Ynt: Angus besiciliği
kararsız link=topic=82231.msg977898#msg977898 date=1425417824' Alıntı:
benim anlamadığım bir konu var anguslarla ilgili
bunların sütü yalnızca yavrularına yetiyor diyorlar yani süt almak pek mümkün değil peki dişi bir angus yılda 1 yavru verdi yanı dişiyı gebeli boyunca yaklaşık 1 yıl besliyeceksiniz sonra yavruluyacak yavruruya bir yil besliyeceksiniz yani 2 yıl boyunca ilk yıl anneyi ikinci yıldada yavruyu besleyip yetişkin hale getirip satacaksiniz peki 2 yıllık emeğin ve masrafın karşılığını yetişkin tek angus kurtarırımı. etcil ırklarda süt sağmadan yavru alıp besicilik karlı bir işmi
Bu konuda bir tecrübem yok ama şöyle bir hesabı olmalı diye düşünüyorum: bir Angus ineğe günde 3-4 kg saman, 2 kg yonca, 5-6 kg silaj ve 1-2 kg yem yeter bence. Bunun da maliyeti yıllık 1200 - 1500 ₺ eder. Hatta mera olanağı varsa daha da aşağıya çekilebilir.
Yılda bir yavru alırsak ki alınır bence çünkü bunların hastalık, döl tutmama, meme hastalığı gibi dertleri olmaz çünkü yoğun yem yemiyorlar süt vermedikleri için. Bunlara sadece yaşam payını veriyoruz. Bu yeterli geliyor.
Şimdi besi için sütten kesilmiş bir Angus, Limuzin veya Şarole buzağı almaya kalksanız en az 2500 ₺. Ama siz besi ırkı anaçlarınız sayesinde bu besilik danalara 1500 ₺ ye sahip oluyorsunuz.
Bu 1500 ₺ ye (sadece annesinin yıllık bakım parasına) sahip olduğunuz bu buzağıya 1 yıl bakıyorsunuz. Buna normal besi prosedürlerini uyguluyorsunuz. Ve 15 aylık kesime veriyorsunuz diyelim.
Bir yılda tahmini 2500 ₺ yedirirsiniz. 1500 ₺ de annesine masraf yaptınız. 4000 ₺ eder. Benim tahminim 15-16 aylıkken bunlar 350-400 kg karkas yapar. Bu da 8.000 ₺ yi geçer. Net kar da hayvanbaşı 4.000 ₺ olur.
Tabi % 50 dişi olur. Dişiler de ya damızlık satılır, ya da onlar da erkekleri gibi besiye alınabilir.
Sağım derdi yok. Bakımı çok kolay. Bunların doğumları da çok kolay oluyormuş, kendileri doğuruyormuş çoğunlukla. Hele bir de mera olanağı varsa.
Valla iyi gibi duruyor. Tabi tahmini konuşuyorum şuanda. Atladığım birşeyler de olabilir. Tecrübesi olan arkadaşlar varsa düşüncelerini bekliyoruz.