Antalya'da Çiftçiler, Düden Çayı’ndaki Kirlilik Yüzünden Mahsullerini Kaybediyor

6.PNG

Antalya’da Çiftçiler Düden Çayı’ndaki Kirlilik Yüzünden Zor Durumda: Mahsuller Kuruyor, Üretim Durduruluyor

Antalya'nın Kepez ilçesine bağlı Güzeloluk Mahallesi’nde çiftçiler, seralarını sulamak için yıllardır kullandıkları Düden Çayı’nda yaşanan kirlilik nedeniyle büyük mağduriyet yaşıyor. Çayın suyunun asitli ve klorlu hale gelmesi, seralarda ekili sebzelerin kurumasına ve ürünlerin çürüyüp telef olmasına yol açtı. Güzeloluk Mahallesi Muhtarı İzzet Ak, mahalleli çiftçilerin mağduriyetini yetkililere bildirdiklerini, çaydan numuneler alınmasına rağmen hâlâ bir önlem alınmadığını belirtti.

Güzeloluk Mahallesi’nde serası olan Atalay Akbayır, “20 yıldır çiftçilik yapıyorum, ilk defa böyle bir sorunla karşılaştım. Yukarıdaki mahalledekilerle birlikte seralarımızı bu çaydan gelen suyla suluyoruz. Bu yıl su asitli akıyor; seralardaki sebzelerimiz iki kez aşılamamıza rağmen kurudu,” diyerek yaşadığı sıkıntıyı dile getirdi. Çiftçilerden Ramazan Kavaracı ise, “Çiftçi arkadaşlarımızla birlikte mahsullerimizin telef olmaması için mücadele ediyoruz. Suya güvenemediğimiz için ekim yapmayı bırakıp seramı kapattım,” dedi.

“Sondaj Kullananlarda Sorun Yok”

Mahalle Muhtarı Ak, çayın kirli sularıyla sulama yapanların büyük kayıp yaşadığını, sondaj suyu kullanan çiftçilerin ise bu sorundan etkilenmediğini belirtti. Ak, “Son iki aydır çiftçilerimiz tedirgin. Düden Çayı’ndan gelen suyun kaynağında asit ve klor bulunuyor, bazıları da yosun tutmuş durumda. Çiftçilerimiz ekonomik olarak büyük bir mağduriyet yaşıyor. Yetkililerden sorunun çözümü için destek bekliyoruz,” dedi.

Uzun yıllardır çiftçilerin geçim kaynağı olan Düden Çayı’nın kirlilik sorunu çözülmediği sürece, bölgedeki tarım faaliyetlerinin sürdürülebilirliği tehlikeye girecek. Mahalle sakinleri, atık kaynaklarının araştırılmasını ve suyun arındırılarak tekrar güvenle kullanılabilir hale getirilmesini talep ediyor. Aksi halde Antalya tarımının önemli bir parçası olan bu bölgede üretim ciddi şekilde sekteye uğrayacak.