliği gübreyi çok kullanımda daneye değil boya verir
Tek gübreleme yağışlı yıllarda yeterli olur veya 10kgDap 10kg üre ben öyle yapıyorum pasa ve küllenmeye dayanıklı daha yakalandığını görmedim verim dekara 150-250 kg arasında değişir sivas yöresinde bulgur un yapımında geleneksel olarak sıkça kullanılan bir buğdaydır Piyasaya üretim az çünkü pek bilinmediği için gerek 79 fiyatında alınıyor Herkes kendi ihtiyacı ve icarcılara tarla kirası yerine veriliyor ben bir de siyez ekledim
Kardeşim bu buğdaydan temin etmemiz mümkünmü
 

http://www.fao.org/3/a-i5316e.pdf

Bizim burada Çukurova ya yakın yüksek bölgelerde Karakılçık Buğdayı eken çoktur. Daha yukarılarda Toros Dağı eteklerinde arkadaşın bahsettiği Zerun Buğdayı ekilir. Bizim köy civarında Hayvancılık yapan köyler sapı kuvvetli olduğu için Zerun ekmeyi bırakmadılar.
Tedarik etmek isteyene bol miktarda ayarlayabilirim.

Zerun Buğdayı da benim bildiğim kadarıyla 1960 larda yapılan ıslah çalışmaları ile değiştirildi. PDF linkinde Zerun yerli bir buğday gibi yazılmış ama ne kadar yerli bilmiyorum, emin değilim. Eskiler ile yapılan bir sohbette Zerun diye ekilen buğdayın asıl yerli buğday olmadığını söylemişlerdi. Belki daha farklı bir tür ekerken Devlet, Kayseri ya da civar bir bölgeden, verimi daha iyi diye Zerun'u da, getirmiş olabilir.
 
  • Beğen
Tepkiler: aşkar
http://www.fao.org/3/a-i5316e.pdf

Bizim burada Çukurova ya yakın yüksek bölgelerde Karakılçık Buğdayı eken çoktur. Daha yukarılarda Toros Dağı eteklerinde arkadaşın bahsettiği Zerun Buğdayı ekilir. Bizim köy civarında Hayvancılık yapan köyler sapı kuvvetli olduğu için Zerun ekmeyi bırakmadılar.
Tedarik etmek isteyene bol miktarda ayarlayabilirim.

Zerun Buğdayı da benim bildiğim kadarıyla 1960 larda yapılan ıslah çalışmaları ile değiştirildi. PDF linkinde Zerun yerli bir buğday gibi yazılmış ama ne kadar yerli bilmiyorum, emin değilim. Eskiler ile yapılan bir sohbette Zerun diye ekilen buğdayın asıl yerli buğday olmadığını söylemişlerdi. Belki daha farklı bir tür ekerken Devlet, Kayseri ya da civar bir bölgeden, verimi daha iyi diye Zerun'u da, getirmiş olabilir.

http://www.fao.org/3/a-i5316e.pdf

Bizim burada Çukurova ya yakın yüksek bölgelerde Karakılçık Buğdayı eken çoktur. Daha yukarılarda Toros Dağı eteklerinde arkadaşın bahsettiği Zerun Buğdayı ekilir. Bizim köy civarında Hayvancılık yapan köyler sapı kuvvetli olduğu için Zerun ekmeyi bırakmadılar.
Tedarik etmek isteyene bol miktarda ayarlayabilirim.

Zerun Buğdayı da benim bildiğim kadarıyla 1960 larda yapılan ıslah çalışmaları ile değiştirildi. PDF linkinde Zerun yerli bir buğday gibi yazılmış ama ne kadar yerli bilmiyorum, emin değilim. Eskiler ile yapılan bir sohbette Zerun diye ekilen buğdayın asıl yerli buğday olmadığını söylemişlerdi. Belki daha farklı bir tür ekerken Devlet, Kayseri ya da civar bir bölgeden, verimi daha iyi diye Zerun'u da, getirmiş olabilir.

Hocam iki çeşitten de almak istiyorum bi numaranızı mesaj atsanız
 
http://www.fao.org/3/a-i5316e.pdf

Bizim burada Çukurova ya yakın yüksek bölgelerde Karakılçık Buğdayı eken çoktur. Daha yukarılarda Toros Dağı eteklerinde arkadaşın bahsettiği Zerun Buğdayı ekilir. Bizim köy civarında Hayvancılık yapan köyler sapı kuvvetli olduğu için Zerun ekmeyi bırakmadılar.
Tedarik etmek isteyene bol miktarda ayarlayabilirim.

Zerun Buğdayı da benim bildiğim kadarıyla 1960 larda yapılan ıslah çalışmaları ile değiştirildi. PDF linkinde Zerun yerli bir buğday gibi yazılmış ama ne kadar yerli bilmiyorum, emin değilim. Eskiler ile yapılan bir sohbette Zerun diye ekilen buğdayın asıl yerli buğday olmadığını söylemişlerdi. Belki daha farklı bir tür ekerken Devlet, Kayseri ya da civar bir bölgeden, verimi daha iyi diye Zerun'u da, getirmiş olabilir.

Valla benim ektiğim zerun tohumu 1955 senesinde sivas hafik ilçesine devlet getirip dağıtmış biz hala hiç değiştirmeden aynı tohumu ekiyoruz ama o yıldan önce büyükler yine zerun ve topbaş ekermiş o gelen tohum belki iyileştirilmiş bir parti olabilir
 
Tabi zerun tam bir atalık buğday sayamayabilirz çünkü dane de kavuz yok ama tohumda yaşlanma olayı yok eğer öyle düşünürsek bir yıl yazlık ekeriz o buğdayı düşünün sivas 1280 rakımda dahi yazlık yatişiyor böylelikle tohum gençleşmiş oluyor
 
  • Beğen
Tepkiler: rifkiseker

Bu tür diğer buğdayları karayan gdo lu denmesi son derece yanlış bu buğdaylar seleksiyon ve melezleme yoluyla üretilmiştir gdo lu ve hibrit yohum çok farklı birşeydir kaldı ki dünya da gdo lu buğday mevcut değildir ki buna ihtiyaçta yoktur buğday kendi kendini dölleyebildiği için melezleme ve seleksiyon işlemleri çok kolaydır Örneğin sönmez 2001 Kate A1 ve bezostaja nın melezlenmesiyle oluşmuştur bu genetiği değiştirmek demek değildir
 
Konya Ereğli’de 20-25 dönüm alana Karakılçık buğdayı eksem nasıl olur sizce? Buğdayı da taş değirmen bulup öğütsem? Adana’da dönüm başına 350 kg verim alınmış. Bu arada buğday ne zaman ekiliyor?

Düzenleme: Kasım Aralık arası ekiliyormuş.
 

Benzer Konular