ANGUS etçi sığır ırkı yetiştiriciliği


öncelikle foruma yeni üye olduğum için herkese selam
Kırşehir yöresinde Allah nasip ederse angus yetiştiriciliği yapmayı düşünüyoruz
Tek sıkıntımız ve aklımıza takılan nokta meraya uyum sağlama durumudur,
berre hayvancılık manisada 1000 başlık angus çiftliğinde gebe düve satışları vardı,aradım hepsi satılmış, anguz besleyen veya çevresinde olanlar varmı..
bizi en büyük teşvik eden nokta merada yayacak olmamız(50 başla başlayacağız),sütün sağılma gibi bi olayının olmayışı yani buzağı emiyor,bir yaşında 500 600 kg canlı ağırlığa ulaşması ve en önemlisi 3 senedir bizim amcanın montofon ineklerine angus spermla tohumlatması ve bu zamana kadar görmediğim bir büyüklük ..
tecrübeleri ve fikirleri olan arkadaşlar yazarsa sevinirim,
 
Ynt: ANGUS etçi sığır ırkı yetiştiriciliği

hemşerim bende kırşehirliyim bizim buralarda angus olmaz olmazderken yaylıma gelmez haziran dedimi ot kalmaz heryer kurur yaylıma buralarda kırma montofon iyi geliyor saf ırklar nazik oluyor .
 
Ynt: ANGUS etçi sığır ırkı yetiştiriciliği

Anavatanı Güney Amerika olan, eti ABD ve Avrupa’da özel etiketle satılan Angus cinsi etçi sığır Manisa’da Borsa Başkanı Arif Koşar ile Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Ömer Yüngül tarafından yetiştiriliyor.

Manisa’ya bağlı Beydere beldesinde kurulan çiftlikte 2 yıl önce Amerika’dan getirtilen 1000 hamile sığır ile başlayan üretim sonucunda çiftlikteki hayvan sayısı 1700’e ulaşırken, çiftlikten sınırlı sayıda ilk hayvan satışının da Haziran ayında yapılacağı bildirildi. Çiftlikte önce 200 hamile sığır, ardından yine 800 hamile sığırın getirilmesi ile başlanan Angus üretiminde olumlu sonuçlar alındı. 2 yıldır çiftlikte bakılan hayvanlar bulundukları bölgeye çabuk uyum sağlarken, bu süre zarfında sayıları da 1700’e çıktı.

Manisa Ticaret Borsası Başkanı ve Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi girişimci işadamı Arif Koşar ve Vestel İcra Kurulu Başkanı Ömer Yüngül tarafından kurulan çiftlikte, Haziran ayından itibaren sınırlı sayıda ilk satışların yapılacağı belirtildi. Et verimi ve kalitesi ile Türkiye’de yetiştirecekleri uygun bir ırk için araştırmaya başladıklarını ve Güney Amerika ülkesi Uruguay’da yaptıkları araştırma neticesinde Angus ırkının Türkiye’ye uygun olduğunu tespit ettiklerini belirten Manisa Ticaret Borsası Başkanı Arif Koşar, önce 200 adet hamile sığır getirdiklerini, aldıkları olumlu netice sonrasında 800 tane daha hayvan getirterek çiftlikteki hayvan sayısını 1000’e çıkardıklarını söyledi.

Arif Koşar, Biz bunun örnek bir proje olmasını istedik. Bu örnek proje ile biz şimdi gebe düveleri belli ailelere dağıtıp, onlarda bu kervana katılıp Türkiye’de artık nitelikli etin oluşabileceğini, nitelikli bir sunumun yapılabileceğini de göstermek istedik. 2 yıl önce getirdiğimiz hayvanlar biraz farklıydı. Çok azgın hayvanlardı. 2. kuşakları çok sabi kendisini sevdirecek duruma geldi, buraya uyum sağladılar. Anguslarda çok başarılı olduk. Hayvanlar çok dayanıklı olduğu için 10 12 doğum yapabiliyor. Yani 12 yıl yaşamı var bu hayvanların. Tırnak sorunu yok, meme sorunu yok sorunsuz hayvanlar olduğu için de Türkiye’ye çok iyi uyum sağladılar. Şuan birinci doğumları bitip, 2.’leri doğuran annelere sahibiz. Türkiye’nin nitelikli en iyi damızlık çiftliği diyebilirsiniz. Şu an irili ufaklı 1700 hayvanımız var dedi.

