Size katıldığım söylenemez.Yapraktan atılan üre bitki bünyesine çok hızlı bir şekilde alınarak enerji harcanmadan proteine dönüşür.O anki eksik olan azot ihtiyacını karşılar.Yapraktan atılan mangan potasyumun bor ise kalsiyumun alınmasını sağlar.Bitki kalsiyum ve potasyumca zengin olursa hastalığa yakalanma riski büyük ölçüde azalır.Hastalık gelse bile çok etkilemez.Yapraktan atılan magnezyum klorofil içeriğini arttırmak daha fazla fotosentez haliyle daha güçlü verimli dayanıklı bitki demektir.Bunların maliyeti yok denecek kadar azdır.Sizin uygulama yapıp fayda görmemeniz buğdayda yaprak gübrelemesinin gereksiz olduğu anlamına gelmez.Fayda görüp görmediğinizi ise analiz edip istatistiki olarak incelemek gerekir.Resim bence olayı gayet güzel açıklıyor.
Ekli dosyayı görüntüle 42236
1. Yapraktan üre uygulayarak kaç kilo azotu bitkiye enjekte edebilirsinizki. Diyelim ki bir dekara 1000 gr üre uyguladınız. Bu uygulama ile bir dekara ancak 460 gr azot vermiş oluyorsunuz. Tabi bir de diğer elementleri de katarsak, bunları nasıl suda eritecegiz ve bu konsantrasyon nasil holderde karışacak, o ayrı konu.
2. Daha önceki tartışmalarda "arpa-bugday için potasyum işine hiç girmenize bile gerek yok" demiştiniz. Ama burda fikriniz değişmiş. Sebep ne olabilir? Ayrıca Türkiye toprakları potasyum ve kalsiyumca zengindir. Önemli olan onların alınımini arttırmaktır. Bunun yolu da toprağın ph'sı ve organik maddenin iyileşmesinden geçer.
3. Ben yaprak gübreleri faydasızdır ya da hiç kullanılmasın demiyorum ki. Günümüz Türkiye şartları altında maliyet ve fayda olarak birbirinden uzaktır diyorum. Çünkü bu uygulama ile ekinler çiğnenecek, yaprak gübresine para verilecek, mazot yakılacak ve en önemlisi de zaman harcanacak. Ben yaprak gübresiyle 50 kg fazla verim alırım diyen varsa, varsın bildiğini yapsın.
4. Bilindiği üzere bazı mikro elementlerin fazlalığı bitkide zehir etkisi yaratabiliyor. Kafamıza göre içerik düzenlemek doğru değildir. Biz sadece üstten azot veriyoruz ve azotun her sene noksan olduğunu biliyoruz. Ama diğer elementlerin ne seviyede olduğunu nerden bilelim. Türkiye'nin dağınık ve küçük parça arazileri ele alındığında, yaprak ve toprak analizleri de yapılacak gibi değil.
5. Bizim yapmamız gereken tek şey: tarım yaptığımız arazinin kapasitesine göre bir verim hedefi saptamak ve iklim parametreleri doğrultusunda gübreleme yapmak. Eğer biraz daha düşünürseniz bana hak vereceksiniz. Taban gübresi 125 lira, mazot 6.5 lira ve bunlara karşılık arpa hasat zamanı 1.15 lira.