Öncelikle akarsular acilen tarımsal sulamada değerlendirilmeli. Havza bazlı üretim uygulanmalı ve uygulamanın sağlıklı devam etmesi için getirisi az olan ürünlere ciddi destekler verilmeli
Fırat ve kollarinin suyu keban ve karakayadan Atatürk barajina inmeden kendi cazibesiyle bir nevi su otoyolu,tuneli ve kopruleriyle ic anadoluya ulaştırılıp kurumaya yüz tutmuş yeraltı, yerüstü, akarsu,göl varliklarina aktarılmalı ve tabiki planlama yapilmali,modern sistemler kurulmali...
Günümüz teknik imkanları ve sermayesi yeterli...
bence cok mantikli yapılabilirde, kanal istanbulun yaninda devede kulak kalir.Kızılırmak suyunu İç Anadoluya ve Konyaya taşıma projesi vardı. Çok maliyetli zor iş ama yapılabilirse iklimi bile değiştirir.
"8 Ara 2020 tarihinde yayınlandı
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, Trakya'da yer altı sularının yüzde 85'inin tükendiğini söyledi. Tecer, "Tekirdağ bölgesinde 16-17 hektometreküp kadar bir yer altı suyu seviyesi kaldı. Yani bu tüketim biçimiyle yer altı su seviyesinden artık istifade edilemeyecek noktaya geleceğiz, bu kaçınılmaz. Dolayısıyla yer altı suyu alarm veriyor" dedi."
Hocamız Trakyanın sularını tüketen CocaCola ve Efes vb. fabrikalarının ismini vermemiş. En çok yeraltı sularını bu ve benzeri fabrikalar tüketiyor. Çözüm basit bu fabrikalar biraz masraf yapıp arıtma tesisi kuracak ve kullanılmış sudan üretim yapacak. Yoksa Trakyada tarım ve hayvancılık 10-20 seneye biter.
Siz ne dersiniz değerli dostlar? Özellikle Trakyada çok su tükettiğini bildiğiniz fabrikalar nelerdir?