mf_ford link=topic=48494.msg473025#msg473025 date=1321871515' Alıntı:30 yıl sonra bize gelir.burda 70 milyarlık şey orda 15-20 milyar adamlar tabi gelişir.bizde bakarız.
[/quOrda daha pahalı ama adamlar yaptıgı ısı tam yapıp para kazanıyor ve pahalı olmasının pek onemı kalmıyor.
Helal sana muhtar çiftçilerimizin büyük bir çoğunluğunu kapsayabilecek yerinde bir tespit olmuş.nailyetek link=topic=48494.msg471222#msg471222 date=1321570075' Alıntı:1,5 lt. ile süreriz, 1 lt. ile kazayak çekeriz, 1 lt. ile ekeriz, beğenmezsek 0,5 lt. ile merdane çekeriz.. Mazotttan daha değerli olan ZAMAN ' ı heba ederiz, sonra veryansın..
Mali disiplin, maliyet hesabı v.s. onlar bizi aşar.. Yani biz kazandığımız mazota yatırırız,
Gavur ne yapar, önce düşünür, yapacağı işe karar verir, en uygun traktör ekipman için araştırma yapar, sonra kredileri hesaplar ve kararını verir. Kar görüyorsa alır başlar, görmüyosa bekler araştırmaya devam eder..
Biz ne yaparız, bayiye varırız, bi hal hatır, çay kave derken laf lafı açar.. Felan köylü felanca bu moturdan aldı der bayi, biz bi üstünü sipariş eder elimizde bi kaç parça tapu ile ziraat odası, tarım il, banka ve bayi arasında mekik dokuruz.. Motur gelir, ekipman yok..
erdal600 link=topic=48494.msg473486#msg473486 date=1321907364' Alıntı:ok-*-s bizim buraya göre daha iyi ve daha ucuz.mf_ford link=topic=48494.msg473025#msg473025 date=1321871515' Alıntı:30 yıl sonra bize gelir.burda 70 milyarlık şey orda 15-20 milyar adamlar tabi gelişir.bizde bakarız.
[/quOrda daha pahalı ama adamlar yaptıgı ısı tam yapıp para kazanıyor ve pahalı olmasının pek onemı kalmıyor.
Katılıyorum bizim 500 dekar yerimiz var. 100 dekar, 80 dekar, 10 dekar, 20 dekar bir çok tarla var. bunların hepsi tek tarla olsa, hem yolda mazot yakmam. hem tohumdan kazanırım çok iyi olur bence ok-*-shoney-money link=topic=48494.msg474284#msg474284 date=1321998763' Alıntı:Ben yukarıda tespitleri olan tüm arkadaşlarımıza katılıyorum ama en büyüğü olarak miras hukukumuzu görüyorum. Bu hukuk sisteminde araziler sürekli bölünerek küçülüyor. Köyde bir arazi almak istiyoruz üç kuşakta mirasçı var kimisi yurtdışına çıkmış Alman vatandaşı olmuş kimisi büyük şehire göç etmiş tarımdan kopmuş kendileri arazi işlemediği gibi niyeti işlemek olana devir etmiyor. İşim bozulursa en azından babamın toprağına giderim işlerim zaten para etmiyor neden satayım diyor. İşlemek isteyend parçalı küçük tapularla hak ettiği teşviğı alamıyor.
Duyduğum kadarı ile Fransa da arazilerin tamamı en büyük erkek çocuğua kalıyor. İngilterede tamamı kralicenin malı. İtalyanlar ortaklığı kurulan tarımsal işletmeden hisse vererek yapıyor arazinin tapusu kesinlikle bölünmüyor. Böylece adamların en küçük parseli 3-5 futbol sahası büyüklüğünde kalıyor. Biz de küçüçük arazileri minik traktörlere takılı oyuncak ekipmanlarla işler gibi yapıp tepiyoruz. Üstelik en pahalı girdi olan mazotu en büyük üretim bileşeni haline getirmişiz. Böyle verimsiz üretim sürdürülebilir olmadığından çiftçi milletin efendisi değil, hükemetlerin sosyal politikalarının dilencisi olmaya doğru gidiyor.
Sonuçta büyük şirketler arazileri toplayacak ve verimli tarım yapacaklar. Ancak topraklarımız dolar bazında çok ucuz olduğundan merkez bankasında altın karşılığı olmayan USD kağıtları ile elimizden alınacak. Buna kim dur diyecek birbirinden 3 lü pulluğu kıskananlarmı? Sanmıyorum. Yeni dünya düzenin kölelik sisteminin çarklarında ezilmek istemeyenler çok iyi hesap yapmalı.