Dünya'da bu konuda tartışmalar yaşanıyor. Tartışmaları başlatan Yeni Zelanda Lincoln Üniversitesi Tarım Ekonomisi Tarımsal Yönetim ve Zootekni bölümünden Prof. Dr. Keith Woodford.
Dr. Woodford sütteki Kazein'in Beta Kazein fraksiyonuna göre sütleri ikiye ayırıyor. Bunlardan biri Beta Kazomorfin 7 içeren sağlıksız süt. Buna A1 süt ismini veriyor. Diğeri ise; bu fraksiyonu içermeyen sağlıklı süt, yani A2 süt.
Beta Kazomorfin 7 içeren sütlerin devamlı içilmesinin hazımsızlık, otizm, bebek ölümü, kalp ve damar hastalıkları, diabet gibi bazı hastalıklara yol açabileceğini söyleyerek bu bilgileri Devil In The Milk (Sütteki Şeytan) kitabında toplayıp yayınlıyor. Böylece büyük bir tartışma başlıyor.
Beta Kazomorfin 7 içeren sütler Holstein ırkı ineklerin sütleri. Bunu içermeyen sütler Guernsery, Jersey ve Brown Swiss ırkının sütleri. Ayrıca keçi, koyun ve anne sütleri de Beta Kazomorfin içermiyor.
Sütte yüzde 85 oranında su var. Ortalama %4,6 laktoz yani süt şekeri, %3,7 süt yağı, %2,8 süt proteini (Kazein) ihtiva ediyor. Diğer kısımlar ise; vitamin, mineral v.s.
Yüzde 2,8 civarında bulunan kazein 3 şekilde bulunuyor. Alfa Kazein %36, Beta Kazein %27, Kappa Kazein %9, geri kalan kısımlar ise amino asitler ve peptidler.
Dr. Woodford'un iddialarına karşı çıkan bilim adamları da bu yöndeki yayınların A2 süt şirketinin "Pazarlama Yöntemi" olduğunu söylüyorlar. Karşı çıkanların savundukları iki konu var.
Birincisi; Beta Kazomorfin 7 nin ısıl işlemlerde ve yoğurt yapımında yıkımlandığı konusu. Diğeri ise; sebep olabileceği söylenen sorunların hiçbirinin ispatlanmadığı, sayılan hastalıkların birçok sebebi olduğu yönünde.
Özet olarak; A1 ve A2 süt konusunda daha çok araştırma yapılması gerekiyor ve tartışmanın epeyce bir süre daha devam edeceği anlaşılıyor.
Kaynak: A1 ve A2 Süt - Tahir Yavuz