Ynt: adapazarından günlük 2 ton süt alım talebimiz var fiyatımız 1,2 tl günlük peşin
illlaki herişin riski var maliyeti var masrafı var köylerde köy köy ev ev gezip 3kilo 5 kilo demeden kapı kapı süt toplayan sütçülerde var bilirsiniz
birsürü köy dolaşır her eve tek tek gider sütleri toplar sonra sehre götürür mandıranın birine döker
bu adamlar günde komik ama ortalama 150 lira lık yakıt artı bir şöför birde yanında çalışan olmak üzere iki kişi çalışır günlük topladıkları süt 300-500 litre arasıdır 500ü geçmeleri imkansızdır buda en az 200 evin sütünü tek tek topladıkları halde
ve her ay fatura verirler aldıkları süte karşılık bu faturadan dolayıda hayvan sahipleri azda olsa bir miktar daha para kazanır
ve yine söylüyorum sizin verdiigniz fiyattan daha cazip
unutmadan bu adamlar resmen hamallık yapıyor neden dersen 2 adam ın yevmiyesi 1de arabanın yakıtı zaten 250 lira yapar enaz günlük diger masrafları saymıyorum bile ve bu adamlar litresi ni köyden x liraya aldıkları sütü şehrideki mandıraya x+15 kuruşa veriyor
mandıralarda bu sütü yogurt peynir vs vs yapıyor ve dükkanlara marketlere lokantalara vsvs sütü x+15+15 kuruşa yogurdu x+15+25 kuruşa satıyor
mandıranın masraflarını yani işçisini binasını elektirigini suyunu vergisini vsvs hiç saymıyorum bile
kısaca bu sistem bu şekilde işliyorsa ve alan satan kar ediyorsa yani insanlar kanaatkarsa
ve bu sistem osmaniye ve köylerinde bu şekildeyken yani osmaniye merkezde normal bir vatandaş sütü 1,5e 1,6 ya yogurdu 1,7ye 1,8 e alabiliyorsa
yani hayvan sahibinden sütün çıkış fyatıyla sütü alan son kişiye kadar ki fiyat farkı %40 %50 civarıysa neden sizin bölgenizde sütün hayvancıdan çıkış fiyatıyla son tüketiciye ulaştıgı fiyat arasnda %300 fark var ki
ben bunları yazarken siz şimdi yanlış anlayabilirsiniz beni
ben sizin illaki süt alıp satmanızı isterim ama şunuda isterim hayvancıda para kazansın
siz 1,2 lira dediniz misal burda sitede
ve size kaç kişi dönüş yaptı (0-1-2)
veya siz 1,5 civarı deseydiniz size kaç kişi dönüş yapardı bir düşünün bu dediklerimi