“2 YIL ÜRÜN ALMASAK BİLE YETERLİ ARPA VE BUĞDAY VAR”


Son aylarda un ve süt fiyatlarında yüzde yüzü geçen fiyat artışlarına ilişkin İstanbul Ziraat Odaları Başkanı Ömer Demir’den çarpıcı bir değerlendirme geldi. Şu anda özel sektörün arpa buğday depolarında 9 milyon ton ürün olduğunu iddia eden Demir, “2 yıl ürün almasak bile depolarda hem ekmek yapmalık hem de ekmelik arpa ve buğday var” dedi.​


 
Bir ay önce Tarım bakanlığı ülkede korkunç israfı rakamlarla açıkladı.

Zaten yolda yürürken torbalarla ekmek yemek vs atıldığını görebiliyoruz, göremediğimiz nelere vardır araştıranlar biliyor mutlaka.

Lakin nedense hiç içki sigara atıldığını görmezsiniz, neden? pahalıda ondan, yoksa milyonlarca litre içki tüketiliyor, israf hiç yok şişeler sıkısıkı kapalı başköşede içilmeyi bekliyor hep, oysa üretilmesi hiçde pahalı bişey değil, son derece düşük fiyata üretim maliyeti vardır içkinin.Lakin içilince şişede durduğu gibi durmaz, israfına ise içenlerin gönlü razı gelmez başköşeye süslü püslü dolaplara raflara koyarlar hep, hikmeti kerameti yok ama israfıda yok kaldırıp atanı göremezsiniz.



1639561780749.png
 
Ben turibi düzenli olarak takip ediyorum 2020 yilindan tonlarca ürün satisa çıkıyor 21 yılını da eklersek 9 milyon ton ürün vardır Tmo nun turib üzerinden ürün alım satimuna yetkisi var depolar da ürünu ülkenin 6 7 aylik hayat sigortası gibi görüyor bence .

Tmo hep un ihraç edildiğini söylüyor ya unun tonu kaç dolardan ihraç ediyoruz bilgisi olan var mi
 
60 ton lisanslı depoda buğdayımız var basit küçük bir tüccarın 500 ton buğdayı var lisanslı depoda nolur bizim malımızdan tüccar bizi 8 ile çarpıyor nasıl olacak bu iş peki burdan bakalım bizim 2 yıl değil 2 ay yetecek bugdayımızı geçmez basit örnek üst düzey un fabrikaları isim verirsem reklam olmasın Afrika ülkelerine ihracat yapıyor dolar giriyor piyasa üstünde iç piyasayı konuşmaya gerek yok bence konuşulan iş bence boş muhabbet
 
Dışarıdan pahalı alıp içeriye ucuza buğday verilen değirmenler, unu pahalıya dışarı satıyor olmasın? Regülasyon hikayesine hazine soyuluyor demektir araştırılmalı. Zira bu ihracat işlerinde genelde bürokrat parmağı olmasa bir kibrit çöpünü satmak o kadar kolay değil, buğdayı bu fabrikaya ver ötede gemiye yükle başka şirket adına kaldır sat dışarı noolcak, içerde ekmek olduğunun garantisimi var.

Zaten regülasyonun mantığı yok, neden?

Buğday dünya piyasalarında dolar bazında 2012 yılı seviyelerine çıktı, yükseliş yaptı,

2012 den 2016 ya düşüş yaşamıştı fiyatlar, 2016 yılından bu yana yükseliyor, yükseliş trendinde.

Dahada yükselecek, 2008 yılı yükseğine ulaşmadı henüz, kaldıki bu çıkışta 2008 yılınında çok çok üzerine çıkar, gıda ve enerji krizi malum girdiler tüm dünyada artıyor bir tek bizdemi artıyor.

Bunu herkes görüyorda, buğdayı dışardan pahalı alarak içerde ucuza satmanın anlamı hiç yok, dünya piyasalarının önüne kimse geçemez, birkaç yıl daha yükseliş trendine karşı gelerek dışardan pahalı al içeriye ucuz sat hazine tamtakır olur korkunç zarar yazar, üstünede fiyatı düşürmeye malik olamaz bu politika.

Birileri ihraç ettiği unu ucuza alıyor olmasın bu yolla, sanırım öyle bişey var, un ihracatı yapanlar önceden taahhüt ettiği malı yurtdışına vermek zorunda, fiyat artıncada zarar edecek ama ucuz buğday alırsa zarar etmiycek, o zaman dışardan ucuza buğdayı kim alıp getirse beğenirsiniz? hazine neden karşılasın bu zararı, akıl mantık dışı işler.

Milli irade olmayınca demekki her borusu öten kurumlara istediğini yaptırabiliyor.

bu regülasyon çok mide bulandırıcı bir iş, zaten yükselen fiyatların geri geleceği garantisi yok dünya ile dalgamı geçiyorsunuz regülasyonla kime destek olunuyor?

ama şüphelerimde haklı çıkabilirim, fiyatlar yükselince buğdayıda ucuza alamayınca regülasyon ayağına içerde ucuza ver, un olsun dışarı sat, yoksa zaten içerde de arttı fiyat neden kime ucuza buğday satılsın?
 

Benzer Konular