Arazi kendimizin sulama elektrik ama su hattı üzerinden başka tarla sahipleride sulamak istiyor ücreti karşılığında su maliyetim olmuyor yerimide sürdüm kar kalkınca bi çizel çekip tabanı kıracagım toprak yapısı gevşek nasip olursa 8 ton üzeri beklentin var ama maliyeti kaç ton ve üzeri kurtarır hiç bilgim yok güncel rakamlardan.Kaç ton verim almayı öngörüyorsunuz, tarla icar mı, sulama elektrik mi
İşi mantık çerçevesinde çok güzel özetlemişsiniz. %100 kazanç sağlamak için bu işin uzmanı olmak gerekiyor uzmanlardan bi nevi tavsiye istedik bizde5 ton masraf olan işin bir yılda getirisi oldu diyebilmek için 10 ton verim alman gerekir, 8 ton verim alınca 5 tonu masraf 3 ton kazanç, yani sermayen yüzde 60 artmış oluyor, enflasyon yüzde 50 oluncada sana yüzde 10 reel kazanç kalıyor, böylece yüzde 10 ile karın tokluğuna çalışmış oluyorsun.
Enflasyon yüzde 10 olsa sana yüzde 50 reel kazanç kalırki bu bile bir yılda 100 liralık sermayen 150 olarak kazanacaksın desen kimse 1 yıl masraf ederek emek yapmaz çalışmaz, tarımda bir yılda ne kadar masraf yaptıysan o kadar kazanmadan sürdüremezsin işini, yani yılda yüzde yüz kazanman gerekir, 100 lira masraf edersen 200 lira kazanman gerekir, yoksa her yıl masraf yap ek, her yıl boşa kürek çek olacak iş değil.
En kilit noktaya değinmişsiniz.5 ton masraf olan işin bir yılda getirisi oldu diyebilmek için 10 ton verim alman gerekir, 8 ton verim alınca 5 tonu masraf 3 ton kazanç, yani sermayen yüzde 60 artmış oluyor, enflasyon yüzde 50 oluncada sana yüzde 10 reel kazanç kalıyor, böylece yüzde 10 ile karın tokluğuna çalışmış oluyorsun.
Enflasyon yüzde 10 olsa sana yüzde 50 reel kazanç kalırki bu bile bir yılda 100 liralık sermayen 150 olarak kazanacaksın desen kimse 1 yıl masraf ederek emek yapmaz çalışmaz, tarımda bir yılda ne kadar masraf yaptıysan o kadar kazanmadan sürdüremezsin işini, yani yılda yüzde yüz kazanman gerekir, 100 lira masraf edersen 200 lira kazanman gerekir, yoksa her yıl masraf yap ek, her yıl boşa kürek çek olacak iş değil.
Üretim avansı hangi ayda alınıyorEn kilit noktaya değinmişsiniz.
Pancarda en büyük problem parayı geç almamız.hele 3 sene önceydi galiba tonu 300 liradan 420 liraya çıkardılar çok iyi zam diye millet şapkaları göğe attı ama parayı nisana kadar sarkıttılar.o sene ben hesapladım yemin ederim 0 TL para kazandı çiftçi aslında. kahvehanelerde suvan ekmek yeriz reyisi yedirmeyiz lafları havada uçuyordu.neyseki reis sevdalılarının sesi kesildi artık
Neyse konuya dönelim normal şartlarda 3 Ton pancar parası kadar da üretim avansı veriliyor.yani maliyetin büyük kısmı karşılanıyor.ama her halükarda vade enflasyon farkı olarak 1 ton daha masraf yazsak gayet hakkaniyetli olur.