Aleyküm Selam.
Öncelikle bu işi yapan forum üyesi, bu işin üstadlarından, Değerli kardeşlerimin affına sığınıyorum. Hatalı bir cevap verirsem uyarsınlar. Aynı işi uzun vadede ben de yapmak istiyorum. Benim bilgilerim, çocukluğum, Trakkulüp üyesi üstadlarından elde ettiğim bilgiler, TV, İnternet vb. yerlerdendir. Faydalı olursam ne mutlu.
Şu sözü serlevha yap. Boku Yöneten, Çiftliği Yönetir.
Şimdi Sorularını cevaplamaya çalışalım.
1- Bunlar markaya kaliteye göre değişir. sağım sistemi, sabit olursa en az 5li veya 8li olsun, bu da en az 6500tl, bunların 5li seyyarları da var. tedavide olan inekler için bir tane de tekli al,1200tl. yemlik kilidi adedi en az 120tlx20=2400tl durak demirleri en az adedi 120x20=2400tl. İsrail tipi yaparsan durak demiri istemez. Arada bir kum, talaş gibi, altlık dökmek, günlük veya iki günlük duruma göre kültivatör ile karıştırma işçiliği, zemin yükseldikçe veya ıslandıkça sıyırma gibi işçilikler ne kadar tutarsa. Kum ocağı yakınsa az tutar, küreme, kültivatör gibi ekipmanın varsa ayrıca maliyetin yok. Krediyle başlama, ruhsat parası, izinler, harçlar, şu, bu derken paran biter. Forumdaki hayvancılık bölümünü tamamen oku. Duvar yapma branda yap. Balyaları da üst üste yığıp brandayla kapat. Silajlarıda naylonlu alırsın. Onları da fareden koru, Bunun yanında, bir kesif yem deposu, brandalar, Elektrikli Fare kovma sistemi, direkler, teller, malzemeye kalitesine göre değişir ama en az 10 15 bin gider. Demir boruları da hurdacıdan ucuza bulmaya çalış.
Paranın yarısını hep elinde tut. Yarısını da bunlara harca. Mesela 20 yapacaksan 10 ile başla. Manisa sıcak, ABD tipi veya İsrail tipi yapabilirsin. Sen hayvanları ıslaktan ve sıcaktan korumayı düşün. Para kazanmadan, Parayı betona harcama. En az beton ve demirle başla. İneklerin de yarısı ile başla. Para kazandıkça modernize et. Paranı başlangıçta bitirirsen, sıkışınca inek satarsın. Bu da eriyerek tükeniş demek. Sıkışmamak için paranın yarısı hep elinde olsun. Bunun için brandaları, etkili kullan. Bazı fotoğraflar göndermeye çalışacağım.
2. Hayvan başına Izgaralı taban olursa 3 metrekare diyen de var. Sıyırıcılı olursa., 7 metre diyen de. 12 metrekare diyende. Tabi bunlar ahır içi sisteme göre değişir. Hayvan başı enaz 3 metrekare yatma yeri 60 eder 30 metre de beslenme kabaca 90 100 metrekare gezinme yeriyle beraber en az 150-200 metrekare eder.
3. Sütü kendin pazarlarsan yemi de kendin hazırlarsan, inekleri hasta etmez, buzağıları öldürmezsen, bunun yarısı bile seni geçindirir.
Şu an damızlık için, simental talebi arttı. Simentalle başlarsan döllerden para kazanamama derdin olmaz. İnek başı 40 litre süt sağsan da para kazanamaya bilirsin. Bazen inekten 20 lit. Süt sağarsın daha çok para kazanırsın. Ya hayvanları otun yanına götüreceksin, ya da yemi otu hayvanların yanına getireceksin. Hayvanları ota götürürsen, merada hastalık bulaşma gibi riskler vardır, ari bir işletme olursan otu hayvana getirmek daha mantıklıdır. Otu kendin üretmelisin. Otu daha çok üretip, ot satıp silajı satın alabilirsin, veya yarı yarıya ekim yaparsın. En az 100 dekar ot veya mısır ekmelisin. He rürün bol iken ucuzdur. Yazın saman balyası bedava iken, kışın 5 10 liraya çıkabilir. Silajı manisada ucuz iken 15 kuruşa alabileceğini tahmin ediyorum. İnek başı günlük, 20kg silajdan yıllık hesabını yap. 1 yıllık ot ve silajı stoklamadan, ahıra hayvan koyma.
Ekli dosyayı görüntüle 8824Ekli dosyayı görüntüle 8825Ekli dosyayı görüntüle 8826Ekli dosyayı görüntüle 8828Ekli dosyayı görüntüle 8827Ekli dosyayı görüntüle 8829Ekli dosyayı görüntüle 8826