2022 Bugday maliyeti ve sezon sonu fiat beklentisi


Olacak olan şu , köyde ufak tefek takılan ciftici yok olup gidecek. Belki tarlalarını satacak elinde para olan büyük çiftçiler kalırsa kalır. Bu düzen 2023 ten sonrada böyle giderse ( yüksek girdi fiyatları ve çiftçinin desteklenmemesi vb.) Büyük çiftçide kalmaz artık elin adamı gelir alir işler kendi ülkesine götürür malı
Katılıyorum arkadaşım. Bu sitede çoğu kişi ya çiftçi veya bir şekilde bağlantısi var. 2022 yılının Ocak ayına geldiğimizde ciftcinin durumunun özetini ben kendi açımdan şu şekilde görüyorum. Geleceğe yönelik belirsizlikler üretimin kısmı olarak sürdürebilir olmasını sağlıyor. Tarımsal destekler enflasyon karsisinda eriyerek sadece göstermelik derecede varlar. Örnek rakamları kabaca yuvarlarsak 1000 dekar için dekar başına 32 TL gübre desteği ile (32.000) sadece 2.5 ton üre gübresi alınabiliyor 😁. Çiftçi girdi maliyetleri karşısında resmen kaderine terk edildi. Ayrıca girdi maliyetlerini yüksekliği bir kenara fiyat politikasındaki belirsizlikler çiftçiye zarar etmemek için gübre ve ilaç kullanımında tasarruf etmeye yöneltiyor. Ayrıca sulu tarımda artan enerji maliyetleri üretime büyük bir engel oluşturmaktadir. Halbuki hükümetin sulu tarım yapan çiftçiden sulama için para almayacak kadar gücü var. Tek yapılması gereken çiftçinin elektrik tutarını enerji şirketlerinin vergisinden mahsuplasmak ve bu tutar kadar vergiden feragat etmek. Eminimki çiftçinin sulamadaki enerji maliyetleri tarım Bakanlığı'nın butcesinden yapılacak tasarruf ile bile ödenebilir . Kısaca özetler isek çiftçi onlarca yıldaki kazanimlarinin tamamını 2 yılda kaybetti. Uretimin sürdürülebilir olması tehlikede. Çiftçinin alım gücü her geçen gün erimekte. Kendi sosyal guvenlik primini odeyemeyek kadar tasarruf edememektedir. Örnek alım gücü olarak 24 lu disk tillerin 75.000 TL olduğu bir dönemde bu ekipmanin üzerinde motor vs yok 😁çiftçinin alım gücünün bittiğinin göstergelerinden bir tanesidir. Eğer kısa dönemde hızlı tedbirler alinmaz ise bir kaç yıl sonra 5 milyon köylü nusufu 80 milyon şehirli nüfusunun karnını doyuramayacak duruma gelecektir. Citfci olarak tarım bakanlığından üretimi yönlendirici açıklamalar bekliyorum fakat her hangi bir gelişme yok. Şonuc olarak konunun ana özeti çiftçi ne yaparsa yapsın ekmek un ve yağ ucuzlasin çiftçi zarar etsin uretmesin borcunu odeyemesin fakat ekmek 2 TL olsun. Selamlar.
 
Nerden nereye.

Yıl 2000..

Devlet, Dünya Piyasasının 2 katı Buğday fiyatı açıklıyor.

Yıl 2022 Devlet, Dünya Piyasasında ki fiyatı verecek mi tartışıyoruz.



Buğdayın ton fiyatı yıllardır dünyada 5 gr Altın civarında seyrediyor.
Esas mesele bu maliyetlerle( mazot, gübre, ilaç) 5 gr altın'ın ne kadarı çiftçiye kalacak? Kalacak mı bişey?

Nerden nereye?..
 
Çiftçinin kazananı, yeni traktörü ucuz Ziraat bankası kredisiyle (yerli traktörde ucuz faizinde yarısı) traktör alıp traktör seneden seneye katlayıp , sabit kalan borcu ödeyerek, malım şu kadar değerlendi diye kendini avutabilenler.

Yoksa çok düşük kar marjıyla bitkisel üretim yapılıyor ve hasat zamanı ithalatta gümrük indirilerek hasatta üreticiye kazanç fırsatı bırakılmıyor.Bu durumda ürününü kaptırmayanın imdadına kur artışı yetişiyor.Ancak yeni üretim sezonunda da girdiler kura göre attığından yine düşük kar marjı ile çalışılıyor.Ama hiç olmazsa ayakta kalabiliyor.Ancak hasat zamanı ihtiyaç nedeniyle ucuz fiyattan malını satmak zorunda kalanın , kura göre artmış gübre,tohum, ilaçla üretim yapabilmesi mucizeye kalıyor.
Beş yıl önce paylaştığım Ege beyin yazısını tekrar paylaşayım.Okursanız özellikle ikinci görselin son 5-6 satırı çok ilginç.
 