ÇOK KALİTELİ ETİ VAR

Angus ırkının en önemli özelliklerini de açıklayan Koşar, Bu hayvanların en büyük özellikleri birinci sınıf etçi olması, etini diğer hayvanlardan yüzde 30 daha fazla alması, yani etin üstüne et koyması, çok daha naturel beslenmesi ve sonunda da dünyada bu etin fiyatı diğer etlere göre bire bir, bire iki daha pahalı olması. Dünya’da eti pahalı bir hayvan. Dünyada kabul görüyor. Özellikle hamile annelere, çocuklara ve et yiyemeyen hastalarımıza özendirilmesinden yanayım. Bu hayvanların etleri özel yerlerde tüketilecek diye konuştu.

140 dekarlık bir alanda 15 personelle yetiştiricilik yapıldığını ve hayvanlara olan talebin fazla olduğunu söyleyen Koşar, Türkiye’deki ilk organik et üreten yer diyebilirsiniz burası için. Çünkü iğneleri ile aşısıyla tamamen ari olmuş bir çiftlik. Doğumundan tam kesimine kadar bilfiil ilgilendiğimiz ve kütüğünü takip ettiğimiz yani anne baba yavru ve onun yavrularını takip ettiğimiz tek çiftlik. Şu an Avrupa’da kesilen hayvanın soy kütüğünün olması günün modası. Burası da öyle bir çiftlik oldu. Türkiye’de o kadar çok rağbet var ve bu çiftliği ziyaret etmek isteyen var. Haziran ayından itibaren inşallah burada çok az gebe düve vereceğiz. Yetişmiş erkeklerin bir kısmını da çok ünlü restoranlara ve oteller zincirlerine sunacağız. dedi.

ANGUSUN ÖZELLIKLERI

Angusların etinin yanı sıra karkasının da daha iyi olduğunu bilinmektedir. Boynuzsuz oluşu yaralanma riskini düşürüyor. Ayrıca dişileri ergenliğe daha erken ulaştıkları için erken dönemde yavruluyorlar. Kolay doğum yapmalarıyla ünlüler. Yüksek günlük canlı ağırlık artışına sahipler. Bir günde 1.3 1.7 kg arasında artış olabiliyor. 300 kg’lık normal bir ineğin yemiyle Angus ırkı bir sığır 1 buçuk ton ağırlığına ulaşabiliyor. Ülkemizde ortalama karkas ağırlığını arttıracak, besiciye, yetiştiriciye daha çok para kazandıracak bir ırk olarak değerlendiriliyor. Damızlık olarak yetiştirilen dişi anguslar, öncelikle onu yetiştiren üreticiye gerek çiftlik idaresi anlamında gerekse işletme maliyetlerini azaltma anlamında fayda sağlar. Doğa koşullarına dayanıklı, kötü kaliteli mera koşullarını çok iyi değerlendirebilen, hiç yardıma ihtiyaç duymadan doğumlarını gerçekleştirebilen bir ırk. Doğum yaptığında buzağısını dış etkenlerden ve kötü hava koşullarından koruyorlar. Kışın 30 ºC’de ve yazın +30 ºC’ de sorunsuz gelişiyorlar ve minimum bakım gerektiriyorlar. Doğal olarak boynuzsuzdurlar. Bu sayede birbirlerine çok zarar vermiyorlar. Dişiler erken olgunlaşırlar. Sağlıklı oldukları sürece yüksek yaşlarda dahi damızlıklardan buzağı almak mümkün. İnekler birinci buzağısında da 14. buzağısında da aynı performansı gösteriyorlar. Damızlık yetiştiri cisine sağladığı bu faydalar sayesinde diğer et ırklarına göre angus ırkı daha çok tercih ediliyor.
 
Ynt: ANGUS etçi sığır ırkı yetiştiriciliği

bence mantıklı değil iç anadoluda hazıran dedimmi ot falan kalmaz ha dersenki sulu arazim var oo zaman iyi derim ama oda anası danasını geçer :D bence sen simental melezlerine bak onların besisi iyi oluyor derim ama yinede karar senin
 

Ynt: ANGUS etçi sığır ırkı yetiştiriciliği

baronaussie link=topic=31411.msg558991#msg558991 date=1331354078' Alıntı:
MERHABALAR,.
ANGUS DAMIZLIK SIGIR ITHAL TALEPLERINIZ AVUSTRALYADAN SIRKETIMIZ TARAFINDAN KARSILANIR

ilyas ERGIN
MAL SAT PL
www.angusbaron.com.au
anguslivestock@gmail.com
Tel No + 61 411 21 45 48
SKYPE 'baronaussie'
AVUSTRALYA
Kaça getiriyorsunuz bilgi verebilirmisiniz acaba yakında bir çiflik Almanyadan simental ve holstay getirdi 2500 yuraya
 

Benzer Konular