Anıza ekim yöntemiyle çiftçiler daha kârlı
24.10.2013
Anız yangınları, rüzgar ve su erozyonu gibi pek çok nedenle toprağa verilen zararı engelleyen anıza doğrudan ekim yöntemi Ankaralı çiftçilerin yüzünü güldürdü.
Hürriyet ' in haberine göre Ankarada anıza ekim çalışmalarının 2009 yılında 158 dönüm alan üzerinde başladığını ifade eden İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhsin Temel, bu yıl sadece İl Müdürlüğünün anıza doğrudan ekim makinesiyle 2 bin 500 dönümün üzerindeki bir alanda ekim gerçekleştirildiğini kaydederek, her geçen yıl çiftçilerin bu ekim sistemini daha çok benimsediğini ve artık sadece İl Müdürlüğünün makineleriyle değil çiftçilerin makine alarak kendi makineleriyle de bu ekim yöntemine başvurduğunu söyledi. Anıza ekim yönteminin Ankarada uygulanabilir ve sürdürülebilir olduğunun yapılan çalışmalarla ortaya çıktığının altını çizen Temel, çiftçilerinde bunu gördüğünü ve bu yıl Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Projesiyle 8 adet anıza doğrudan ekim makinesi için yüzde 50 hibe desteği verdiklerini söyledi ve ekledi:
Gübreden tasarruf
Bu ekim yöntemiyle çiftçilerimiz tarlalarını hiç sürmeden direkt olarak ekimi gerçekleştiriyor. Tarlada hasat edilen üründen kalan parçalar da toprağa organik madde olarak kalıyor ve daha az gübreye ihtiyaç duyuluyor. Böylece çiftçilerimiz hem mazottan hem de gübreden tasarruf sağlıyor. Ancak bu çalışmalardan çiftçilerimizin daha iyi sonuç alabilmeleri için bu ekim yöntemine devam etmeleri gerekiyor. Böylece hasat edilen üründen kalan parçalar toprağın azot ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayacak ve gübre kullanımı da en az düzeye inecek.
24.10.2013
Anız yangınları, rüzgar ve su erozyonu gibi pek çok nedenle toprağa verilen zararı engelleyen anıza doğrudan ekim yöntemi Ankaralı çiftçilerin yüzünü güldürdü.
Hürriyet ' in haberine göre Ankarada anıza ekim çalışmalarının 2009 yılında 158 dönüm alan üzerinde başladığını ifade eden İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhsin Temel, bu yıl sadece İl Müdürlüğünün anıza doğrudan ekim makinesiyle 2 bin 500 dönümün üzerindeki bir alanda ekim gerçekleştirildiğini kaydederek, her geçen yıl çiftçilerin bu ekim sistemini daha çok benimsediğini ve artık sadece İl Müdürlüğünün makineleriyle değil çiftçilerin makine alarak kendi makineleriyle de bu ekim yöntemine başvurduğunu söyledi. Anıza ekim yönteminin Ankarada uygulanabilir ve sürdürülebilir olduğunun yapılan çalışmalarla ortaya çıktığının altını çizen Temel, çiftçilerinde bunu gördüğünü ve bu yıl Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Projesiyle 8 adet anıza doğrudan ekim makinesi için yüzde 50 hibe desteği verdiklerini söyledi ve ekledi:
Gübreden tasarruf
Bu ekim yöntemiyle çiftçilerimiz tarlalarını hiç sürmeden direkt olarak ekimi gerçekleştiriyor. Tarlada hasat edilen üründen kalan parçalar da toprağa organik madde olarak kalıyor ve daha az gübreye ihtiyaç duyuluyor. Böylece çiftçilerimiz hem mazottan hem de gübreden tasarruf sağlıyor. Ancak bu çalışmalardan çiftçilerimizin daha iyi sonuç alabilmeleri için bu ekim yöntemine devam etmeleri gerekiyor. Böylece hasat edilen üründen kalan parçalar toprağın azot ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayacak ve gübre kullanımı da en az düzeye inecek.