Resimler ve ekler

  • ofis 1.png
    ofis 1.png
    235.7 KB · Görüntüleme: 73
  • ofis 2.png
    ofis 2.png
    67.1 KB · Görüntüleme: 73
Son düzenleme:
Benim düşüncem 2022 yılında taban fiyatı 3.75 gibi açıklanır tüccarda 3.50/4.50 aralığında değişir kur artışına bağlı olarak kasım 2022 de 6.50 lirayı görmek mümkün bence Bu fiyatlar ile hesapladığımızda dekar başına 400 kg altı tamamen zarar olur mevsim şartlarına göre yükselirse verim para kazanırız inşallah.
Saygılar.
 
Konyada geçen seneki kuraklıktan zarar görenler bu senede gübre fiyatlarından dolayı ve kuraklık endişesi ile ya gübresiz yada hiç ekim yapmayan oldu Nisan mayıs aylarında yağış almaz ise kıraç arazilerde rekolte kaybı düşük olursa arpa 5 TL buğday 6 TL yi bulur konyada Nisan mayıs yağışlarını alamıyor kaç senedir
 
7.25 TL olmalı.
İthal buğdayın kg fiyatı 0.375$ yani güncel fiyat ile 5.07 TL. İthal buğdayın fiyatının üzerine çıkamayacağı için hükümet 7.25 TL'yi vermeyerek diğer sektörlerde olduğu gibi tarım sektörünü de öldürecek. Ya da ekonomideki istikrar iyice şahlanarak buğdayı 7.25 TL'yi dolar da 24 TL'yi görecek.
 
Son düzenleme:
Sene sonunda tahminim seçim olacak. Hükümet buğdayı 4 tl civarında tutacak tabiki yeterli değil, amma velakin hertürlü desteklemeleri artıracak, çok düşük faizli kredileri yayacak, borç öteleme ve faiz silme, sübvanselerin artırımı gibi. Yani mavi boncuk dağıtacak hepimize.
 

Buğday 4.25 açıklanır bence ama devlet de çok açık vermiş bu sene bilmiyorum ilginç zamanlar yaşıyoruz ne desek boş malesef gelişmiş ülkeler ve rusyanın ne yapacağı daha belirleyeci oluyor. Petrol fiyatları iyi yükseldi. Artık durur gıbı bizi belirleyecek olan ise dolar kuru olacak. Bu sistem ne kadar gider görünmüyor haziran gıbı turist doları gelecek dıyorlar belki yine 10. Ay gıbı bir kur şoku yeriz felan Allah korusun dünya enflasyonu 1 yıl daha sürecek gıbı duruyor
 
aslında fiyat oluşumunda en akılcı fiyat beklentisi zahireciler birliğinden gelmişti geçen gün, en az 7 lira olması gerekir demişlerdi, tabi azami fiyatları açıklamak isteyeceklerinden buğday7 lira açıklanırsa yeteri miktar alım yapabilirler, daha düşük fiyat açıklanırsa kimse malını vermemeli, çok borçluların satmak zorunda olanların Allah yardımcısı olsun, güç kullanılarak iç piyasada düşük fiyat oluşmasını sağlayanlar vebal altına giriyor, borçlu üreticier haklarını helal etmesinler hiçbir zaman, ben hiç etmiyorum.

bu iş harmanda alım fiyatının açıklanmasıylada bitmez, ülkede harmanında başladığı yerler oldu bile fiyat açıklama hala yok, dünyada artan gübre fiyatları petrol fiyatları direk tarımsal üretimin ana girdileri ve tüm girdilerinin artışında yüksek oranda etkili, ürün fiyatlarının böyle bir zamanda baskılanmaya çalışılması bilime aykırı, hakkaniyetli icraat değil, sonucuda zaten sermaye yetersiz üreticinin üretimden düşmesini beraberinde getiriyor, bu çok açık.

Görünüşe göre bu yılda kazanmayan üretici seneyede masraf etmeden tarladan bişeyler almaya çalışacak , ama tabiki bu imkansız, haa çözüm olarak fiyat baskılamayı kaldırmaları şart, kredi vericez üreticinin borçlanmasını artıracağız düşüncesi yanlıştır, bunu en baştan söylemek lazım, borçla tarımsal üretim olmaz, gelişmiş ülkelerde fiyat düşük ama çok yüksek destekleme yapılıyor, demekki çare ya fiyatı yüksek tutacaksınız, yada yüksek miktar destekleme yapacaksınız, öyle seçim kazandım hoop ülke yönetiyorum ayakları bitti, gerçeklerle yüzleşme zamanı, bunları yapmadan yönetemezsiniz, yönetmeye kalkarsanız diyar diyar tarımsal ürün ithalatı için dünyayı dolaşır satın alacak mal ararsınız.
 

Benzer Konular

Hakkımızda

TrakKulüp, içinde 100.000'den fazla konuyu, 1.300.000'den fazla mesajı barındıran Türkiye'nin ilk ve en büyük traktör, tarım ekipmanları ve çiftçilik paylaşım sitesidir. 86.000 üyemiz gibi sizi de aramızda görmek isteriz.
Üst Alt