Anız yakma hakkında ne düşünüyorsanız?Anız yakmanın zaraları nelerdir?

Bu yil misir yapraklarini yakmamak için çaba gösterdim, 12 numara pullukla ince sürdüm. Derine inince çok topladı. Sadece bi tarlada otluydu,sürülmedi mecbur yaktim.
Ot toplama sorunundan kurtulmak için hayalim 16-18 no uzun ara, yüksek çatılı yavru bicakli pulluk sahibi olmak.
yavru bıçak yüksek şase tarif ettiğin otlu anızlarda çok iyi olur ama o yavru bıçaklar için fiyatı kimbilir nasıl pahalı tutarlar.

Bildiğim ünlü ve aydın pullukta var, profil şase ve dönerlilerde.
Fiyat farkini bilmiyorum, fakat yeni pulluk alacak olsam profil şase almak isterim.
Ciftciler Toprak uzerinde tek çöp kalmadan sürüm yapabiliyor olsa aniz da yakmaz.

Bildiğim ünlü ve aydın pullukta var, profil şase ve dönerlilerde.
Fiyat farkini bilmiyorum, fakat yeni pulluk alacak olsam profil şase almak isterim.
Ciftciler Toprak uzerinde tek çöp kalmadan sürüm yapabiliyor olsa aniz da yakmaz.
hemşerim öyle deme ya mecburiyetten yakmanın harici yakanlarda var.
bizim köyde kimsenin anız yaktığı yok sadece bir iki kişi var rahat sürüm olacak buğday anızlarını bile her yıl yakıyor.
toprağını işleyemiyorsan son çare başka ne yapacaksın.

hemşerim öyle deme ya mecburiyetten yakmanın harici yakanlarda var.
bizim köyde kimsenin anız yaktığı yok sadece bir iki kişi var rahat sürüm olacak buğday anızlarını bile her yıl yakıyor.
toprağını işleyemiyorsan son çare başka ne yapacaksın.
Millet bir yakmaya başlıyor kilometrelerce ileriye gidiyor sapın yanıklari aslında insanlarida rahatsız ediyor gündüz sıcakta pencereyi acamiyorsun ve yol güzergahını etkiliyor göz gözü görmeyen yerler oluyor, ceza.var diyorlar gene kimse dinlemiyor bizde dahil mecburiyetten yakıyoruz sadece mısır tarlasını yoksa sürülemez ve yerine mısır ekilecek tarlayı isleyemeyiz

Mısır sapları toprağın altında bırakmak için 2 yada 4 lü ,14-16 no yüksek boylu pulluklarla sürüm yapılmalı.
Sürmeden önce sapların üzerine 5 kğ/da. azotlu gübre tercihen %26 CAN gübresi yada diğer azotlu gübreler saçılacak.
Böylece tarlaya organik madde ve mineral ve fosfor,potasyum kazandırılır.
Ben hep bu yöntemi uyğuluyorum anızı yakmıyorum,daha bulabilirsen tarlaya anız getiriyorum,
bu sayede hersene aynı yerden danelik mısırda ortalama 1550kğ/da. verim alıyorum.

Resimler ve ekler

• FB_IMG_1477678032242.jpg
    FB_IMG_1477678032242.jpg
    25.3 KB · Görüntüleme: 76
  • FB_IMG_1477677746750.jpg
    FB_IMG_1477677746750.jpg
    40.6 KB · Görüntüleme: 79
Hiç bir sorun olmuyor.Ben hep böyle yapıyorum.Ustelik atilan gübrede kaybolmuyor.Tarlanin organik madde oranı yükseldiği için aksine tarla işlemesi çok iyi tavlı oluyor.Adeta humusu görüyorsunuz.

Mısır yerine mısır ekilecekse sorun olmaz ama mısır yerine buğday ekilecekse ikileme yaparken gömülen sapların hepsi üste çıkıyor ve mibzerle ekim işkenceye dönüşüyor [emoji51]

anız yakalım demiyorum bazen mecbur kalıyoruz geçen tarlada ot ları yakıyordum tarla kırdı ekılmeyınce adam boyu ot vardı 3 dönüm kadar yeri yakdım tarla 50 dönüm anında hemen jandarma geldi tutanak tuttu anız yakmak yasak dedi ben anız yakmıyorum ot yakıyorum yoksa ekemem dedim tutanagı tuttu gitti internette araştırdım tarlamızın etrafını 4-5 kez pullukla çevirip önlemimizi alırsak tarlamızı yaka bilirmişik

anız yakalım demiyorum bazen mecbur kalıyoruz geçen tarlada ot ları yakıyordum tarla kırdı ekılmeyınce adam boyu ot vardı 3 dönüm kadar yeri yakdım tarla 50 dönüm anında hemen jandarma geldi tutanak tuttu anız yakmak yasak dedi ben anız yakmıyorum ot yakıyorum yoksa ekemem dedim tutanagı tuttu gitti internette araştırdım tarlamızın etrafını 4-5 kez pullukla çevirip önlemimizi alırsak tarlamızı yaka bilirmişik
Ne kadar ceza yazdilar

Misir sapını yakanlar hadi makina yokluğundan diyelim , adam buğday sapini yakıyor arkadaş, goble çekip sonra islese sap map kalmiyor ama maot gidecek diye yakiyorlar. Adam geleceğini yakiyor haberi yok. Topraktaki solucani bakteriyi yakiyor , topragi olduruyor sonra topragi düzeltmek icin tonla para harciyor. Biz misiri önce parcalayici ile parcaliyoruz sonra sürüyoruz. Pek birsey kalmiyor.

yakmak en güzeli ama jandarmanın işi gücü yok koyluyu takip ediyor hayvan hırsızları elini kolunu sallayarak geziyor :) her gün farklı bir koyden duyuyoruz tarlanın etraını sürerek önlem alsanda ceza yazarlar otları toplayıp yığın yaparsan çöp olarak yakabiliyorsun

Mısır sapını satarken alan adam tarladan kendi bağlıcaktı rulo balya ile Allah razı olsun yarısını tarlada bıraktı 2 kat 40disk arabalı ızgarayla sapları yok edemedim bir kutu kibritle tarlayı dolaştım

Ben yakmaya karşıyım ve Türkiye de son yıllarda yakma oranı gittikçede düşmekteydi. Yalnız mazota üst üste gelen saçma sapan zamlar yüzünden çiftçilerden yakmamasını beklemek hayal olur. Dolar böyle devam ederse yeni akaryakıt zamları yolda olabilir.