Dedelerimizin gençlik yıllarında ilçe veya bucaklarda yağhaneler vardı. Ayçiçeğini götürdüğünde yağını ve küspeni alarak köye dönüyor ve o kışlık yağ ve hayvanlarına verecek olduğun küspeni temin etmiş oluyordun. Çocukluk yıllarımda ben de biraz hatırlıyorum. Yağhaneden çıkan küspeler mis gibi kokardı, birazcık yerdik, çarık küspe denirdi. Sıkılma işlemi pres ile olmasından dolayı kuspedeki yağ oranı yüksek oluyordu. Günümüz teknolojileri buharlı sistem olduğundan dolayı küspelerde artık yağ falan kalmıyor. Ham yağ satılabiliyor diye biliyorum. Hatta bazı dönemlerde yurtdışından ham yağ ithal edilerek ülkemizdeki fabrikalarda rafine edilerek piyasaya sürülmekte. O dönemlerde piyasada yağ bol olsa da yem fabrikaları için küspe sıkıntısı olabiliyor.Ogrenmek icin soracagim.
Kuspesini birakip yag cektirip ham yagi alan satabiliyor mu ? Bu yag saklanabilir ve para eder mi ?